Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
13:08 /14:35

V. Zelenskis, K. Starmeris ir M. Rutte Londone aptarė Ukrainos pergalės planą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį Londone susitiko su naujuoju NATO generaliniu sekretoriumi Marku Rutte (Marku Riute) ir Jungtinės Karalystės premjeru Keiru Starmeriu (Kiru Starmeriu).
Kin Cheung / via REUTERS
Kin Cheung / via REUTERS

K. Starmeris sakė, kad jie aptarė Ukrainos pergalės planą tęsiantis Rusijos plataus masto karui, V. Zelenskiui pradėjus kelionę po Europos sąjungininkes, kad užsitikrintų tolesnę karinę ir finansinę paramą.

„Tai susiję su Ukraina, bet taip pat susiję ir su Vakarų gynyba“, – sakė M. Rutte.

Kiek anksčiau K. Starmeris prie savo oficialiosios rezidencijos Londone pasveikino V. Zelenskį rankos paspaudimu ir apkabinimu.

Ministras pirmininkas pasakė Ukrainos prezidentui, jog „labai svarbu, kad galėtume parodyti savo tęsiamą įsipareigojimą remti Ukrainą“, ir pridūrė, kad susitikimas suteikia progą išstudijuoti planą ir pakalbėti detaliau.

Virtinė susitikimų

Iš Londono V. Zelenskis nuvyks į Paryžių, kur susitiks su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu), o vėliau, anot Italijos žiniasklaidos, turėtų vykti į Romą derybų su Italijos ministre pirmininke Giorgia Meloni (Džordža Meloni).

Penktadienio rytą V. Zelenskis Vatikane dalyvaus audiencijoje pas popiežių Pranciškų, ir tą pačią dieną, pasak Vokietijos vyriausybės atstovės, Berlyne susitiks su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu (Olafu Šolcu).

V. Zelenskis nuolat primena, kad jo šaliai labai reikia daugiau pagalbos, kad būtų atstatyta karo pusiausvyra ir galiausiai užtikrinta pergalė, Rusijai užėmus dešimtis mažų miestų ir kaimų šalies rytuose.

Jis taip pat nori gauti leidimą naudoti sąjungininkų, įskaitant Jungtines Valstijas, tiekiamus tolimojo nuotolio ginklus kariniams taikiniams toli Rusijos teritorijoje atakuoti.

Per kelionę Ukrainos lyderis sieks užsitikrinti kuo didesnę finansinę ir karinę paramą, nes JAV Respublikonų partijos kandidatui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) iškovojus pergalę per lapkritį JAV vyksiantį balsavimą kiltų abejonių dėl tolesnės Vašingtono paramos.

Ukrainos galbūt laukia sunkiausia karo meto žiema, Rusijai pradedant naujus smūgius šalies elektros tinklams ir žengiant į priekį ties rytine fronto linija.

Šeštadienį planuotas svarbus Ramšteino formato susitikimas su tarptautiniais sąjungininkais buvo atidėtas, nes JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) atšaukė suplanuotą kelionę į Europą, kad galėtų sutelkti dėmesį į Floridą siaubiančio uragano „Milton“ keliamą grėsmę.

Svarbūs JAV rinkimai

Tuo metu ukrainiečių kariai mūšio lauke kelia klausimus dėl ilgalaikės puolimo Rusijos Kursko srityje strategijos, turint galvoje Rusijos laimėjimus Rytų Ukrainoje.

„Jei tai trumpalaikė operacija, ji mus sustiprins“, – Rytų Ukrainoje netoli Kramatorsko naujienų agentūrai AFP sakė karys Bohdanas.

„Jei tai ilgalaikė operacija ir mes planuojame likti Kursko (srityje), tai išeikvos mūsų pagrindinius išteklius“, – pridūrė jis.

Vokietijos Kylio pasaulio ekonomikos institutas ketvirtadienį įspėjo, kad Vakarų karinė ir finansinė pagalba Kyjivui gali sumažėti perpus, iki maždaug 29 mlrd. eurų 2025 metais, jei JAV prezidento rinkimus laimės D. Trumpas.

„Nuo kitų metų Ukraina galėtų susidurti su reikšmingu pagalbos deficitu“, – sakoma pranešime.

D. Trumpas teigė, kad jei būtų išrinktas, užbaigtų karą „per 24 valandas“, tačiau Kyjivas baiminasi, kad tai reikštų Rusijos užgrobtų teritorijų praradimą.

V. Zelenskio apsilankymas Dauningo gatvėje yra antras nuo Britanijos liepos 4-osios rinkimų, kuriuose triumfavo K. Starmerio Leiboristų partija.

Britanija yra įsipareigojusi kasmet – kiek tik reikės – skirti Ukrainai 3 mlrd. svarų (3,58 mlrd. eurų) vertės karinės pagalbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas