Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V. Zelenskis: visas pasaulis nori, kad Rusija dalyvautų kitame taikos viršūnių susitikime

Ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Ukraina ir visas pasaulis nori, kad Rusija dalyvautų pasauliniuose forumuose, kuriais siekiama užbaigti karą Ukrainoje.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Birželį daugiau kaip 90 šalių vadovų ir aukščiausio rango pareigūnų susirinko Šveicarijos Biurgenštoko kurorte į pirmąjį taikos aukščiausiojo lygio susitikimą, kurį Rusija pavadino laiko švaistymu.

Tačiau V. Zelenskis neseniai pakeitė nuomonę ir pareiškė, kad Rusija galėtų dalyvauti antrajame aukščiausiojo lygio susitikime, kurį preliminariai planuojama surengti šiais metais.

V. Zelenskis galimybę Rusijai dalyvauti Šveicarijoje vykusiame viršūnių susitikime dėl taikos buvo atmetęs. 

„Didžioji pasaulio dalis šiandien sako, kad antrajame aukščiausiojo lygio susitikime turi būti atstovaujama Rusijai, kitaip nepasieksime reikšmingų rezultatų“, – pabrėžė V. Zelenskis.

„Kadangi visas pasaulis nori, kad jie sėstų prie derybų stalo, mes negalime tam prieštarauti“, – antradienį Vakarų Ukrainoje duodamas interviu Prancūzijos žiniasklaidai, įskaitant ir naujienų agentūrą AFP, teigė jis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra sakęs, kad yra pasirengęs deryboms, tačiau paliaubas sutiktų skelbti tik su sąlyga, kad Kyjivas faktiškai atsisakytų žemių, kurias Maskva laiko savo teritorija.

V. Zelenskis taip pat pareiškė nenorintis, kad Kinija, kuri neseniai priėmė Ukrainos užsienio reikalų ministrą deryboms ir yra artima Maskvos sąjungininkė, tarpininkautų siekiant taikos. Jis ragino Pekiną spausti Maskvą nutraukti karą.

„Jei Kinija nori, ji gali priversti Rusiją nutraukti šį karą. Kinija yra neatsiejama šio pasaulio dalis ir įtakinga valstybė“, – sakė jis.

„Norėčiau, kad ji neatliktų tarpininko vaidmens. Norėčiau, kad ji darytų spaudimą Rusijai“, – pridūrė Ukrainos vadovas.

Plačiame interviu V. Zelenskis taip pat paaiškino, kad Rusijos pajėgoms pavyko įsitvirtinti Rytų Ukrainoje, Kyjivo sąjungininkams ribojant Vakarų šalių tiekiamos ginkluotės naudojimą ir kariuomenei vis dar laukiant ginklų siuntų iš užsienio.

„Negalėjimas panaudoti visų ginklų, kurių mums reikia šiam priešui sustabdyti, yra rimtas iššūkis“, – sakė jis ir pridūrė, kad Ukraina laukia naujų ginklų rezervinėms brigadoms aprūpinti.

„Jei panaudosime mūsų partnerių ginklus, jie gali sakyti, kad daugiau jums nepadėsime, štai kokia yra rizika“, – teigė jis.

V. Zelenskis sakė, kad Kyjivas labai stengiasi gauti leidimą Vakarų šalių tiekiamais ginklais smogti Rusijos pajėgoms bet kur Rusijoje.

„Deja, mūsų partneriai vis dar to bijo“, – pridūrė jis.

„Mes nebeslepiame, kad rengėme 14 brigadų. Ar manote, kad įmanoma juos sustabdyti, jei iš 14 brigadų aprūpintos tik trys?“ – pridūrė jis, aiškindamas, kaip Rusijai pastaraisiais mėnesiais pavyko užimti keletą kaimų rytinėje Donecko srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas