Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 31 /12:35

V.Zelenskis atsidūrė ant prarajos krašto: jei paliks V.Zalužną, bus silpnas, jei atleis – gali prarasti viską

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis nepasirašė dekreto dėl Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado Valerijaus Zalužno atsistatydinimo, tačiau mažai kas abejoja, kad tai tik laiko klausimas. Nors prezidento atstovas bei Gynybos ministerija teigia, jog gandai apie V.Zalužno atleidimą nėra tiesa, įtakingiausia pasaulio žiniasklaida rašo, kad sprendimas jau priimtas, ir svarsto jo pasekmes. Ekspertai įspėja, jog V.Zelenskis atsidūrė labai pavojingoje situacijoje, o V.Zalužno atleidimas gali pakirsti pasitikėjimą valdžia.
Volodymyras Zelenskis (kairėje), Andrijus Jermakas ir Valerijus Zalužnas
Volodymyras Zelenskis (kairėje), Andrijus Jermakas ir Valerijus Zalužnas / Nuotr. iš A.Jermako „Telegram“ kanalo

„The Economist“: karinė ir politinė vadovybė Ukrainoje pasiekė aklavietę

Sausio 29 d. Ukrainos prezidentas V.Zelenskis per susitikimą pranešė V.Zalužnui, kad nusprendė atleisti jį iš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado pareigų, rašo „The Economist“.

„The Economist“ teigimu, generolui buvo pasiūlytas Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriaus postas, tačiau jis atsisakė. Pretendentais į vyriausiojo vado postą laikomi V.Zelenskiui artimi Sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis ir Ukrainos žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas.

Nuotr. iš V.Zalužno „Facebook“ profilio/Valerijus Zalužnas ir Oleksandras Syrskis
Nuotr. iš V.Zalužno „Facebook“ profilio/Valerijus Zalužnas ir Oleksandras Syrskis

TAIP PAT SKAITYKITE: Gandai apie Ukrainos kariuomenės vado atleidimą – nesėkminga repeticija?

Leidinyje pažymima, kad O.Syrskis yra vienas labiausiai patyrusių kariuomenės karininkų, jis buvo dviejų ryškiausių 2022 m. pergalių: prie Kyjivo ir Charkivo srityje – „operacijų smegenys“.

„Tačiau dėl savo griežto požiūrio į karinius veiksmus jis nepopuliarus kariuomenėje“, – rašoma straipsnyje.

Kita vertus, K.Budanovas, dar nevadovavęs didelėms pajėgoms.

„Kai kas mano, kad jis paskutinę minutę atsisakė šio darbo. Artimas kolega tvirtina, kad K.Budanovas nesiekė V.Zalužno vietos, tačiau atsisakyti karinio posto jis taip pat neturėjo teisės“, – rašo „The Economist“.

„Vieno populiariausių Ukrainos veikėjų atleidimas būtų labai prieštaringai vertinamas ir taptų lūžio tašku Ukrainos kare su Rusija. Kol kas V.Zelenskis nepaskelbė, kas pakeis generolą. Tačiau tai nereiškia, kad generolui Zalužnas negresia joks pavojus. Taip gali būti tiesiog todėl, kad dar neapsispręsta dėl jo pamainos“, – rašo leidinys.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas

„The Economist“ teigia, jog V.Zelenskiui nepatiko V.Zalužno daromas spaudimas dėl didelio masto mobilizacijos, jie ginčijosi dėl karinės strategijos, o didėjantis vyriausiojo vado populiarumas galėjo kelti nerimą Prezidento administracijai.

„Nežinia, kuo baigsis ši istorija. Tačiau jei Zelenskis išlaikys savo vyriausiąjį vadą poste, jis atrodys silpnas. Jei jis jį atleis, tai, kaip nerangiai tai buvo padaryta, tik pakenks vadovybės patikimumui“, – teigia leidinys.

„Financial Times“: prezidentas dar gali palaukti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas