Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Per tokį karą neįmanoma išlikti visiškai demokratiškam“: V.Zelenskiui – kaltinimai dėl peržengtų ribų

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį Kyjive sulaukė atsakomojo smūgio, kuomet parlamentas pradėjo didžiausią vyriausybinių pareigų perskirstymą nuo tada, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / V.Zelenskio „Telegram“ nuotr.

Maskvos pajėgoms žengiant į priekį Ukrainos rytuose, o Kyjivui prašant Vakarų sąjungininkių leisti panaudoti jų raketas Rusijos teritorijoje, pagrindiniai opozicijos veikėjai apkaltino V.Zelenskį, kad šis, siekdamas sustiprinti savo valdžią, vis dažniau į vyriausybės postus skiria artimų sąjungininkų būrį, rašo leidinys „Politico“.

Peržengė įgaliojimų ribas?

2019 m. jo partija laimėjo daugumą, todėl V.Zelenskis turi teisę spręsti dėl vyriausybės sudėties. Karo padėtis, kuri tebegalioja Ukrainai kovojant su Rusijos invazija, suteikia prezidentui daugiau galių ir draudžia rinkimus. Tačiau kai kurie oponentai sako, kad prezidentas peržengė įgaliojimų ribas.

„Visi dabartinės valdžios veiksmai rodo, kad prezidentas ir jo biuras sistemingai centralizuoja valdžią, – sakė opozicinės partijos „Europos solidarumas“ įstatymų leidėja Ivana Klympuš-Cincadzė. – Ši valdžios pareigūnų atsistatydinimo banga dabar byloja apie sunkią šalies valdymo krizę.“

Tarp pasitraukiančiųjų yra populiarus užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, kuris trečiadienį dėl kol kas nepaaiškintų priežasčių pateikė atsistatydinimo pareiškimą.

D.Kulebos tiesioginiai ryšiai su A.Blinkenu ir A.Baerbock

Vienas buvęs aukščiausio rango Ukrainos pareigūnas, kuriam, kaip ir kitiems šioje istorijoje, buvo suteiktas anonimiškumas, kad galėtų atvirai kalbėti apie pertvarkymus, sakė, kad D.Kuleba greičiausiai buvo nušalintas dėl nesutarimų su įtakingu V.Zelenskio biuro vadovu Andrijumi Jermaku. „Visi žinojo, kad tarp jų kilo konfliktas. Kartą net buvau tokio epizodo liudininkas“, – sakė pareigūnas.

„Dėl užimamų pareigų D.Kuleba turėjo nusistovėjusius tiesioginius ryšius su [JAV valstybės sekretoriumi Antonijumi] Blinkenu, su [Vokietijos užsienio reikalų ministre Annalena] Baerbock ir daugeliu kitų. Net jei jis buvo 300 proc. lojalus, prezidento kanceliarija negalėjo palikti tokio komunikacijos kanalo asmens, dėl kurio nėra visiškai tikra, kad jis yra jos žmogus, rankose, jei suprantate, ką turiu omenyje“, – pridūrė pareigūnas.

ZUMAPRESS.com/Andrijus Jermakas
ZUMAPRESS.com/Andrijus Jermakas

Nors V.Zelenskis pasikliauja savo aukščiausių pareigūnų patarimais, Kyjivo ryšiams su Vašingtonu pirmiausia vadovauja jo paties biuras, konkrečiai – A.Jermakas. Gynybos ministras Rustemas Umerovas taip pat palaiko artimus ryšius su Joe Bideno administracija ir dažnai bendrauja su gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu.

Šie du vyrai ir toliau lieka savo vietose. Abu jie praėjusią savaitę lankėsi Vašingtone ir susitiko su aukščiausiais J.Bideno administracijos pareigūnais.

Pareigūnai ir V. Zelenskio patarėjai „Politico“ teigė, kad D.Kuleba, nors buvo žinomas daugeliui žmonių visame pasaulyje ir dažnai pasirodydavo per televiziją, per pastaruosius metus padarė nedaug, kad pagerintų Kyjivo santykius su Vašingtonu ar savo ambicijas mūšio lauke. Vietoj to jis reklamavo savo naująją knygą, sakė jie.

A.Jermakas ir D.Kuleba iš karto neatsakė į „Politico“ prašymą pateikti komentarą.

Reikia naujos energijos

Kai kurie V.Zelenskiui artimi Ukrainos vyriausybės pareigūnai ir analitikai atmetė kritiką ir ragino opoziciją nedramatizuoti seniai suplanuotų veiksmų, kuriais siekiama sustiprinti išsekusią karo laikų vyriausybę.

„Šiandien mums reikia naujos energijos, o šie nauji žingsniai susiję su mūsų valstybės stiprinimu įvairiomis kryptimis“, – trečiadienį per spaudos konferenciją Kyjive sakė V.Zelenskis.

Pasak V.Zelenskiui artimo Ukrainos pareigūno, pertvarkymu siekiama „perkrauti“ vyriausybę ir ne tik paskirti kai kuriuos atleistus ministrus į kitus postus, bet ir užpildyti kai kuriuos ilgai neužimtus postus, pavyzdžiui, infrastruktūros, kultūros, žemės ūkio ir veteranų reikalų postus.

„Zelenskio valdymo stilius – laikas nuo laiko pertvarkyti vyriausybę, kad ji taptų energingesnė ir veiksmingesnė, – sakė Ukrainos politinių tyrimų centro „Penta“ politologas Volodymyras Fesenka. – Pažiūrėkite, kas nutiko jaunam reformatoriui [Oleksandrui] Kamyšinui, kuris perėmė strateginės pramonės ministeriją iš neefektyvaus buvusio ministro ir vos per metus sugebėjo patrigubinti ginklų gamybą šalyje.

„Be abejo, karo metu turime laisvių ir demokratijos apribojimų, pavyzdžiui, nėra rinkimų, kuriuos draudžia karo padėtis“, – sakė politikos tyrinėtojas V.Fesenka.

„Tačiau kartu sistema, kurią dabar turi V.Zelenskis, iki šiol leido mums atsilaikyti prieš brutalią invaziją ir įtvirtinti užsienio paramą, – tęsė jis. – Deja, per tokį karą neįmanoma išlikti visiškai demokratiškam.“

Tačiau, pasak Kyjivo stebėtojų, karas yra daugiau nei teisėta priežastis imtis veiksmų, kurie taikos metu gali būti vertinami kitaip.

„Net ir esant šiai kritikai, kai V.Zelenskio štabo vadovas A.Jermakas tapo per daug įtakingas, matome, kad partneriai vis dar mums padeda. Nes jie supranta mūsų padėtį. Jie supranta, kad Ukraina sulauks demokratijos perkrovimo, kai tik baigsis karas ir įvyks rinkimai“, – sakė analitikas V.Fesenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas