Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 12 /18:40

V. Zelenskis: rusų raketa pataikė į grūdus plukdantį laivą Juodojoje jūroje

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pranešė, kad rusų raketa ketvirtadienio rytą pataikė į grūdus plukdantį prekybinį laivą Juodojoje jūroje.
Prekybinis laivas
Prekybinis laivas / „AFP“/„Scanpix“

Laivas plaukė į Egiptą. 

Ukrainai – vienai didžiausių pasaulyje žemės ūkio produktų gamintojų ir eksportuotojų – Juodoji jūra yra labai svarbus prekybos kelias, tačiau, Rusijai įsiveržus į Ukrainą, ji virto jūrų mūšio lauku.

„Rusijos raketa buvo nutaikyta į kviečius plukdantį krovininį laivą, vykstantį į Egiptą (...) Rusija paprastam civiliniam laivui Juodojoje jūroje smogė iškart po to, kai jis išplaukė iš Ukrainos teritorinių vandenų“, – sakoma V. Zelenskio pranešime socialiniame tinkle.

Pranešime taip pat nurodoma, kad per šį smūgį niekas nenukentėjo.

Ukrainos karinis jūrų laivynas vėliau paskelbtame pranešime nurodė, kad į laivą buvo smogta sparnuotąja raketa.

„Dėl atakos buvo smarkiai apgadintas balkeris „AYA“, kuris tuo metu Juodojoje jūroje gabeno grūdus iš Ukrainos Čornomorsko uosto į Egiptą“, – pranešė karinis jūrų laivynas.

V. Zelenskis paragino pasmerkti šį išpuolį.

„Vidaus stabilumas ir normalus gyvenimas dešimtyse pasaulio šalių priklauso nuo normalaus ir netrukdomo mūsų maisto eksporto koridoriaus veikimo“, – pabrėžė jis.

Maskva pernai pasitraukė iš tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms sudaryto susitarimo, kuriuo buvo užtikrinamas saugus Ukrainos žemės ūkio produktų eksportas Juodojoje jūroje, tačiau Kyjivas sukūrė jūrų koridorių, leidžiantį tęsti prekybą.

Gynybos ministras Rustemas Umerovas trečiadienį sakė, kad nuo grūdų koridoriaus sukūrimo juo jau praplaukė daugiau kaip 5 tūkst. laivų.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, pasaulinės maisto produktų kainos šoktelėjo į viršų, baiminantis, kad dėl konflikto Juodojoje jūroje sutriks pasaulinis maisto tiekimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi