Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 10

V.Sinkevičius: sprogimas „Nord Stream“ parodė, kad mūsų kritinė infrastruktūra nėra pakankamai saugi

Penktadienį Europos Komisija pasiūlė atnaujintą Jūrų apsaugos strategiją. Joje numatytos naujos ar potencialios grėsmės, tokios kaip didėjanti geopolitinė konkurencija, klimato kaita, blogėjanti jūrų aplinkos situacija bei hibridinės ir kibernetinės atakos. Praėjusiais metais įvykęs sprogimas „Nord Stream“ dujotiekyje parodė, kad kritinė šalių infrastruktūra vis dar yra pažeidžiama. Pokalbyje su 15min Europos komisaras Virginijus Sinkevičius paaiškino, kokios didžiausios grėsmės šalims yra šiuo metu ir kokių veiksmų imasi Europa.
Virginijus Sinkevičius
Virginijus Sinkevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nuo 2014 m., kai buvo priimta Jūsų apsaugos strategija, ir nuo 2018 m., kai buvo atnaujintas veiksmų planas, padaugėjo grėsmių ir iššūkių saugumui, todėl reikia imtis papildomų ir sustiprintų veiksmų.

Įvykiai pasaulyje, tokie kaip Rusijos karinė agresija prieš Ukrainą, priminė, kad ES turi stiprinti savo saugumą ir stiprinti savo gebėjimus veikti ne tik savo teritorijoje, bet ir kaimynystėje bei už jos ribų.

Anot V.Sinkevičiaus, atnaujinta strategija – tai galimybė siekti tvarių jūrų saugumo problemų, su kuriomis susiduria ES ir tarptautinė bendruomenė, sprendimų.

– Jūrų apsaugos strategija buvo priimta 2014-ais. Po kelių metų atnaujinta ir teigiate, kad atėjo laikas ją vėl atnaujinti, suderinti su naujausia ES politika. Kaip tvirtinate, ją atnaujinti prireikė dėl iškilusių naujų grėsmių ir iššūkių saugumui. Ar galėtumėte konkrečiau įvardinti tas pagrindines grėsmes ir iššūkius, su kuriais mes susiduriame šiuo metu?

– Akivaizdu, kad didžiausią įtaką tam turi prasidėjęs Rusijos karas prieš Ukrainą ir, lyginant su tuo 2014 metų dokumentu, gyvename visiškai kitokioje geopolitinėje aplinkoje, mūsų saugumo situacija pasikeitė iš esmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas