Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainą užpuolusio V.Putino ideologas: iškilo grėsmė Rusijos egzistencijai

Ukrainą užpuolusio Rusijos prezidento patarėjas ir Rusijos delegacijos derybose su Ukraina vadovas Vladimiras Medinskis teigia, kad „ant kortos“ dabar „pastatytas Rusijos, kaip rusų civilizacijos, egzistavimas“.
Rusijos kultūros ministras Vladimiras Medinskis
Rusijos kultūros ministras Vladimiras Medinskis / „Scanpix“ nuotr.

Radijo stotis „Svoboda“ praneša, kad V.Medinskis, vienas ryškiausių Kremliaus ideologų, tokią nuomonę išsakė ketvirtadienį Maskvoje vykusiame Tarpžinybinės istorinio švietimo komisijos posėdyje.

Mato galimą Rusijos žlugimą

Buvęs kultūros ministras ir daugelio istorinių knygų autorius V.Medinskis yra vienas ryškiausių Kremliaus ideologų. Dar vasario 22 dieną, likus vos porai dienų iki Rusijos karinės invazijos į Ukrainą jis dėstė, kad Ukraina nėra valstybė, o joje gyvenantys žmonės yra rusų istorijos dalis: „Šiuolaikinė valstybė, kurią mes įpratome vadinti Ukraina, yra istorinis fantomas (...) O vadinamoji Ukrainos istorija yra rusiška istorija.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ir Ukrainos delegacijų derybos dėl taikos. Rusijos delegacijai vadovauja V.Medinskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ir Ukrainos delegacijų derybos dėl taikos. Rusijos delegacijai vadovauja V.Medinskis

Praėjus vos mėnesiui nuo Rusijos pradėto karo prieš Ukrainą, V.Medinskis jau skelbia, kad iškilo grėsmė Rusijos egzistencijai, bet dėl to kaltina Vakarus.

V.Medinskis teigė, kad Vakarai esą kolektyviai stumia Rusiją griauti politinę sistemą ir šalį. Pasak jo, situaciją galima palyginti su neramumų laiku, 1917-ųjų vasario išvakarėmis, kai buvo nuversta Rusijos monarchija, ir 1989-aisiais, kurių įvykius V.Medinskis sieja su SSRS žlugimu. Kas yra „rusų civilizacija“ ir ką konkrečiai daro Vakarai, kad ją sunaikintų, jis nepaaiškino.

Radijo stotis „Svoboda“ primena, kad ketvirtadienį sukako mėnuo nuo Rusijos ginkluotos invazijos į Ukrainą, kurią Kremlius vadina specialia karine operacija, pradžios. Per pastarąjį mėnesį Vakarų šalys įvedė precedento neturinčias sankcijas Rusijai, pabrėždamos, kad jų tikslas – sustabdyti karą. Rusijos kariuomenės puolimas Ukrainoje įstrigo.

Branduolinio ginklo panaudojimo grėsmė

V.Medinskio formuluotė apie grėsmę „pačiai Rusijos egzistencijai“ primena frazę iš Rusijos karinės doktrinos, pagal kurią Rusija gali panaudoti branduolinį ginklą konvencinės agresijos prieš ją atveju, kai kyla grėsmė pačiai valstybės egzistencijai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas neseniai interviu CNN patvirtino, kad tokia galimybė egzistuoja „egzistencinės grėsmės“ Rusijai atveju.

Vasario pabaigoje prezidentas Vladimiras Putinas įsakė strategines pajėgas pervesti į ypatingą režimą.

JAV ir jų sąjungininkės vis dar mano, kad Rusijos branduolinių ginklų panaudojimas yra mažai tikėtinas, tačiau perspėja Rusiją dėl „neatsakingos branduolinės retorikos“. Dieną prieš tai NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė: „Rusija turi suprasti, kad ji niekada negali laimėti branduolinio karo“, ir pridūrė, kad bet koks biologinio ar cheminio ginklo panaudojimas Ukrainoje turėtų „toli siekiančių pasekmių“.

Trečiadienį laikraštis „The New York Times“ pranešė apie JAV darbo grupės, kuri rengs galimus atsako variantus, jei Rusija per konfliktą Ukrainoje panaudotų taktinį branduolinį, cheminį ar biologinį ginklą, sukūrimą.

V.Medinskio teiginiai apie Ukrainą atspindi melagingą Rusijos režimo propagandą, neigiančią Ukrainos ir ukrainiečių tapatybę, kuriai per šimtmečius didelę įtaką darė ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, ir Lenkijos paveldas, ir pačios Ukrainos naujausių laikų valstybingumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas