Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putinui nepasiseks: BRICS sugalvojęs ekonomistas paaiškino, kodėl ši organizacija nepakeis G7

Trečiadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad BRICS narės ketina kartu formuoti daugiapolę pasaulio sistemą ir netgi jos pagrindu sukurti investicinę platformą, kuri „taptų galinga priemone remti nacionalinę ekonomiką ir teikti finansinius išteklius pasaulio Pietų ir Rytų šalims“. Tačiau žmogus, davęs grupei pavadinimą, tokių perspektyvų nemato. Buvęs „Goldman Sachs“ ekonomistas Jimas O'Neillas, kuris įvedė terminą BRIC (vėliau prie santrumpos buvo pridėta dar viena raidė pabaigoje), naujienų agentūrai „Reuters“ sakė, kad BRICS netaps pasauline ekonomine organizacija.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kasmetinis BRICS aukščiausiojo lygio susitikimas (šiomis dienomis vykstantis Kazanėje), pasak J.O'Neillo, yra „simbolinis susitikimas, kuriame svarbios besivystančios šalys, ypač tokios triukšmingos kaip Rusija ir Kinija, gali susirinkti ir pademonstruoti, kaip gerai jaustis kažko, kas nesusiję su JAV, dalimi“.

BRICS, kaip grupė, per pastaruosius 15 metų pasiekė labai mažai, mano ekonomistas. Visų pirma valstybių junginys neturi aiškių tikslų.

J.O'Neillas mano, kad grupė turėtų spręsti svarbiausias žmonijos problemas, pavyzdžiui, ieškoti vakcinų ir vaistų nuo infekcinių ligų arba kovoti su klimato kaita. Tačiau, pasak eksperto, BRICS dar nepasirengusi spręsti tikrai pasaulinio masto problemų. Pasak jo, tai neįmanoma be Jungtinių Amerikos Valstijų ir Europos, lygiai taip pat, kaip Vakarai negalėtų išspręsti tikrai pasaulinių problemų be Kinijos, Indijos ir, kiek mažiau, Rusijos bei Brazilijos.

J.O'Neilas sakė, kad į BRICS įtraukus daugiau šalių, ko siekia Rusija ir Kinija, bus dar sunkiau pasiekti bet kokius tikslus.

Bet kokia BRICS valiuta bus labai priklausoma nuo Kinijos, o Rusija ir Brazilija joje nevaidins reikšmingo vaidmens, sakė J.O'Neilas, komentuodamas V.Putino iniciatyvą sukurti alternatyvią tarptautinių mokėjimų platformą. Jis teigė, kad apie alternatyvas JAV doleriui kalbama nuo pat jo karjeros finansų srityje pradžios, tačiau nė viena šalis, galinti mesti iššūkį doleriui, nesiėmė jokių rimtų veiksmų.

15min primena, kad J.O'Neillas terminą BRIC įvedė 2001 m., kai dirbo „Goldman Sachs“ vyriausiuoju ekonomistu. Šis akronimas pabrėžė Brazilijos, Rusijos, Indijos ir Kinijos augimo potencialą ir būtinybę įtraukti jas į pasaulinių problemų sprendimą.

BRICS susitikimą Kazanėje Kremlius naudoja tam, kad pademonstruotų, jog Rusija nėra tarptautinėje izoliacijoje, anksčiau skelbė Vakarų spauda. Tačiau analitikai mano, kad tikroji kitų šalių susidomėjimo šia organizacija priežastis gali būti ne noras stiprinti ryšius su Rusija. Grupės patrauklumą pasaulio Pietų šalims lemia Kinijos ekonomikos stiprumas ir nusivylimas Vakarų nesėkmėmis, rašė „The Washington Post“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento