Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Zelenskis įspėja JAV respublikoną: jei nesustabdysime V.Putino dabar, jis okupuos Baltijos šalis

Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas, kuris gali tapti ir respublikonų kandidatu į JAV prezidentus, praėjusią savaitę pareiškęs, kad parama Ukrainai nėra gyvybiškai svarbus JAV nacionalinio saugumo interesas, o Rusijos agresiją prieš Ukrainą pavadinęs „teritoriniu ginču“, sukėlė diskusijų audrą abiejose Atlanto pusėse. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis išdėstė, kokia, jo nuomone, grėsmė kiltų, jei JAV smarkiai sumažintų ar nutrauktų paramą.
Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis Europos Parlamente
Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis Europos Parlamente / „AP“/„Scanpix“

Realiu kandidatu į Baltuosius rūmus laikomas politikas išprovokavo kritikos pliūpsnį tiek aukščiausių JAV pareigūnų gretose, tiek savo partijos viduje.

Į šį pareiškimą reagavo ir Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis.

Leidinio „The Atlantic“ vyriausiasis redaktorius Jeffrey Goldbergas vizito Kyjive metu pasinaudojo proga paklausti V.Zelenskio, ką jis atsakytų Floridos gubernatoriui, jeigu jis norėtų žinoti, kodėl amerikiečiai turėtų padėti Ukrainai.

Šalies lyderis teigė, kad atsakymas į tokį klausimą turėtų būti skirtas ne amerikiečių širdims, o galvoms – JAV nutraukus šaudmenų ir ginklų tiekimą tai turėtų rimtų pasekmių tiek Ukrainai, tiek jos kaimynėms, o vėliau – ir visiems kitiems.

„Jei neturėsime pakankamai ginklų, vadinasi, būsime silpni. Jei būsime silpni, jie mus okupuos. Jei jie mus okupuos, jie atsidurs prie Moldovos sienų ir okupuos Moldovą. Užėmę Moldovą, jie [keliaus per] Baltarusiją ir užims Latviją, Lietuvą ir Estiją. Tai trys Baltijos šalys, kurios yra NATO narės. Jie jas okupuos“, – sakė V.Zelenskis.

Jo nuomone, Baltijos valstybės, be abejonės, gintųsi kaip ir ukrainiečiai, tačiau: „Jie yra maži. Ir jie neturi branduolinių ginklų. Taigi jas užpuls rusai, nes tokia yra Rusijos politika – susigrąžinti visas šalis, kurios anksčiau priklausė Sovietų Sąjungai“.

V.Zelenskis: Padėkite Ukrainai kovoti su Rusija dabar, kad vėliau niekam kitam nereikėtų kovoti su Rusija.

V.Zelenskio nuomone, dabar nesustabdyta Rusija plėstų karą ir imtų kelti grėsmę visam NATO blokui.

„Kai jie užims NATO šalis, tas pats vyks prie Lenkijos sienų ir galbūt [jie] kariaus su Lenkija. Kyla klausimas: ar tada siųsite visus savo karius su ginklais, visus savo pilotus, visus savo laivus? Ar siųsite tankus ir šarvuočius su savo jaunimu? Ar tai padarysite? Nes jei to nepadarysite, neturėsite NATO“, – pridūrė jis.

Tuomet, pasak jo, amerikiečiai turės rinktis kitaip: ne politikai spręs, „duoti ar neduoti ginklų“ ukrainiečiams, o „tėvai ir motinos“ spręs, ar siųsti savo vaikus kovoti už tai, kad didelė planetos dalis, kurioje gyvena Amerikos sąjungininkai ir svarbiausi prekybos partneriai, būtų apsaugota nuo Rusijos okupacijos.

Atsakydamas V.Zelenskis bandė priminti, kad šiuo metu būtent Ukraina yra Europos ir, apskritai, Vakarų valstybių saugumo skydas.

„Padėkite mums kovoti su jais čia, padėkite mums nugalėti juos čia, ir jums nereikės kovoti su jais niekur kitur. Padėkite mums išsaugoti atvirą, normalią visuomenę, naudodami mūsų, o ne jūsų karius. Tai padės jums išsaugoti atvirą, normalią visuomenę ir kitiems. Padėkite Ukrainai kovoti su Rusija dabar, kad vėliau niekam kitam nereikėtų kovoti su Rusija ir kad vėliau nereikėtų priimti sunkesnių ir skausmingesnių sprendimų“, – sakė Ukrainos vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas