Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 05 11 /14:41

Vakarų Krante per Izraelio reidą nušauta televizijos „al Jazeera“ žurnalistė

Vakarų Krante trečiadienį buvo nušauta veteranė televizijos „al Jazeera“ žurnalistė Shireen Abu Akleh, rengusi reportažą apie Izraelio kariuomenės reidą Džanino pabėgėlių stovykloje okupuotame Vakarų Krante.
Izraelio kariai Vakarų Krante
Izraelio kariai Vakarų Krante / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Katare įsikūręs kanalas pareiškė, kad izraeliečių pajėgos 51 metų reporterę nušovė tyčia ir „šaltakraujiškai“. Tuo metu Izraelio premjeras Naftali Bennettas teigė, jog yra „tikėtina“, kad ją nužudė palestiniečių šauliai.

Sh.Abu Akleh – palestinietė krikščionė, taip pat turėjusi JAV pilietybę – buvo svarbi kanalo arabų naujienų tarnybos figūra.

Kitas „al Jazeera“ žurnalistas, prodiuseris Ali al Samudi, per incidentą buvo sužeistas, informavo transliuotojas.

Įvykio vietoje dirbęs naujienų agentūros AFP fotografas pranešė, kad Sh.Abu Akleh vilkėjo spaudos neperšaunamą liemenę, kai buvo nušauta. Fotografas sakė girdėjęs, kaip Izraelio pajėgos šaudė tame rajone, o paskui pamatė ant žemės gulėjusį žurnalistės kūną.

Žydų valstybės kariuomenė patvirtino, kad anksti trečiadienį vykdė operaciją Džanino pabėgėlių stovykloje, tačiau kategoriškai paneigė, kad kariai sąmoningai taikėsi į reporterę.

Kariškiai patvirtino, kad įvyko įtariamųjų ir saugumo pajėgų susišaudymas. Kariuomenė nurodė „tirianti įvykį ir... galimybę, kad į žurnalistus šovė palestiniečiai“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Shireen Abu Akleh
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Shireen Abu Akleh

„Kariuomenė, žinoma, nesitaiko į žurnalistus“, – AFP patikino vienas armijos pareigūnas.

Kanalas „al Jazeera“ savo pranešime pareiškė, kad „Izraelio okupacinės pajėgos šaltakraujiškai nužudė „al Jazeera“ korespondentę Palestinoje, pažeisdamos tarptautinius įstatymus ir normas“.

„Raginame tarptautinę bendruomenę pasmerkti Izraelio okupacines pajėgas ir pareikalauti iš jų atsakomybės už tai, kad jos tyčia nusitaikė į mūsų kolegę Shireen Abu Akleh ir ją nužudė“, – priduriama jame.

„Palestiniečių šauliai“

Užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas paragino atlikti „bendrą patologinį tyrimą dėl tragiškos žurnalistės Shireen Abu Akleh mirties“.

„Žurnalistai turi būti saugomi konfliktų zonose, o mes visi privalome išsiaiškinti tiesą“, – pridūrė Y.Lapidas.

JAV ambasadorius Izraelyje Tomas Nidesas per „Twitter“ parašė, kad jis „labai nuliūdo sužinojęs apie amerikiečių ir palestiniečių žurnalistės Shireen Abu Akleh mirtį“. Diplomatas paragino „nuodugniai ištirti jos mirties aplinkybes“.

Tuo metu Izraelio ministras pirmininkas Naftali Bennettas pareiškė, kad yra „tikėtina“, jog Sh.Abu Akleh nužudė palestiniečiai.

„Remiantis mūsų surinkta informacija, tikėtina, kad už apgailestauti verčiančią žurnalistės žūtį atsakingi ginkluoti palestiniečiai, kurie tuo metu beatodairiškai šaudė“, – sakoma N.Bennetto pareiškime.

„Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr./Naftali Bennettas
„Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr./Naftali Bennettas

Sužeistas „al Jazeera“ prodiuseris A.al Samudi pareiškė, kad vietovėje, kur buvo nušauta Sh.Abu Akleh, palestiniečių kovotojų nebuvo.

„Jei ten būtų buvę pasipriešinimo kovotojų, mes nebūtume ėję į šią teritoriją“, – sakė jis, teigdamas, kad izraeliečiai „šaudė į mus“, remiantis internete paskelbtuose jo parodymais.

Izraelis pastarosiomis savaitėmis kone kasdien vykdo reidus okupuotame Vakarų Krante. Jie rengiami dėl kruvinų išpuolių Izraelio teritorijoje, kurių daugelį įvykdo palestiniečiai iš Džanino ar jo apylinkių. Šis miestas, ypač jo pabėgėlių stovykla, seniai garsėja kaip kovotojų bastionas.

Kariuomenės teigimu, per operaciją stovykloje „dešimtys ginkluotų palestiniečių masiškai šaudė į Izraelio pajėgas“.

Stovyklos gyventojai „taip pat svaidė sprogstamuosius užtaisus į karius, keldami pavojų jų gyvybei. Kariai atsakė ugnimi į ugnies ir sprogstamųjų užtaisų šaltinius. Buvo nustatyta pataikymų.“

Auganti įtampa

Incidentas Vakarų Krante įvyko praėjus beveik metams po to, kai Gazos Ruožte per Izraelio antskrydį buvo sunaikintas pastatas, kur buvo įsikūrę „al Jazeera“ ir naujienų agentūros AP biurai.

Izraelio kariškių teigimu, tame pastate taip pat veikė palestiniečių anklavą kontroliuojančio islamistų judėjimo „Hamas“ aukšto rango narių biurai.

Palestinos Autonomija Sh.Abu Akleh nužudymą pavadino „egzekucija“, esą skirta nuslėpti „tiesą“ apie Vakarų Kranto okupaciją.

„Hamas“ šį incidentą pavadino „tyčine žmogžudyste“.

Kataro užsienio reikalų viceministrė Lolwah al Khater savo ruožtu pareiškė, kad specialią liemenę dėvėjusiai žurnalistei buvo „šauta į veidą“, ir pasmerkė „valstybės remiamą Izraelio terorizmą“.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Izraelio kariai Vakarų Krante
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Izraelio kariai Vakarų Krante

Pastaraisiais mėnesiai regione auga įtampa, Izraeliui grumiantis su padažnėjusių išpuolių banga. Per šį smurto protrūkį nuo kovo 22 dienos žuvo mažiausiai 18 žmonių, įskaitant arabų kilmės Izraelio policininką ir du ukrainiečius.

AFP duomenimis, per tą patį laikotarpį žuvo 30 palestiniečių ir trys Izraelio arabai. Tarp jų yra išpuolių vykdytojų ir asmenų, kuriuos nukovė izraeliečių saugumo pajėgos per operacijas Vakarų Krante.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas