Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

V.Putino kelionė į Vietnamą: bendra šalių istorija ir Hanojaus „bambuko diplomatija“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį Vietnamo sostinėje Hanojuje susitinka su šios socialistinės šalies vadovais, diena prieš tai pasirašęs abipusės gynybos susitarimą su Šiaurės Korėja.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naujienų agentūra AFP apžvelgia vizito aplinkybes ir tai, ką abi šalys tikisi pasiekti.

„Bambuko diplomatija“

Vietnamą ir Rusiją sieja glaudūs ryšiai, užsimezgę dar šeštajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, tačiau Hanojus vargu ar viešai pažadės V. Putinui visokeriopą paramą dėl Ukrainos, kaip padarė Šiaurės Korėjos autoritarinis lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas).

Pietryčių Azijos gamybos milžinė daugelį metų kruopščiai vengia pernelyg glaudžių ryšių su bet kuria didžiąja valstybe – tai vadinamoji bambuko diplomatija, kai lankstumu siekiama stiprybės.

Pastaraisiais mėnesiais Vietname lankėsi tiek JAV prezidentas Joe Bidenas, tiek Kinijos vadovas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), siekdami plėtoti santykius.

Tačiau priimti V. Putiną, kuriam taikomos sankcijos ir kurį didžioji pasaulio dalis laiko pariju, bus „išbandymas, kaip toli gali eiti Hanojus, apsidrausdamas įvairiomis kryptimis ir neprarasdamas kitų didžiųjų valstybių pritarimo“, sakė Huong Le Thu (Huong Le Tu) iš idėjų kalvės „International Crisis Group“ (ICG).

Ji pridūrė, jog Rusijos vadovui ši kelionė gali suteikti galimybę parodyti, kad jis turi tarptautinių rėmėjų.

Bendra istorija

Buvusi Sovietų Sąjunga buvo viena pirmųjų šalių, 1950 metais pripažinusių tuometinio Vietnamo premjero Ho Chi Minho (Ho Ši Mino) vyriausybę ir užmezgusių diplomatinius santykius.

Iki 1991 metų sovietų universitetuose studijavo apie 50 tūkst. vietnamiečių, o vėlesnės Vietnamo vyriausybės ištisus dešimtmečius buvo labai priklausomos nuo Kremliaus tiekiamos ginkluotės.

Pasak Vietnamo kariuomenės laikraščio, karo su Jungtinėmis Valstijomis metu Sovietų Sąjunga komunistams Vietname tiekė naikintuvus, raketas, sraigtasparnius ir tankus, nusiuntė beveik 11 tūkst. karių.

Ryšiai nenutrūko ir po Sovietų Sąjungos žlugimo. Remiantis Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto (SIPRI) duomenimis, 1995–2023 metais daugiau kaip 80 proc. Vietnamo ginklų importo buvo iš Rusijos.

Maskva taip pat daugiau nei du dešimtmečius – iki 2002 metų – naudojosi strategine Vietnamo Kam Ranio įlanka Pietų Kinijos jūroje kaip savo karine baze Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.

2012 metais abi šalys pakėlė ryšius iki visapusiškos strateginės partnerystės – aukščiausios pakopos Hanojaus diplomatijos skalėje. Australija, Kinija, Indija, Japonija, Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos taip pat palaiko aukščiausio lygio ryšius su Vietnamu.

Apie ką bus kalbama?

Rusijos pareigūnai teigia, kad derybose daugiausia dėmesio bus skiriama prekybos, švietimo ir energetikos klausimams, ypač tam, kaip Maskva gali padėti Vietnamui pereiti prie švarios energijos.

Tačiau analitikai teigia, kad bus kalbama ir apie ginklų eksportą, karą Ukrainoje bei Maskvos pažadėtą paramą Hanojui siekiant prisijungti prie BRICS šalių bloko.

Vietnamo ginklų importas iš Rusijos pastaraisiais metais sumažėjo dėl tarptautinių sankcijų, susijusių su Maskvos invazija į Ukrainą.

Australijos Naujojo Pietų Velso universiteto politikos profesorius emeritas Carlas Thayeris teigė, kad už uždarų durų abi šalys tikriausiai ieškos būdų, kaip užsiimti verslu nenukenčiant nuo Vakarų sankcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius