Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

V.Zelenskis supeikė ATACMS reikšmę: nėra prasmės jų naudoti

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis interviu metu „Bloomberg“ naujienų tarnybai pabrėžė, kad nėra jokio kariuomenės taktinių raketų sistemų ATACMS poveikio be leidimo iš jų smogti Rusijos aerodromams.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / „DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“

„Jei nėra jokių pokyčių, tai nėra prasmės naudoti ATACMS. Tai neturi jokios prasmės“, – pareiškė Ukrainos vadovas. Jis atkreipė dėmesį, kad rusai turi bazių ir karinių aerodromų, iš kurių kyla lėktuvai ir paleidžia tūkstančius valdomų bombų į Ukrainą.

„Jei neužtikrinsime, kad šie lėktuvai ten neliktų, jei nepriversime Rusijos perkelti juos giliau į Rusijos Federaciją, ir iš to atsitraukimo jie nebegalės paleisti šių bombų, galės pataikyti tik raketomis... Raketos irgi yra blogis, bet jų yra daug mažiau nei šių bombų. Vadinasi, jei mes jų nepriversime, jie tiesiog iš mūsų pasityčios ir sunaikins viską, ką turime“, – kalbėjo prezidentas.

V.Zelenskis taip pat paaiškino, kaip galima priversti rusus perkelti savo karinius lėktuvus kuo toliau nuo Ukrainos sienų.

„Tiekti atitinkamus ginklus, kurie smogtų jų kariniams aerodromams. Jei Jungtinės Valstijos neleis to padaryti, panaudoti šių ginklų, tuomet nebus jokio šių ginklų poveikio“, – nurodė jis.

Balandžio mėnesį JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas išreiškė nuomonę, kad vien tik kariuomenės taktinių raketų sistema ATACMS nėra „stebuklinga priemonė“, leidžianti vykdyti veiksmingą tolimojo nuotolio kampaniją.

Pasak jo, ATACMS pajėgumų integravimas kartu su tokiomis raketomis kaip „Storm Shadow“ ir įvairiais papildomais pajėgumais, gaunamais iš kitų šalių, iš tiesų suteiks ukrainiečiams galimybę vykdyti tolimojo nuotolio ugnies kampanijas.

„AFP“/„Scanpix“/ATACMS raketų sistema
„AFP“/„Scanpix“/ATACMS raketų sistema

Birželį V.Zelenskis sakė, kad JAV leidimo smogti Rusijos teritorijai daugkartinio paleidimo raketų sistema „HIMARS“ nepakanka, kad būtų galima įveikti visų rūšių Rusijos ginklus, kurie naudojami prieš civilius gyventojus Ukrainoje. Ukraina neturi galimybių ar leidimo smogti Rusijos aerodromams, iš kurių kyla lėktuvai, šaudantys į Ukrainą įvairiomis raketomis ir bombomis.

Rusija be Ukrainos – yra nulis

„Bloomberg“ žurnalistams Ukrainos vadovas taip pat pareiškė, kad Rusija praras „imperijos“ statusą, jei nepavyks užkariauti Ukrainos ir Baltarusijos.

Anot jo, autoritariniam prezidentui Vladimirui Putinui reikia Kyjivo ir Minsko, kad patvirtintų savo šalies kaip imperijos statusą.

„Aš esu 100 proc. įsitikinęs: Rusija be Ukrainos yra nulis. Rusija be Ukrainos ir Baltarusijos bus maža... normali šalis, o ne imperija. Ji niekada nebus imperija. Štai kodėl V.Putinas iki galo kovos už bet kokią galimybę okupuoti Ukrainą“, – kalbėjo prezidentas.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Pokalbio metu jis išreiškė įsitikinimą, kad įmanoma priversti Maskvą nutraukti karą dar šiais metais.

„Mes visi galime priversti Rusiją nutraukti karą šiais metais. Mes visi esame pajėgūs tai padaryti, kai esame visi kartu. Galime pademonstruoti, kad kiekvienas iš mūsų yra stiprus lyderis.“

Prezidentas taip pat sakė, kad JAV ir Kinija galėtų sustabdyti karą, jei pamirštų savo nesutarimus ir susivienytų. Jo nuomone, Pekinas galėtų atlikti „didžiulį vaidmenį“, nes Maskva priklauso nuo eksporto rinkos.
V.Zelenskis interviu metu prasitarė, kad neatmeta galimybės, jog V.Putinas gali būti pakviestas į kitą aukščiausiojo lygio taikos susitikimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius