Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarų karybos ekspertas įvardino tikrąją Ukrainos pajėgų puolimo problemą

Birželio pradžioje pradėtas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimas nėra toks žaibiškas, kaip tikėjosi Ukrainos sąjungininkės ir galbūt net patys ukrainiečiai. Mūšio lauke šalies gynėjai susiduria su įvairiais iššūkiais: itin stipriomis rusų gynybos linijomis, įtvirtinimais ir minų laukais. Tačiau, kaip teigia fronte apsilankęs Vakarų karybos ekspertas Franzas-Stephanas Gadis, Kyjivo problemos neapsiriboja vien minomis.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / „Reuters“/„Scanpix“

Anot Tarptautinio strateginių studijų instituto vyresniojo analitiko, daugiau nei mėnesį trunkančiame Ukrainos kontrpuolime nebuvo pasiekta rimtų laimėjimų galbūt ir dėl tos priežasties, jog Ukrainos ginkluotosios pajėgos nesugeba efektyviai vykdyti bendrų karinių operacijų.

Tokias įžvalgas F.S.Gadis padarė po kelionės į frontą, į kurią jis leidosi drauge su kitais autoritetingais karo analitikais: Michaelu Kofmanu, Robu Lee ir Konradu Muzyka.

F.S.Gadis teigia, kad kontrpuolime vis dar daugiausia kovoja pėstininkai, kuriuos remia artilerija, todėl pažanga matuojama metrais. Mechanizuotosios brigados nėra iki galo išnaudojamos, nes trūksta išminavimo įrangos ir oro gynybos sistemų.

Tačiau, jo nuomone, pagrindinė Ukrainos kontrpuolimo problema yra tai, kad Ukrainos pajėgos dar neišmoko vykdyti plataus masto bendrų karinių operacijų, todėl operacijos skirtingose fronto dalyse nėra sinchronizuotos.

Dėl šios priežasties „Ukrainos pajėgos, žengdamos į priekį, yra labiau pažeidžiamos Rusijos prieštankinių raketų, artilerijos ir kitų ginklų“, įžvalgomis dalinosi F.S.Gadis.

„Taigi, kalbama ne tik apie įrangą. Nemačiau, kad jie sistemingai atakuotų Rusijos gynybą“, – pridūrė ekspertas.

Analitiko teigimu, Ukrainos pajėgos perėjo prie rusų kariuomenės alinimo strategijos ir dabar kliaunasi nuosekliu rusų pozicijų apšaudymu, o ne manevrais. Šiomis aplinkybėmis tokioms operacijoms gali būti labai svarbūs kasetiniai šaudmenys, kuriuos pažadėjo atsiųsti JAV.

Fronto linijoje Ukrainoje lankęsi Vakarų karybos ekspertai savo įžvalgomis dalinosi tviteryje, kur F.S.Gadis pažymėjo, jog puolimo pobūdis gali pasikeisti tik tuo atveju, jei Ukraina laikysis sistemingesnio požiūrio į Rusijos gynybos linijos pralaužimą, o kritusi Rusijos kariuomenės moralė lems jos griūtį.

„Jei Rusijos gynyba staiga nesugrius, tai ir toliau bus kruvinas išsekimo mūšis, į kurį palaipsniui bus įtraukiama vis daugiau rezervų ir kuris tęsis artimiausiomis savaitėmis ir mėnesiais“, – pabrėžė Tarptautinio strateginių studijų instituto vyresnysis analitikas.

Iki šiol Rusijai nereikėjo pasitelkti rezervinių pajėgų Ukrainos atakoms atremti. F.S.Gadžio nuomone, Ukrainos pajėgų atakų efektyvumas, naudojant HIMARS sistemas, yra sumažėjęs. Nesikeičiant dabartinei situacijai, Rusijos pajėgos, net ir pritrūkusios šaudmenų, būtų pajėgios užlaikyti arba atremti išsklaidytas ukrainiečių atakas.

Ekspertas tvirtino, kad papildomas ginkluotės tiekimas Ukrainai neturės lemiamos įtakos kontrpuolimo rezultatams, jei nebus pakeista šalies ginkluotųjų pajėgų taktika.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto

Tačiau F.S.Gadis pripažino, jog Ukrainai pavyko pasiekti ugnies persvarą artilerijoje ir sėkmingai vykdyti taktines kibernetines operacijas.

Projekto „DeepState“ duomenimis, per pirmąjį kontrpuolimo mėnesį Ukraina sugebėjo perimti 120 kv.km teritorijos kontrolę iš 108 tūkst. kv.km ploto, kurį nuo 2014 m. yra okupavusi Rusija. Tuo pat metu Rusija, pasak analitikų, nuo birželio pradžios prarado beveik dvigubai daugiau technikos, įskaitant tankus, nei Ukraina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai