Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vakarų „invazijai“ į Rusiją iliustruoti pasitelktas senas vaizdo įrašas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad ukrainiečių žygis į Kursko sritį yra Vakarų išpuolis prieš Rusiją. Neatsilieka nuo jo ir prorusiškų klastočių kūrėjai, „aptikę“ Kursko srityje angliškai kalbančių kovotojų. Eilinei klastotei iliustruoti tinka ir beveik dvejų metų senumo vaizdo įrašas.
Kurskas
Kurskas / Imago / Scanpix nuotr.

V.Putinas praėjusį pirmadienį pareiškė, kad išpuolis Kursko srityje yra „vakarietiškas“. „Priešas, padedamas savo Vakarų šeimininkų, vykdo jų nurodymus, o Vakarai kariauja prieš mus, pasitelkdami ukrainiečius“, – sakė V.Putinas.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

Rusija jau seniai stengiasi Ukrainą vaizduoti kaip Vakarų marionetę. Vakarų šalys sako, kad nors jos ir teikia paramą, Ukraina kariauja pati.

Čečėnų būrio „Achmat“ vadas Apti Alaudinovas taip pat pareiškė, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų operacijai Kursko srityje vadovauja JAV kariškiai, o operaciją parengti padėjo „NATO šalių kariniai štabai“.

Pasak „kadyrovco“, operacijai pasitelktas didelis kiekis užsienio samdinių ir, jo nuomone, operacijoje taip pat gali dalyvauti „Vakarų šalių ginkluotųjų pajėgų specialistai“. Anksčiau A.Alaudinovas tai pat teigė, kad Kursko srityje „užfiksuotas prancūzų ir lenkų dalyvavimas“.

„Agentstvo“ nuotr./Apti Alaudinovas ir Ramzanas Kadyrovas
„Agentstvo“ nuotr./Apti Alaudinovas ir Ramzanas Kadyrovas

Nuo politinių ir karinių Rusijos lyderių neatsilieka ir klastočių internete kūrėjai.

Socialiniuose tinkluose ėmė plisti vaizdo įrašas, kuriame mėginama teigti, kad tai įrodymas, jog kartu su ukrainiečiais į Kursko sritį įsiveržė ir ją mėgina okupuoti taip pat ir kažkokie ginkluoti vyrai, tarpusavyje besikalbantys ir komandas duodantys anglų kalba: akivaizdžiai samdiniai iš Vakarų arba net NATO šalių reguliariųjų armijų kariai.

Kadras iš vaizdo įrašo/Vaizdo įrašu mėginama pademonstruoti, kad Kursko sritį puola angliškai kalbantys kariai.
Kadras iš vaizdo įrašo/Vaizdo įrašu mėginama pademonstruoti, kad Kursko sritį puola angliškai kalbantys kariai.

Vaizdo įraše ekranas padalintas į dvi dalis. Viršutinėje rodomi per kažkokią gyvenvietę judantys uniformuoti ir ginkluoti angliškai besikalbantys kariai, o apatinėje pozuoja, kaip galima suprasti, šio videomontažo autorė – vidutinio amžiaus moteris.

Nutaisiusi visažinės išraišką, ji periodiškai baksnoja pirštu sau į ausį, o po to nukreipia pirštą į viršų – į vaizdą su ginkluotais vyrais. Suprask, kad reikia įsiklausyti į tai, kaip kalba vaizdo įraše matomi kariai. Kad žiūrovui būtų dar aiškiau, ekrano centre padėtas užrašas rusų kalba: „Paklausykite kalbos. Čia apie tai, kas užėjo į Kursko sritį“.

Lietuvišką feisbuko segmentą pasiekęs vaizdo įrašas sulaukė 1,7 tūkst. peržiūrų ir trijų dešimčių pasidalijimų tarp Rusijos agresiją Ukrainoje palaikančių ar šiaip prorusiškai nusiteikusių asmenų. Tarp komentarų buvo tokių: „Faktas. Vakarai puldinėja taikius žmones“ arba „Tai ką nors gali nustebinti?“

Tik reikalas tas, kad vaizdo įraše įamžintas karių judėjimas per gyvenvietę neturi nieko bendro nei su dabartine ukrainiečių operacija Kursko srityje, nei su šių dienų situacija ar kariniais veiksmais.

Šiam vaizdo įrašui jau beveik dveji metai. Ukrainos ginkluotosiose pajėgose iš tiesų tarnauja ir su agresoriais rusais kaunasi nemažai savanorių iš įvairių šalių. Tarp jų, žinia, yra ir lietuvių.

Ir šiame vaizdo įraše mes matome ne naujausius įvykius Rusijos Kursko srityje, o tai, kaip savanoriai užsieniečiai dalyvauja laisvinant Petropavlivkos gyvenvietę į rytus nuo Kupjansko per ukrainiečiams itin sėkmingą Charkivo kontrpuolimo operaciją 2022 metų rudens pradžioje.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai

Vaizdų kilmę lengvai padeda atsekti matomi vandenženkliai. Pirmiausia matome, kad pats videomontažas į feisbuką atkeliavo iš „TikTok“ platformos, o jos autorė yra pasivadinusi pseudonimu OlgitaMorCar (@morcar_777).

Deja, nei šios vartotojos vaizdo įrašų, nei pačios paskyros „TikTok“ platformoje jau neberasime. Prieš kelias dienas ji buvo ištrinta arba blokuota. Tik „Google“ paieškoje yra likę jau nebeveikiantys paieškos rezultatai, vedę į šią išnykusią paskyrą ir liudijantys, kad autorė buvo viešinusi ir daugiau antiukrainietiškos kūrybos.

Ekrano nuotr./„Google“ paieškos rezultatai: buvę OlgitaMorCar (@morcar_777) vaizdo įrašai „TikTok“ platformoje
Ekrano nuotr./„Google“ paieškos rezultatai: buvę OlgitaMorCar (@morcar_777) vaizdo įrašai „TikTok“ platformoje

Patį per gyvenvietę judančių karių vaizdo įrašą, be OlgitaMorCar fizionomijos, neseniai buvo paviešinęs vienas iš vadinamųjų „Z“ „Telegram“ kanalų, „АТО Донецк Z | Новости Курск“. Prie jo buvo prierašas: „Tinkle pasirodė video su užsienio samdiniais, kovojančiais Ukrainos smogikų pusėje. Girdima angliška kalba. Data ir filmavimo lokacija nežinomos.“

Vėliau tekstas buvo papildytas: „Mums rašo, kad tai Petropavlivka, 2022 m. rugsėjo 27-oji, Balaklija.“

Ekrano nuotr./Vaizdo įrašas paskelbtas „Telegram“ kanale „АТО Донецк Z | Новости Курск“
Ekrano nuotr./Vaizdo įrašas paskelbtas „Telegram“ kanale „АТО Донецк Z | Новости Курск“

Pokyčius visuose karo Ukrainoje frontuose kruopščiai sekančio projekto „Deep State“ žemėlapis patvirtina, kad 2022 metų rugsėjo 27 dieną Petropavlivkoje iš tiesų vyko aktyvūs kariniai veiksmai. Pirmame tos dienos žemėlapyje ji pažymėta raudona spalva, tai yra, kaip kontroliuojama Rusijos armijos.

Antrame tos dienos žemėlapyje gyvenvietė perėjo į pilkąją zoną – niekieno žemę tarp kariaujančių pusių. Trečiame žemėlapyje ji vėl tapo raudona. Tai gali reikšti, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos atakavo Petropavlivką, išstūmė iš jos rusus, tačiau nesugebėjo įsitvirtinti ir vėliau tą pačią dieną atsitraukė.

„Deep State“ žemėlapis/Fronto dinamika ties Petropavlivka 2022 metų rugsėjo 27 dieną
„Deep State“ žemėlapis/Fronto dinamika ties Petropavlivka 2022 metų rugsėjo 27 dieną

Spalio 2-ąją Petropavlivka vėl perėjo į pilkąją zoną, o galutinai išlaisvinta buvo tik 2022 metų spalio 26-ąją.

Kad įraše išties matome Petropavlivkos gyvenvietę, galima įsitikinti atlikus geolokaciją. Veiksmas vyksta Červona ir Lenino gatvių sankryžoje. Aiškus orientyras, leidžiantis lengvai identifikuoti vietą, yra apgriauta mėlyna viešojo transporto stotelės pastogė, už jos esanti tvora, medžiai ir kiti pastatai.

Vieta, kurioje vyko vaizdo įraše užfiksuoti veiksmai. Ratu apvesta mėlynoji viešojo transporto stotelė. Žalia rodykle pažymėtas karių judėjimo maršrutas.
Vieta, kurioje vyko vaizdo įraše užfiksuoti veiksmai. Ratu apvesta mėlynoji viešojo transporto stotelė. Žalia rodykle pažymėtas karių judėjimo maršrutas.
Kadras iš vaizdo įrašo/Kariai greta mėlynosios stotelės
Kadras iš vaizdo įrašo/Kariai greta mėlynosios stotelės

Šią stotelę, tik dar labiau apgriautą, mes taip pat matome portalo visti.news 2023 metų kovo 16 dienos publikacijoje apie Petropavlivką ir jos gyventojus, o taip pat kituose internete publikuotuose vaizdo įrašuose iš Petropavlivkos.

15min verdiktas: melas. Vaizdo įrašas neturi nieko bendro su šiuo metu Rusijos Kursko srityje vykstančia ukrainiečių operacija. Jis filmuotas beveik prieš dvejus metus Ukrainos teritorijoje per ukrainiečių kontrpuolimą Charkivo srityje, laisvinant savo teritoriją nuo okupantų rusų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas