Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Zelenskis pasiaiškino: niekada nesakėme, kad norime sukurti branduolinį ginklą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis patikino, kad Ukraina niekada nesakė, jog nori sukurti branduolinį ginklą. Tai jis pareiškė per bendrą spaudos konferenciją su NATO generaliniu sekretoriumi Marku Rutte.
Volodymyras Zelenskis  / Benoit Doppagne / ZUMAPRESS.com
Volodymyras Zelenskis / Benoit Doppagne / ZUMAPRESS.com

Prezidentas paaiškino, kad kalbėjo apie Budapešto memorandumą, kai Ukraina atsisakė branduolinių ginklų, bet mainais negavo žadėtų saugumo garantijų.

„Aš kalbėjau apie Budapešto memorandumą, kuriame teigiama, kad Ukraina gauna saugumo garantijas. Tačiau tai nėra „skydas“, ir mes neturime kitų galimybių, išskyrus NATO. Mes nekuriame branduolinių ginklų“, – pridūrė jis.

NATO generalinis sekretorius tai trumpai pakomentavo, pakartodamas: „Ukraina bus NATO. O iki tol padarysime viską, kad Ukraina turėtų viską, ko jai reikia“.

V.Zelenskis taip pat pareiškė, kad kvietimas į NATO diplomatiškai sustiprintų Ukrainą ir priartintų teisingą taiką.

„Mūsų kariai laiko frontą su ginklais iš viso pasaulio. Praktiniu požiūriu, Ukraina jau yra NATO... Vis dar laukiame, kol bus įgyvendinti įsipareigojimai, kurie buvo prisiimti per viršūnių susitikimą Vašingtone“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį Briuselyje, Europos Vadovų Tarybos susitikimo kuluaruose, V.Zelenskis priminė, kad 1994 m. Budapešto memorandume, kuriame dalyvavo Rusija, Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija, Ukrainai buvo pažadėta teritorinio vientisumo ir suvereniteto apsauga mainais į branduolinių ginklų atsisakymą. Tačiau dabar šis dokumentas neveikia, todėl šalies saugumą gali užtikrinti arba narystė NATO, arba branduoliniai ginklai, sakė jis.

„Kuri iš šių didžiųjų branduolinių valstybių nukentėjo? Visos? Ne, tik Ukraina. Kas atsisakė branduolinių ginklų? Visi? Ne. Tik viena šalis. Kas? Ukraina. Kas šiandien kariauja? Ukraina“, – pažymėjo V.Zelenskis.

Vėliau laikraštis „Bild“, remdamasis aukšto rango Ukrainos pareigūnu, pranešė, kad Ukrainos valdžia rimtai svarsto galimybę atkurti branduolinį arsenalą.

V.Zelenskis atsakė į skambius „Bild“ pareiškimus apie branduolinį ginklą Ukrainai. Prezidento patarėjas ryšiams su visuomene Dmitrijus Litvinas komentare žiniasklaidai paneigė šią informaciją, sakydamas, kad „Bild“ „skelbia nesąmones Rusijos propagandos stiliumi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito