Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 03

Karo „žurnalistika“ kaip žudymo įrankis: šiai saujai išrinktųjų galima kritikuoti Rusijos kariuomenės vadus

Dažnai apsirengę kariniais drabužiais, užsidėję neperšaunamas liemenes, šalmus keliasdešimt rusų karo tinklaraštininkų aštriuose siužetuose teigia pasakojantys „tikrąją tiesą“ apie karą Ukrainoje. Juos jungia tai, kad visi palaiko Kremliaus naratyvą. Kartais jie drįsta kritikuoti rusų generolus ar net gynybos ministrą, beveik niekada – Vladimiro Putino. Ekspertai 15min paaiškino, į kuriuos Rusijos „karo žurnalistus“ verta atkreipti dėmesį ir kodėl kartais jie drįsta baksnoti pirštu į „nemokšiškus rusų kariuomenės vadų sprendimus“.
Semionas Pegovas ir Vladimiras Putinas
Semionas Pegovas ir Vladimiras Putinas / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

„Visus nugalėsim, visus užmušim, visus, ką reikia, apvogsim“, – praėjus daugiau nei pusmečiui nuo plataus masto Rusijos invazijos viešėdamas Kremliuje tuomet kalbėjo iš Donecko srities kilęs rusų propagandinis tinklaraštininkas Maksimas Fominas, kuris savo sekėjams geriau žinomas kaip Vladlenas Tatarskis.

40-metis vadinamasis „vojenkoras“ (liet. karo žurnalistas) – vienas iš daugelio rusų, kurie šiuo metu filmuoja savo siužetus okupuotoje Ukrainos teritorijoje, bėgioja po apkasus kartu su rusų kariais arba „Wagner“ samdiniais.

Jo retorika nesikeičia – savo „Telegram“ kanale jis ir toliau sekėjams aiškina, kad „Rusija turi tik vieną variantą – laimėti“. M.Fominas atkartoja Kremliaus retoriką, vadina ukrainiečius „naciais“ ir niekina Europą bei JAV.

Tokių, kaip jis, yra bent kelios dešimtys. Vieni jų „sužibėti“ nusprendė tik prasidėjus plataus masto invazijai. Kiti anksčiau vyko dirbti „karo korespondentais“ į Čečėniją, Siriją, Sakartvelą, Kalnų Karabachą, Kremliui naudingu būdu nušvietė įvykius Kryme ir 2014 m. prasidėjus mūšiams Donbase.

Ekspertai komentaruose 15min paaiškino, kaip „gimė“ ši karo tinklaraštininkų „žvaigždė“, kodėl jų kanalai kartais turi ir daugiau nei milijoną sekėjų ir kodėl jie nevengia kritikuoti Rusijos kariuomenės dėl nesėkmių Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito