Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
16:32 /18:29

V.Zelenskis nori 2025 metais užbaigti karą Ukrainoje

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį Berlyne pareiškė, kad norėtų, jog karas su Rusija baigtųsi ne vėliau kaip 2025-aisiais ir kad iki to laiko pagalba Kyjivui negali mažėti.
Volodymyras Zelenskis ir Olafas Scholzas
Volodymyras Zelenskis ir Olafas Scholzas / dpa/Scanpix

Per 48 valandų kelionę į Londoną, Paryžių, Romą ir Berlyną Volodymyras Zelenskis siekė karinės ir finansinės paramos artėjant trečiai sunkiai žiemai Ukrainoje.

Ukrainos lyderis, kuris vilkėjo savo firminį kariško stiliaus drabužiais, susitikęs su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu, padėkojo Vokietijai už paramą ir pasakė, kad „Mums labai svarbu, kad ši parama kitais metais nesumažėtų“.

Jis sakė, kad pateiks O.Scholzui savo planą, kaip laimėti karą, ir išreiškė viltį, kad karas baigsis ne vėliau kaip kitais metais, 2025-aisiais“.

„Ukraina labiau nei bet kas kitas pasaulyje nori sąžiningos ir greitos šio karo pabaigos, – sakė V.Zelenskis. – Karas naikina mūsų šalį, atima mūsų žmonių gyvybes.“

O.Scholzas pažadėjo, kad Vokietija ir ES partnerės šiemet atsiųs daugiau gynybos įrangos, o 2025 m. Vokietija suteiks 4 mlrd. eurų paramos, ir pažadėjo, kad „mes nesiliausime remti Ukrainos“.

O.Scholzas: nesutiksime su Rusijos diktuojama taika

O.Scholzas sakė, kad jis ir Ukrainos vadovas sutarė, jog būtina surengti taikos konferenciją, kurioje dalyvautų ir Rusija, tačiau taika Ukrainoje „gali būti pasiekta tik remiantis tarptautine teise“ ir kad „nesutiksime su Rusijos diktuojama taika“.

„Nesutiksime su Rusijos diktuojama taika“, – pažymėjo O.Scholzas.

V.Zelenskis siekia karinės ir finansinės paramos artėjant sunkiai žiemai, baiminantis, kad parama sumažės, jei Donaldas Trumpas kitą mėnesį laimės JAV prezidento rinkimus.

Šeštadienį planuotas svarbus Ramšteino formato susitikimas su tarptautiniais sąjungininkais buvo atidėtas, nes JAV prezidentas Joe Bidenas atšaukė suplanuotą kelionę į Europą, kad galėtų sutelkti dėmesį į Floridą siaubiančio uragano Miltono keliamą grėsmę.

Vokietija yra antroji po Jungtinių Valstijų pagal dydį pagalbos Ukrainai teikėja, tačiau O. Scholzas ne kartą atsisakė perduoti Kyjivui savo ilgojo nuotolio raketų „Taurus“, baimindamasi konflikto su branduolinį ginklą turinčia Rusija paaštrėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas