Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 19 /14:17

V.Putinas ir Kim Jong Unas susitarė dėl abipusės pagalbos, jei kurią nors iš jų užpuls

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas po trečiadienio derybų Pchenjane pasirašė strateginės partnerystės sutartį, pranešė Rusijos valstybinė žiniasklaida.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas / „Reuters“/„Scanpix“

Teigiama, kad nauja sutartis numato abipusę pagalbą, jei kuri nors iš jų susidurtų su agresija, po derybų Pchenjane paskelbė rusų prezidentas Vladimiras Putinas.

„Šiandien pasirašyta visapusės partnerystės sutartis, be kitų dalykų, numato abipusę pagalbą agresijos prieš kurią nors iš sutarties šalių atveju“, – kalbėjo jis. Prezidentą citavo Rusijos naujienų agentūros.

Oficialiai šis susitarimas įvardintas kaip „Visapusės strateginės partnerystės sutartis“.

V.Putinas sakė, kad neatmeta karinio-techninio bendradarbiavimo su Šiaurės Korėja, kuri, kaip įtaria Vakarai, tiekia Maskvai ginklus, rusų karių naudojamus Ukrainoje.

„Rusijos Federacija neatmeta karinio-techninio bendradarbiavimo su KLDR pagal šiandien pasirašytą sutartį“, – pažymėjo Rusijos prezidentas, pasirašęs strateginį susitarimą, pavartodamas oficialaus Šiaurės Korėjos pavadinimo akronimą.

Kim Jong Unas sakė, kad su Rusija pasirašyta savitarpio pagalbos sutartis yra gynybinio pobūdžio, o V. Putiną gyrė kaip „brangiausią Korėjos žmonių draugą“.

„Ši galinga sutartis yra [...] ne kas kita, kaip tikrai konstruktyvus, į ateitį orientuotas, išskirtinai taikus ir gynybinis dokumentas, skirtas saugoti ir ginti pagrindinius abiejų šalių tautų interesus“, – Kim Jong Uno žodžius citavo Rusijos naujienų agentūros.

V.Putinas naująją strateginę sutartį pavadino proveržiu, dėl kurio Maskvos ir Pchenjano ryšiai pakils į „naują lygį“.

„Tai iš tiesų proveržį reiškiantis dokumentas“, – teigė V.Putinas spaudos konferencijoje Šiaurės Korėjos sostinėje. Jis pridūrė, kad tai pakels „mūsų santykius į naują lygį“.

„Mes ir toliau priešinsimės dusinimo sankcijomis praktikai kaip priemonei, kurią Vakarai įprato naudoti siekdami išlaikyti savo hegemoniją politikoje, ekonomikoje ir kitose srityse“, – pridūrė jis.

Padovanojo arbatos servizą ir automobilį

Abu lyderiai V.Putino vizito Pchenjane metu apsikeitė dovanomis. Kim Jong Unui įteikti arbatos servizas ir prabangus rusų gamybos automobilis „Aurus“, pranešė Kremliaus padėjėjas Jurijus Ušakovas.

Jis nesakė, kokias dovanas gavo V.Putinas, bet užsiminė, kad jos susijusios su prezidento atvaizdu, „įskaitant biustus“.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas

Pirmadienį Kremlius nurodė, kad minima sutartis pakeis ankstesnius dvišalius dokumentus ir deklaracijas, pasirašytus 1961, 2000 ir 2001 metais.

Maskvos ir Pchenjano ryšiai kelia susirūpinimą Vakarams, manantiems, kad Rusija perka ir naudoja Šiaurės Korėjos ginkluotę savo kare Ukrainoje.

Kim Jong Unas anksčiau teigė, kad santykiai su Rusija pasiekė naują aukščiausią tašką ir kad V.Putino vizitas sustiprins jų šalių „karštą draugystę“.

Netoleruos šantažo

Autoritarinis Rusijos prezidentas susitikimo metu taip pat pabrėžė, kad griežtomis Vakarų sankcijomis nubausta Maskva ir Pchenjanas netoleruos šantažo.

„Rusija ir Korėja vykdo nepriklausomą užsienio politiką ir netoleruoja šantažo ir diktato kalbos“, – sakė rusų lyderis.

„Mes ir toliau priešinsimės dusinimo sankcijomis praktikai kaip priemonei, kurią Vakarai įprato naudoti siekdami išlaikyti savo hegemoniją politikoje, ekonomikoje ir kitose srityse“, – pridūrė jis.

Plačiau apie Kim Jong Uno ir V.Putino susitikimą skaitykite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius