Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Zalužno ir O.Syrskio dvikova: Vakarus neramina galima trintis Ukrainos kariuomenės viršūnėse

Kai kurie Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio aplinkos žmonės norėtų pakeisti šalies ginkluotųjų pajėgų vyriausiąjį vadą Valerijų Zalužną sausumos pajėgų vadu Oleksandru Syrskiu, kuris išgarsėjo po itin sėkmingo kontrpuolimo Charkivo srutyje. Tai sukėlė aukšto rango Vakarų karinių pareigūnų susirūpinimą, skelbia britų žurnalas „The Economist“.
Valerijus Zalužnas (kairėje) ir Oleksandras Syrskis
Valerijus Zalužnas (kairėje) ir Oleksandras Syrskis / Ukrainos kariuomenės nuotr.

„Kai kurie prezidento aplinkos žmonės norėtų jį (V.Zalužną – red. past.) pakeisti Ukrainos sausumos pajėgų vadu generolu Oleksandru Syrskiu“, – rašo „The Economist“.

Pasak leidinio, V.Zalužno populiarumas ėmė kelti nerimą Prezidento kanceliarijoje. Kanceliarija esą net apklausė ukrainiečius, ar jie balsuotų už generolo politinę partiją, nors jis neturi jokios partijos.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Vyriausiasis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Vyriausiasis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas

TAIP PAT SKAITYKITE: Ukrainos kontrpuolimo herojus generolas O.Syrskis savo priešą Rusiją pažįsta iš vidaus

„Zelenskiui artimi pareigūnai pabrėžia, kad generolas Zalužnas nesilankė fronto linijoje. Generolo gynėjai teigia, kad taip yra todėl, kad tie patys pareigūnai jam uždraudė tai daryti“, – priduria „The Economist“.

Vienas aukšto rango užsienio karinis pareigūnas leidiniui komentavo, kad geriausiu atveju ši smulkmeniška konkurencija yra dėmesio nukreipimo taktika. Blogiausiu atveju tai gali pakenkti Ukrainos vienybei ir susilpninti Vakarų pasitikėjimą jos lyderiais.

„Dabar ne laikas politikuoti ar griauti pasitikėjimą tarp politinės ir karinės vadovybės“, – teigė pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„The Economist“ pažymi, kad anksčiau O.Syrskio rangas buvo aukštesnis nei V.Zalužno, kuris 2021 m. liepą buvo paskirtas visų ginkluotųjų pajėgų vyriausiuoju vadu. Ir kai kurie politikai gali pasinaudoti šiuo faktu akivaizdžiai bandydami pakurstyti tarpusavio įtampą.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Oleksandras Syrskis (viduryje)
Ukrainos kariuomenės nuotr./Oleksandras Syrskis (viduryje)

„Netgi sklando gandai, kad prezidento kanceliarija gali būti linkusi pakeisti populiarų, bet nepriklausomą generolą Zalužną jo buvusiu vadu. Aukšto rango Vakarų kariuomenės pareigūnams kelia nerimą galima nesantaika. Abu generolai sako, kad visiškai pasitiki vienas kitu ir nori likti nuošalyje nuo politikos“, – teigia įtakingas britų leidinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas