Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vladimiro Putino mokykla: 5 žingsniai, kaip sukurti ant neapykantos pastatytą kultūrą

Diskusijos dėl to, kas atsakingas už Boriso Nemcovo žmogžudystę Maskvoje, ilgai netils. Įtariamuosius Rusijos pareigūnai rado, bet vis daugiau ekspertų teigia, kad jeigu pats Kremlius ir neužsakė nužudymo, už jį yra atsakingas. Per 15 metų Vladimiras Putinas sistemiškai kūrė neapykantos kultūrą ir ugdė visuomenę ignoruoti ar net skatinti smurtą prieš kitaip manančius. Laisvosios Europos radijas aiškina, kaip Kremliui tai pavyko – per penkis žingsnius.
Eitynės Maskvoje
Eitynės Maskvoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1. Reikia nuleisti diskusijos lygį. Nepaisant to, kad Kremlius neseniai ėmėsi kovoti su keiksmažodžiais, V.Putinas nuo pat pirmųjų prezidentavimo dienų nevengia vulgarybių savo kalbose. Dažniausiai jomis jis nori sumenkinti čečėnų kovotojus, žurnalistus, kitų valstybių vadovus. 

Tokia šokiruojanti leksika veikia dvejopai. Visų pirma, prie tokios kalbos prezidentiniu lygmeniu nepripratę priešininkai iš pradžių net nežino, kaip į tai reaguoti.

Kita vertus, girdėdami savo prezidentą taip kalbant, rusai taip pat sau leidžia viešumoje kalbėti neįtikėtinai nejautriai.

Pavyzdžiui, Maskvos fizikos ir technikos instituto, kuriame studijuoja B.Nemcovo sūnus Antonas, prodekanas Vladimiras Talismanovas viešai sveikino B.Nemcovo nužudymą ir pareiškė, kad dabar sumažėjo padugnių, dėl kurių reikės jaudintis. 

2. ... tačiau tvirtinti, kad rusai – Didi Tauta. V.Putinas daug energijos skyrė rusų didybės jausmui pažadinti – tvirtino stačiatikių Bažnyčios vaidmenį, mėgino skatinti gimstamumą, gerinti diktatoriaus, atsakingo už milijonų žmonių mirtis, Josifo Stalino reputaciją. Trolių armijų samdymas tam labai padėjo. 

Tuo pat metu Kremlius priėmė vis labiau neapykanta persmelktą požiūrį į tautines mažumas, homoseksualus, migrantus. Pro pirštus žiūrima į ksenofobinius ir homofobinius nusikaltimus, o darbo migrantai oficialiuose leidiniuose raginama elgtis „rusiškiau“. Pasekmės? Neproporcingai išpūstas, tačiau labai siauras savęs suvokimas ir neracionali baimė visko, kas yra kitoks. 

3. Žodžius lydėti darbais ir plėstis. Kalbos apie rusų ir jų valstybės didybę neturi likti tik kalbomis. Tą V.Putinas ir daro – siekia sukurti „rusų pasaulį“ aneksuodamas aplinkines teritorijas (Krymą) ir silpnindamas kaimynines valstybes nuolat skatindamas pro-rusiškus sentimentus (Ukrainoje, Gruzijoje, Moldovoje).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Krymo užėmimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Krymo užėmimas

Praėjusiais metais įvykdyta Krymo aneksija kainavo milžiniškus pinigus, tačiau ją vis tiek palaiko didžioji dalis rusų, įsitikinusių, kad taip atkurtas mistinis istorinis teisingumas. 

4. Užsipulti savo priešus. Gyvenimo lygis Rusijoje pastaraisiais metais neabejotinai suprastėjo – ekonomiką žlugdo Vakarų paskelbtos sankcijos ir smukusios naftos kainos.

Maisto produktų kainų augimas, prekių trūkumas potencialiai galėjo paskatinti gyventojus imti abejoti savo valdžios vykdoma politika, tačiau Kremlius greitai rado sprendimą – beviltiška situacija jie pasinaudojo kaip galimybe apjuodinti ne tik Ukrainą, bet ir Vakarus.

Kai šalyje kontroliuoji visą pagrindinę žiniasklaidą, yra lengva visuomenę išmokyti, ko ji turėtų bijoti.

Pagrindiniu atpirkimo ožiu dėl visų nelaimių Kremliui tapo Vašingtonas.

Rusai amerikiečius kaltina dėl visko pradedant Euromaidano protestais, žudynėmis „Charlie Hebdo“ redakcijoje ir baigiant B.Nemcovo nužudymu.

5. Dar labiau užsipulti priešus. Kai šalyje kontroliuoji visą pagrindinę žiniasklaidą, yra lengva visuomenę išmokyti, ko jie turėtų bijoti. Pastaraisiais metais Rusijos žiniasklaida ištikimai stovi V.Putino pašonėje, perėmė jo retoriką, ir atkartoja jo žodžius apie tariamas grėsmes ne tik iš Vakarų, bet ir šalies viduje.

Rusai, kurie nepritarė Krymo aneksijai, buvo pavadinti tėvynės išdavikais ir „penktąja kolona“. Rusijos Antimaidano nacionalistinio judėjimo nariai nedidelį šalies liberalų būrį vadina „fašistų chunta“. Miestų gatvėse ir ant pastatų buvo iškabinėti plakatai, kuriuose B.Nemcovas, Aleksejus Navalnas ir Aleksandras Makarevičius atvirtai vadinami išdavikais.

„Kai jie pradėjo Boriso ir kitų opozicijos atstovų atvaizdus rodyti visame mieste ir per televiziją, tai buvo kvietimas juos nužudyti“, – teigia Garis Kasparovas. 

„Kremlius remia ir apdovanoja žemiausius žmonių instinktus, skatina neapykantą ir smurtą, – savo „Facebook“ profilyje likus vos kelioms dienoms iki mirties rašė B.Nemcovas. – Žmonės nuteikinėjami vieni prieš kitus. Šitas pragaras nesibaigs ramiai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas