Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Zelenskis įvertino operacijos Kursko srityje rezultatus: „Žlunga visi V.Putino pasakojimai“

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, kalbėdamas forume „Ukraina 2024. Nepriklausomybė“, pakartojo, kad jiems nebūtų pavykę Kursko srityje, jeigu kas nors būtų žinojęs apie planuojamą operaciją, ir įvardijo jau dabar matomus puolimo rezultatus.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / „Scanpix“/AP nuotr.

„Žmonės nesupranta, nežino, ir tai gerai. Kitaip mums nebūtų pavykę Kursko srityje. Kursko operacija atnešė keletą dalykų. Pirmiausia, buvo sustabdyta Charkivo srities okupacija. Turėjome informacijos apie buferinių zonų sukūrimą Charkivo srityje, o paskui ir šiaurėje. Nežinojome konkrečių detalių, bet supratome, kad planuose gali būti Sumų ir Černihivo sritys. Tai gavome iš mūsų žvalgybos ir mūsų partnerių žvalgybos“, – kalbėjo šalies vadovas.

Jis pabrėžė, kad dėl puolimo Kursko srityje Kyjivui išties pavyko išvengti Sumų srities okupacijos. V.Zelenskis taip pat paaiškino, kodėl Ukraina pradėjo operaciją Kursko srityje, užuot perkėlusi dalį karių į Donecko sritį.

„Kalbant apie Donecko sritį, turite suprasti, kad tai yra jų strateginis tikslas. Tai, kad jie dar neatitraukia karių iš Donecko srities, yra suprantama, jie ten turi geriausiai apmokytus karius, ir tai yra jų strateginė kryptis. Jie tikrai nori okupuoti Donecko sritį. Šis tikslas nepasikeitė, jie turi tokius tikslus nuo pat karo pradžios 2014 m. Jie suinteresuoti visiškai okupuoti Donbasą. Tai nepavyks. Ir mes prie to dirbame. Kurskas yra mūsų plano dėl Ukrainos pergalės dalis“, – tikino prezidentas.

Jo nuomone, Kyjivo puolimas Kursko srityje apnuogino ir prezidento Vladimiro Putino politinius tikslus.

„Man atrodo, kad Rusijos visuomenė pradėjo matyti, jog V.Putinui svarbiau užimti miestą Ukrainoje, apie kurį jis niekada nėra girdėjęs, užuot gynus savo teritoriją. Vien tam, kad patenkintų savo ambicijas. Man atrodo, kad tai šiek tiek atvėrė akis“, – sakė V.Zelenskis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis

Negana to, pridūrė jis, operacija atskleidžia ir nemažai dalykų apie tikruosius autoritarinio Rusijos prezidento tikslus. V.Zelenskis įvertino, kad dabar ir Globalieji pietūs mato kai kuriuos jo veiksmus, palydėtus ambicijos: „Visi šie naratyvai žlunga, kai V.Putinas negina savo šalies. Taigi pasakojimas, kad jis neva gina rusakalbius gyventojus Ukrainoje, buvo sugriautas“.

„Jis nieko negina – visi tai mato. Dabar jo užduotis – mus sunaikinti. Ir šia operacija jis dabar atsako į klausimą, ką jis sugeba. Aišku, kai jis sako, kad jie vis dar turi daug žmonių, pajėgų, rimtą kariuomenę. Štai ir atsakymas. Vis dėlto tai nėra rimtos kariuomenės karas prieš mus. Kalbama apie Rusijos Federacijos ginklų ir kūnų skaičių. Ir būtent toks yra jo požiūris. Ir sako, kad jų ginkluoto potencialo mažinimas ir tokio potencialo didinimas Ukrainoje lems taktines sėkmes, tokias kaip Kurske. Ir jis turės klausimų valstybės viduje. Kas labai svarbu – visame šiame kare – tai jo visuomenės tikėjimo savo jėgomis praradimas“, – pabrėžė Ukrainos lyderis.

V.Zelenskis prasitarė ir apie tai, kad savo paruoštą taikos su Rusija planą JAV prezidentui Joe Bidenui įteks rugsėjo mėnesį, kuomet, kaip pranešta anksčiau, du prezidentai turėtų susitikti. Ukrainos vadovas savo ruožtu įvardijo keturias reikšmingas sritis, kurios bus įtrauktos į Ukrainos pergalės planą.

„Viena iš sričių, kuri jau padaryta, yra Kursko regionas. Antroji sritis – strateginė Ukrainos vieta pasaulio saugumo infrastruktūroje. Trečioji sritis – tai paketas, kuriuo siekiama priversti Rusiją nutraukti karą diplomatinėmis priemonėmis. Ir ketvirtoji kryptis yra ekonominė – apie ją išsamiai nekalbėsiu. Manau, būtų teisinga, kad šį planą pirmiausia pristatyčiau JAV prezidentui. Nuo jo priklauso, ar mums bus suteikta tai, kas numatyta šiame plane, ar ne. Mes galėsime laisvai naudotis tuo, kas yra šiame plane, arba ne“, – paaiškino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas