Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 29 /2022 03 30

V.Zelenskis apie derybas: nematome pagrindo pasitikėti agresoriaus žodžiais

Tradiciniame vakariniame kreipimesi į Ukrainos gyventojus prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė nematantis pagrindo tikėti Rusijos žodžiais.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Signalus, kuriuos mes girdime iš derybų aikštelės, galima vertinti teigiamai. Bet tie signalai nenutildo Rusijos sviedinių sprogimų. Žinoma, mes matome visas rizikas. Žinoma, mes nematome pagrindo tikėti tų ar kitų valstybės, kariaujančios dėl mūsų sunaikinimo, atstovų žodžiais. Ukrainiečiai – ne naivūs žmonės“, – sakė V.Zelenskis.

„Ukrainiečiai ir per šias 34 įsiveržimo dienas, ir per praėjusius aštuonerius karo Donbase metus jau išmoko, kad pasitikėti galima tik konkrečiu rezultatu“, – pabrėžė Ukrainos lyderis.

Pasak V.Zelenskio, Rusijos armija dar turi didelį potencialą tęsti atakas prieš Ukrainą: „Jie dar turi daug technikos ir pakanka visiškai beteisių žmonių, kuriuos jie gali pasiųsti į karo katilą. Todėl mes neketiname atsikvėpti ir nemažiname mūsų gynybinių pastangų.“

„Priešas iki šiol yra mūsų teritorijoje. Mūsų miestų apšaudymai tęsiasi. Mariupolis užblokuotas. Raketiniai ir aviacijos smūgiai nesiliauja. Tai realybė. Tai faktai. Todėl Ukrainos ginkluotosios pajėgos, mūsų žvalgyba, visi, kurie prisijungė prie valstybės gynybos, – šiandien tai vienintelė mūsų išgyvenimo garantija. Kaip tautos. Kaip valstybės. Garantija, kuri veikia“, – pareiškė V.Zelenskis.

Tuo pat metu V.Zelenskis pridūrė, kad Ukraina nusiteikusi derėtis ir tęs derybų procesą: „Mums, mūsų valstybei, suverenitetui, mūsų žmonėms turi būti suteiktas realus saugumas. Rusijos kariai turi palikti okupuotus rajonus. Ukrainos suverenitetas ir teritorinis vientisumas turi būti garantuoti. Jokių kompromisų dėl suvereniteto ir mūsų teritorinio vientisumo negali būti. Ir nebus.“

Po antradienį Stambule įvykusio eilinio Ukrainos ir Rusijos derybų raundo Rusija pareiškė „radikaliai, kelis kartus“ sumažinsianti savo karinius veiksmus Ukrainos šiaurėje, taip pat šalia sostinės Kyjivo, nes „derybos dėl susitarimo dėl Ukrainos neutralumo ir nebranduolinio statuso rengimo perėjo į praktinį etapą“.

Pažymėtina, kad Rusijos pareiškimas, jog bus sumažinti kariniai veiksmai Ukrainos šiaurėje nuskambėjo po to, kai Vladimiro Putino į Ukrainą siųstų sausumos pajėgų veržimasis įstrigo dėl stipresnio nei tikėtasi Ukrainos pasipriešinimo, o Rusijos kariuomenės Generalinis štabas pareiškė, kad pagrindinis dėmesys dabar bus skirtas kariniams veiksmams Ukrainos rytuose, teritorijose, besiribojančiomis su apsišaukėliškomis Donbaso „liaudies respublikomis“.

Vakarų pareigūnų teigimu, įtakos taip pat turėjo Rusijos taktinės klaidos, žema karių kovinė dvasia, maisto, degalų trūkumas, šalti orai bei kitos problemos.

V.Zelenskis pareiškė, kad būtent Ukrainos ginkluotosios pajėgos verčia Rusijos okupantus mažinti karinius veiksmus ties Kyjivu ir Černihivu.

„Esu įsitikinęs, kad šiandien matėte žinias, jog Rusijos karinė vadovybė neva nusprendė sumažinti karinius veiksmus Kyjivo ir Černihivo kryptimis. Ką gi, taip galima pasakyti ir apie Čornobajivką, neva Rusijos aviacija tiesiog nusprendė mažiau skraidyti, o rusų technika mažiau važinėti. Aš esu dėkingas visiems gynėjams, gynėjoms, visiems, kas užtikrina Kyjivo gynybą. Būtent jų narsūs ir efektyvūs veiksmai verčia priešą trauktis šioje kryptyje“, – sakė V.Zelenskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas