Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vakarų Krante per Izraelio karių susirėmimą su kovotojais žuvo mažiausiai 4 palestiniečiai

Iš Izraelio karinių sraigtasparnių pirmadienį smogta taikiniams okupuotame Vakarų Krante, šios teritorijos Džanino mieste vyko įnirtingas izraeliečių karių ir kovotojų susišaudymas, žuvo mažiausiai keturi palestiniečiai, įskaitant 15-metį berniuką, pranešė pareigūnai.
Vakarų krantas, Palestina
Vakarų krantas, Palestina / „Zuma press“/„Scanpix“

Per šį smurto proveržį Izraelis panaudojo savo oro pajėgų galią – tai retas dalykas šioje palestiniečių teritorijoje. Per susirėmimus palestiniečių kovotojai netoli izraeliečių karinės transporto priemonės susprogdino pakelės bombą.

Buvo sužeisti mažiausiai 45 palestiniečiai, penki iš jų – sunkiai. Izraelio kariuomenė pranešė, kad lengvus ar vidutinio sunkumo sužeidimus patyrė septyni sukarintos pasienio policijos ir armijos nariai.

Tai naujausia daugiau nei metus trunkančio kone kasdienio smurto Vakarų Krante eskalacija.

Izraelio kariuomenė nurodė, kad kariai per reidą Džanine įtariamajam sulaikyti pateko į didžiulį susišaudymą ir šaudė į palestiniečių kovotojus.

„Saugumo pajėgoms traukiantis iš miesto prie vienos karinės transporto priemonės detonavo sprogstamasis užtaisas, apgadindamas tą transporto priemonę“, – nurodė kariuomenė. Pranešime priduriama, kad iš sraigtasparnių pradėta šaudyti kovotojų link, siekiant padėti pajėgoms pasitraukti.

Izraelio kariuomenės atstovas pulkininkas leitenantas Richardas Hechtas sakė, jog praėjus kelioms valandoms po pradinio susišaudymo kariuomenė į tą rajoną nusiuntė daug karių, kad padėtų pasitraukti pajėgų nariams, įstrigusiems penkiose apgadintose transporto priemonėse. Pasak atstovo, tai evakuacijos operacija, kariuomenė siunčia sunkiosios įrangos šioms transporto priemonėms paimti.

Tai, kad kovotojai Vakarų Krante panaudojo pakelės bombą, labai neįprasta ir dramatiška, sakė R.Hechtas. Jis pridūrė, kad incidentas ateityje gali paveikti karinę strategiją šioje teritorijoje.

Mėgėjiškame vaizdo įraše, kurio autentiškumas nepatvirtintas, matyti, kaip Džanine pakelės bomba sprogsta prie izraeliečių šarvuotosios transporto priemonės. Kitame internete paskelbtame įraše, regis, matyti izraeliečių karinis sraigtasparnis, paleidžiantis raketą per tęsiamą kariuomenės operaciją.

Izraelio kariuomenė retai naudoja orlaivius per savo operacijas okupuotame Vakarų Krante. Izraelio žiniasklaida pranešė, kad atakos sraigtasparnis šioje teritorijoje buvo panaudotas pirmą kartą nuo palestiniečių sukilimo šio amžiaus pradžioje.

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad žuvo 21 metų Khaledas Asasa, 29 metų Qassamas Abu Sariya, 21-ų Qaisas Jabarinas ir 15-metis Ahmedas Saqras. Pasak ministerijos, mažiausiai penkių sužeistųjų būklė tebėra sunki.

Palestiniečių aukšto rango pareigūnas Husseinas al Shekhas apkaltino Izraelį kariaujant įnirtingą ir atvirą karą su palestiniečių tauta, ir sakė, kad prezidentas Mahmoudas Abbasas per rengiamą skubų posėdį priims beprecedenčių sprendimų.

Izraelis Vakarų Krantą yra okupavęs nuo 1967 metų Šešių dienų karo. Izraeliečių pajėgos reguliariai rengia reidus palestiniečių miestuose, formaliai kontroliuojamuose prezidento Mahmudo Abbaso Palestinos autonomijos.

Nuo metų pradžios dėl Izraelio ir palestiniečių konflikto jau žuvo mažiausiai 161 palestinietis, 21 izraelietis, ukrainietis ir italas, praneša AFP, remdamasi abiejų pusių oficialiais šaltiniais.

Tarp žuvusiųjų yra kovų dalyvių ir civilių. Tarp Izraelyje žuvusių žmonių yra trys arabų mažumos nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas