Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Putino ir J.Bideno pokalbis – ar įtampa slūgs, ar aptartos konflikto Ukrainoje taisyklės?

Pagarbus tonas, pajuokavimai ir apsikeitimas teiginiais, kurie ir taip skamba jau kelias savaites – Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir JAV prezidento Joe Bideno virtualus pokalbis antradienį truko kiek daugiau nei dvi valandas. Aišku, nesužinosime, kas buvo pasakyta neformaliai, bet 15min paprašė politikos analitikų įvertinti bent viešai skelbiamą informaciją.

Jei statėte už tai, kad V.Putinas vėl prabils apie Rusijos brėžiamas „raudonas linijas“ dėl Ukrainos ir NATO plėtros, – pataikėte. Anot Kremliaus, jis paprašė Vašingtono garantijų, kad Aljansas nesiplės rytų kryptimi, ir kalbėjo apie Kijevo neva „destruktyvią liniją“ laužant Minsko susitarimus.

Jei statėte už tai, kad J.Bidenas jokių įsipareigojimų dėl Ukrainos, apie kurios invaziją iš Rusijos pusės pastarosiomis savaitėmis kalbama, neprileidimo prie NATO, neprisiims, – irgi išlošėte.

JAV lyderis, anot jo patarėjo nacionaliniam saugumui Jake'o Sullivano, „neprisiėmė tokių įsipareigojimų ar nuolaidų ir laikosi požiūrio, kad šalys gali laisvai rinktis“, su kuo joms pakeliui. Prabilta apie galimas plačias sankcijas, įskaitant galimai su Vokietija suderintą dujotiekio „Nord Stream 2“ sustabdymą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Nord Stream 2“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Nord Stream 2“

Kitaip tariant, abi pusės pasiliko prie savo pozicijų. Tiesa, panašu, kad sutarta kalbėtis toliau, o kitų metų pradžioje – galbūt surengti ir „gyvą“ prezidentų susitikimą. Be to, bent jau paskelbė Maskva, tikimasi atstatyti dvišalį diplomatinį bendradarbiavimą, kuris pastaruoju metu buvo apmiręs.

Bet Vokietijos Marshallo fondo analitikas Michaelas Kimmage'as 15min tvirtino, kad situacija išlieka pavojinga – jo teigimu, gali būti, kad J.Bidenas su V.Putinu per pokalbį nustatė potencialaus karinio konflikto Ukrainoje sąlygas. Viena jų – kad JAV kariai nevyktų į Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas