Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
02 08 /23:44

V.Zalužnas atleistas – į jo vietą paskirtas O.Syrskis

Ketvirtadienio vakarą Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atleido Ukrainos vyriausiąjį ginkluotųjų pajėgų vadą Valerijų Zalužną iš pareigų. Vadovauti kariuomenei šalies lyderis paskyrė Ukrainos sausumos pajėgų vadą generolą pulkininką Oleksandrą Syrskį.
Valerijus Zalužnas ir Oleksandras Syrskis
Valerijus Zalužnas ir Oleksandras Syrskis / Nuotr. iš V.Zalužno „Facebook“ profilio

„Esu dėkingas generolui V.Zalužnui už dvejus gynybos metus. Esu dėkingas už kiekvieną pergalę, kurią pasiekėme kartu, ir dėkoju visiems Ukrainos kariams, didvyriškai atlaikantiems šį karą“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Šiandien nuoširdžiai diskutavome apie tai, ką reikia keisti kariuomenėje. Neatidėliotini pokyčiai. Pasiūliau generolui V.Zalužnui ir toliau būti Ukrainos valstybės komandos dalimi. Būčiau dėkingas už jo sutikimą.

Nuo šiandien vadovavimą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms perims nauja vadovų komanda. Noriu, kad mūsų kariai Robotynėje ar Avdijivkoje, Generalinis štabas ir štabo viršininkas turėtų tą pačią karo viziją. Turėjau dešimtis pokalbių su įvairaus lygio vadais. Ypač šiandien kalbėjausi su brigados generolais Andrijumi Hnatovu, Michailu Drapatiu, Ihoriu Skybiuku ir pulkininkais Pavlo Palisa ir Vadimu Sucharevskiu.

Visi jie yra svarstomi į aukštas pareigas kariuomenėje ir tarnaus vadovaujami labiausiai patyrusio Ukrainos vado. Jis turi sėkmingos patirties gynybos srityje, yra vadovavęs Kyjivo gynybos operacijai. Jis taip pat turi sėkmingos puolamųjų operacijų – Charkivo išvadavimo operacijos – patirties“, – kalbėjo V.Zelenskis.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Oleksandras Syrskis
Ukrainos kariuomenės nuotr./Oleksandras Syrskis

„Paskyriau generolą pulkininką Syrskį Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiuoju vadu.

Šiandien kalbėjausi su generolais Moisiuku ir Zabrodskiu. Jų patirtis – tarnyboje valstybei.

2024 metai Ukrainai gali būti sėkmingi tik tuo atveju, jei veiksmingai pakeisime mūsų gynybos pagrindą – Ukrainos ginkluotąsias pajėgas“, – sakė Ukrainos prezidentas.

Oleksandras Syrskis iki šiol ėjo Ukrainos kariuomenės sausumos pajėgų vado pareigas.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis ir ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas socialiniuose tinkluose paskelbė apie savo susitikimą, bendrą nuotrauką ir pareiškimus apie pokyčius kariuomenės vadovybėje.

Nuotr. iš asmeninio albumo/Volodymyras Zelenskis ir Valerijus Zalužnas
Nuotr. iš asmeninio albumo/Volodymyras Zelenskis ir Valerijus Zalužnas

Visgi tuose pranešimuose aiškiai nenurodoma, ar V.Zalužnas pats pasitraukė ar buvo atstatydintas. Anksčiau būta pranešimų, kad jam pasiūlyta trauktis, bet jis atsisakė.

„Susitikau su generolu Valerijumi Zalužnu. Padėkojau jam už dvejus metus ginant Ukrainą. Aptarėme, kokio atnaujinimo reikia Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Taip pat aptarėme, kas galėtų būti atnaujintoje Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadovybėje“, – sakė V.Zelenskis. Jis sakė pasiūlęs V.Zalužnui likti savo komandoje, nenurodydamas pareigų.

„Pirmosiomis sunkiausiomis didžiojo karo dienomis mes stojome į kovą su klastingu ir stipriu priešu. Mes stovėjome kartu. Mūsų kova tęsiasi ir kasdien keičiasi.

2022 m. iššūkiai skiriasi nuo 2024 m. iššūkių. Todėl ir visi turi keistis ir prisitaikyti prie naujų realijų. Kad taip pat laimėtume kartu.

Ką tik buvome susitikę su vyriausiuoju vadu. Svarbus ir rimtas pokalbis. Buvo nuspręsta, kad turime keisti savo požiūrį ir strategiją“. – rašo V.Zalužnas.

Jis padėkojo visiems: „Generalinio štabo komandai, Gynybos ministerijai, Ukrainos prezidentui“.

„Didžiuojuosi kiekvienu Ukrainos ginkluotose pajėgose, kurie saugo mūsų vaikų ateitį. Visais kariais, seržantais ir karininkais. Lenkiu galvą prieš visus, kurie paaukojo savo gyvybes už Ukrainą ir laisvę. Prisimename ir atkeršysime už kiekvieną.

Ukrainiečiai tikrai laimės.

Šlovė Ukrainai!“, – užbaigia V.Zalužnas.

Paaiškino, kodėl buvo nuspręsta pakeisti V.Zalužną

Sprendimas atleisti Ukrainos pajėgų vyriausiąjį vadą Valerijų Zalužną buvo priimtas dėl kelių priežasčių. Viena iš jų – būtinybė peržiūrėti veiksmų taktiką.

Taip sako Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas savo „Telegram“ kanale.

Jis priminė, kad prezidentas Volodymyras Zelenskis nusprendė sistemingai atnaujinti Ukrainos pajėgų vadovybę, įskaitant vyriausiąjį vadą.

„Sprendimas priimtas dėl būtinybės peržiūrėti veiksmų taktiką, kuri praėjusiais metais nedavė visiškai tinkamo rezultato, kad būtų išvengta sąstingio palei fronto liniją, neigiamai veikiančio visuomenės nuotaikas“, – rašė M.Podoliakas.

Jis taip pat nurodė, kad tarp priežasčių yra būtinybė ieškoti naujų funkcinių ir aukštųjų technologijų sprendimų, kad būtų galima išlaikyti ir plėtoti iniciatyvą, taip pat svarbu pradėti kariuomenės valdymo principų reformos procesą.

V.Zelenskis iš O.Syrskio laukia naujo plano

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis laukia iš naujojo vyriausiojo kariuomenės vado Oleksandro Syrskio naujo karinių pajėgų veiksmų plano 2024 metams. Apie tai jis pranešė ketvirtadienį, vasario 8 d., vaizdo pranešime.

„Ant stalo turėtų atsirasti realus, išsamus Ukrainos ginkluotųjų pajėgų veiksmų planas 2024 metams. Atsižvelgiant į realią padėtį mūšio lauke dabar ir perspektyvas“, – sakė prezidentas.

V.Zelenskis taip pat pristatė svarbiausius šių metų pokyčius:

veiksminga rotacijos sistema;
spręsti logistikos problemas;
veiksminga kovinių brigadų ginkluotė;
štabų skaičiaus mažinimas;
karių mokymo kokybės gerinimas.

V.Zelenskis pridūrė, kad O.Syrskis artimiausiomis dienomis pristatys ginkluotųjų pajėgų pertvarkymo komandą.

„2024 metai Ukrainai gali tapti sėkmingi tik tuo atveju, jei bus efektyvių pokyčių mūsų gynybos pagrinde – Ukrainos ginkluotosiose pajėgose“, – pridūrė prezidentas.

Apgynęs Kyjivą O. Syrskis

Naujasis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas, 58 metų O. Syrskis, pelnė nuopelnus už tai, kad apgynė Kyjivą, kai į jį įsiveržė Rusijos pajėgos, ir padėjo sužlugdyti Kremliaus planus per kelias dienas parklupdyti šalį ant kelių.

Vėliau O. Syrskis, vadovaudamas žaibiškam Ukrainos 2022 metų rudens kontrpuolimui Charkivo srities šiaurės rytuose, įteikė Rusijai dar vieną žeminantį pralaimėjimą.

Nepaisant šių laimėjimų, O. Syrskis nėra laikomas tautos ikona, kaip jo pirmtakas.

2023 metų gruodžio apklausos duomenimis, apie 48 proc. ukrainiečių teigė nieko negirdėję apie O. Syrskį.

Vis dėlto jis yra „vienas iš nedaugelio aukšto rango vadų, reguliariai lankančių fronto liniją“, naujienų agentūrai AFP sakė kariuomenės atstovas spaudai Ilia Jevlašas.

O. Syrskis nuo 2013 metų buvo atsakingas už Ukrainos kariuomenės pastangas perimti NATO standartus.

Apie planuojamus pakeitimus paskelbė anksčiau

V. Zelenskis praėjusią savaitę pirmą kartą patvirtino, kad galvoja apie itin populiaraus generolo atleidimą. Tokia galimybė sukėlė nerimą Ukrainoje ir pradžiugino Kremlių artėjant antrosioms karo metinėms.

Remiantis Ukrainos ir Vakarų žiniasklaidos pranešimais, anksčiau šiemet V. Zelenskis pasiūlė V. Zalužnui atsistatydinti, tačiau generolas atsisakė. V. Zalužnas tada šio klausimo nekomentavo.

Įtampa tarp prezidento ir V. Zalužno didėja po nesėkmingo vasaros puolimo šalyje labai trūkstant šaudmenų ir personalo. Pranešama, kad viena iš nesutarimų sričių buvo poreikis surengti didelės apimties mobilizaciją karių gretoms papildyti.

Praėjusių metų pabaigoje V. Zelenskis sakė, kad atmetė kariuomenės prašymą mobilizuoti iki 500 tūkst. žmonių, reikalaudamas išsamesnės informacijos dėl to, kaip tai bus organizuojama ir apmokama.

Pirmą kartą nesutarimai tarp V. Zalužno ir V. Zelenskio išryškėjo praėjusių metų rudenį, kai generolas interviu leidiniui „The Economist“ pripažino, kad kovos su Rusija atsidūrė aklavietėje. Prezidentas tai griežtai paneigė.

Ukrainai labai reikia daugiau Vakarų šalių karinės pagalbos, Rusijos pajėgoms spaudžiant daugeliu 1 500 km ilgio fronto linijos krypčių, tačiau JAV Kongrese pagalbos paketas blokuojamas. V. Zalužno atleidimas gali pakurstyti netikrumą tarp Vakarų sąjungininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi