Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 30 /00:56

V.Zelenskis nevyks į NATO susitikimą Vilniuje, jei šalių „lyderiai demonstruos drąsos stoką“

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis asmeniškai atvyks į Vilniuje vyksiantį NATO viršūnių susitikimą tik tuo atveju, jei Ukraina sulauks konkrečių signalų, kada galės prisijungti prie Aljanso.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / „AFP“/„Scanpix“

Tai interviu agentūrai „Reuters“ pareiškė prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas, V.Zelenskio diplomatinis patarėjas Ihoris Žovkva, praneša „European Pravda“ .

Atsakydamas į klausimą, kokios yra minimalios sąlygos V.Zelenskiui dalyvauti NATO viršūnių susitikime, I.Žovkva paminėjo kalbą parlamente, kur Ukrainos vadovas kalbėjo apie drąsos svarbą šiuolaikiniame pasaulyje.

„Prezidentas nevyks į aukščiausiojo lygio susitikimą, jei lyderiai demonstruoja ar demonstruos drąsos stoką, kol Ukraina, turėdama visą drąsą, valią, jėgą ir didelį ryžtą, kovoja su Rusijos agresija“, – sakė jis.

Jis pridūrė, kad Ukrainos prezidentui „nėra prasmės ir nebus laiko važiuoti“ į aukščiausiojo lygio susitikimą Vilniuje, jei ten „nebus jokio rezultato“.

Pasak V.Zelenskio patarėjo, Ukraina dabar yra arčiau kvietimo gavimo nei „prieš šešis mėnesius“.

Anot jo, prezidentas Volodymyras Zelenskis supranta, kad Ukraina negali įstoti į NATO karo metu, tačiau nemato prasmės dalyvauti aukščiausiojo lygio susitikime Vilniuje, jei po jo Ukraina negaus konkrečių signalų, kada galės prisijungti prie Aljanso.

Aljanso lyderiai siekia Lietuvos sostinėje Vilniuje surengti pirmąją NATO ir Ukrainos tarybos sesiją su prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Tačiau J.Stoltenbergas birželio viduryje sakė, kad nors Aljansas viršūnių susitikime ir stiprins politinius ryšius su Ukraina, apie Kyjivo narystę nebus kalbama.

G.Nausėda laukia atvykstančio V.Zelenskio

Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį BNS sakė, kad NATO viršūnių susitikime laukia Ukrainos Prezidento Volodymyro Zelenskio su pirmąja ponia ir labai nustebs, jei tai neįvyks.

Jo teigimu, Ukrainos prezidentas neišreiškia nusivylimo dėl to, kad NATO nėra sutarimo dėl Ukrainos pakvietimo į NATO, o priešingai – vis dar bando įtikinti skeptiškiau nusiteikusias Vakarų šalis dėl Kyjivo priimtinų įsipareigojimų NATO.

„AFP“/„Scanpix“/Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda
„AFP“/„Scanpix“/Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda

„Iš tikrųjų jis labai energingas, jis supranta, kad yra ir sprendimų priėmėjas“, – sakė G. Nausėda.

„Jo žodis tikrai yra labai svarbus, ir turime šiuo faktoriumi pasinaudoti“, – pridūrė Lietuvos prezidentas.

„Aš būčiau labai nustebęs, jeigu prezidentas Zelenskis neatvyktų į Vilnių. (...) Labai laukiame abiejų. Nežinome, kiek dienotvarkė leis tiksliai laiko jiems pasilikti, bet labai tikimės, kad Vilniuje pamatysime abu“, – kalbėjo G.Nausėda.

NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyks liepos 11–12 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas