Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Zelenskio kirtis Vakarų politikams: jie bijo net užsiminti apie pagalbą numušant Rusijos raketas

Ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį apkaltino Vakarus, kad jie per daug bijo net užsiminti apie galimybę numušti į Ukrainą nukreiptas Rusijos raketas ir dronus, nors padeda Izraeliui tai padaryti.
Rusijos kareiviai įrengia Iskander raketų sistemą Kubinkoje.
Rusijos kareiviai įrengia Iskander raketų sistemą Kubinkoje.

„Jei sąjungininkai kartu numuša raketas ir dronus Artimuosiuose Rytuose, kodėl vis dar nėra panašaus sprendimo kartu numušti Rusijos raketas ir (Irano dronus) „Shahed“ Ukrainos danguje?“ – V.Zelenskis kalbėjo konferencijoje Kyjive.

„Kai girdime, kad į Rusiją atkeliavo naujos Irano raketos, tai tas pats blogis, kurį sąjungininkams jau pavyko numušti virš Artimųjų Rytų teritorijos. Dabar gal skiriasi raketų tipas, bet ne teroristinis Irano motyvas, dėl kurio jis platina ir naudoja šiuos ginklus“, – sakė V.Zelenskis 20-ajame Jaltos Europos strategijos posėdyje.

V.Zelenskis priekaištavo, kad nepaisant sėkmingo sąjungininkų bendradarbiavimo numušant raketas ir dronus Artimuosiuose Rytuose, iki šiol nepriimtas joks panašus sprendimas kovoti su Rusijos raketomis ir Irano dronais Ukrainos danguje. Jis pažymėjo, kad tokių priemonių nesiimama net tada, kai kyla tiesioginė grėsmė šalims partnerėms.

„O tai nedaroma net tada, kai raketos ir dronai tiesiogine prasme skrieja į mūsų kaimynų teritoriją“, – teigė jis, turėdamas galvoje praėjusios savaitės atvejus, kai dronų nuolaužų rasta Latvijoje ir Rumunijoje.

„Kai iškeliame šį klausimą savo partneriams, visi bando jį „užkalbėti“ ir net sako: „Dirbame prie to“. Net šių žodžių bijoma. Kol kas tik Baltarusija pasižymėjo numušdama rusų „Shahed“. Manau, kad tai žeminantis dalykas stipriam demokratiniam pasauliui. Mes ir mūsų partneriai žinome absoliučiai visus taškus, kuriuose Rusija telkia pajėgas smūgiams ir laiko savo oro gynybą. Jei kas nors iš mūsų partnerių nežino, galime pasidalyti šia informacija“, – pabrėžė Ukrainos prezidentas.

Vakarų šalys baiminasi platesnio masto karo ir to, kad Rusija tokią priemonę suprastų kaip didelę eskalaciją.

Kyjivas spaudžia Vakarų šalis leisti naudoti ginklus smūgiams į taikinius Rusijos teritorijos gilumoje. Iki šiol vis dar taikomi apribojimai naudoti ilgojo nuotolio ginklus.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad Vakarų leidimas Kyjivui naudoti ilgesnio nuotolio ginklus smūgiams į Rusijos taikinius reikštų, kad NATO kariaus su Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas