Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 10

V.Putino propagandos mašina turi du esminius variklius: kaip veikia „influenceriai“ ir kiek jie uždirba

Dezinformacijos srityje, kur tiesa ir melas susipina kaip šokėjai maskarado baliuje, viena šalis tapo tikra iškreiptos ir melagingos informacijos skleidimo meistre. Tai – Rusija. Skaitmeniniam amžiui valdant pasaulį, Kremliaus dezinformacijos kampanijos tampa vis sudėtingesnės ir sunkiau susekamos. Ekspertai kėlia klausimą, kokia yra Rusijos įtaka pasaulio informacinėje erdvėje.
Vladimiro Putino karas Ukrainoje
Vladimiro Putino karas Ukrainoje / „Scanpix“ nuotr.

Rusija jau seniai skleidžia dezinformaciją visame pasaulyje, tačiau šis klausimas tapo ypač aktualus po praėjusių metų vasario mėnesį pradėtos karinės invazijos į Ukrainą.

Kremlius ir jam artimi asmenys skleidė melagingą informaciją per valstybės kontroliuojamą žiniasklaidą, socialinius tinklus ir kitus informacinius kanalus. Pastaruoju metu socialinėje žiniasklaidoje ypač išpopuliarėjo Rusijos diktatorių Vladimirą Putiną palaikantys influenceriai, kurie manipuliuoja nuomonėmis ir sėja nesantaiką tarp socialinių platformų naudotojų.

Šiandien Rusijos dezinformacijos kampanijos apima tiek tekstinę, tiek audiovizualinę medžiagą, platinamą internetu, socialinėje žiniasklaidoje, per palydovinę televiziją ir tradicines radijo ir televizijos transliacijas.

Vieni iš labiausiai paplitusių ir gerai žinomų Rusijos dezinformacijos naratyvų yra teiginiai, kad Jungtinės Valstijos ir Vakarai stovi už 2004 m. Oranžinės revoliucijos protesto judėjimo ir 2013 ir 2014 m. įvykių Ukrainoje.

Taip pat kalbėdamas apie Rusijos invaziją į Ukrainą, Kremlius kaltina Vakarus dėl pablogėjusios padėties regione.

Ypač sėkmingai Kremliaus propaganda ir melagingos naujienos skleidžiamos ir sulaukia atgarsio pačioje Rusijoje, nes karo naujienos yra cenzūruojamos, o absoliučią daugumą žiniasklaidos priemonių tiesiogiai kontroliuoja valdžia.

Rusijos netikros naujienos taip pat sėkmingai skleidžiamos daugelyje besivystančių šalių. Sėkmingas Kremliaus dezinformacijos skleidimas internete nenaudojant didelių materialinių išteklių įkvėpė ir kitas šalis vykdyti dezinformacijos kampanijas. Pavyzdžiui, kelių Afrikos šalių valdžios institucijos, siekdamos politinių tikslų, ėmėsi panašios taktikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas