Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vakarų Krante tęsiasi Izraelio reidas, aukų skaičius pakilo iki 10

Antradienį tęsėsi didžiausia per daugelį metų Izraelio karinė operacija okupuotame Vakarų Krante, per kurią žuvo mažiausiai 10 palestiniečių, o tūkstančiai buvo priversti palikti savo namus.
Ginkluoti palestiniečiai
Ginkluoti palestiniečiai / „Zuma press“/„Scanpix“

Vyriausybė pareiškė, kad smogė kovotojų tvirtovei.

Per reidą buvo nusitaikyta į šiaurinį Džanino miestą, pasitelkiant šarvuočius, kariuomenės buldozerius ir dronus.

Antradienio rytą Džanine buvo uždarytos parduotuvės, o gatvėse, kurios buvo nusėtos nuolaužomis ir sudegintais kelio užtvarais, likusiais nuo praėjusios dienos kovų, buvo labai mažai žmonių.

Naujienų agentūros AFP reporteris teigė, kad virš galvų dūzgė dronai.

Miesto pabėgėlių stovykloje – bendruomenėje, kurioje gyvena 18 000 žmonių – po to, kai pro ją pravažiavo Izraelio buldozeris, buvo išraustos kelios gatvės, kuriose liko nutrauktų elektros laidų, naftos ir vandens balų.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad veiksmai, jos vadinami kova su terorizmu, Džanine tęsėsi naktį į antradienį, o pajėgos neutralizavo pabėgėlių stovykloje esančią šachtą, kurioje buvo laikomi sprogmenys.

„Be to, IDF kariai aptiko ir išardė du operacijų kambarius, priklausančius teroristinėms organizacijoms šiame rajone“, – sakoma antradienį paskelbtame kariuomenės pareiškime, kuriame minimos Izraelio gynybos pajėgos.

Prieš šią operaciją Izraelis jau buvo suintensyvinęs reidus Vakarų Kranto šiaurėje, kur pastaruoju metu padaugėjo išpuolių prieš izraeliečius ir žydų naujakurių smurto prieš palestiniečius.

Nuo praėjusių metų smurtas tarp Izraelio ir palestiniečių paaštrėjo, o valdant Benjamino Netanyahu koalicinei vyriausybei, kuriai priklauso ir kraštutinių dešiniųjų sąjungininkai, jis dar labiau suintensyvėjo.

Per reidą iš viso žuvo 10 žmonių, dar 100 buvo sužeisti, 20 iš jų – sunkiai, pranešė palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija.

Sužeistas Izraelio karys buvo evakuotas kariniu sraigtasparniu.

Nuo operacijos pradžios iš savo namų Džanino pabėgėlių stovykloje pabėgo apie 3 000 žmonių, AFP sakė Džanino gubernatoriaus pavaduotojas Kamalas Abu al Roubas ir pridūrė, kad rengiamasi juos apgyvendinti mokyklose ir kitose Džanino prieglaudose.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Gutteresa yra labai susirūpinęs dėl smurto ir paragino gerbti tarptautinę humanitarinę teisę, sakoma atstovo spaudai pareiškime.

Kaimyninė Jordanija išreiškė panašų susirūpinimą, o Jungtiniai Arabų Emyratai paragino „nedelsiant nutraukti besikartojančias ir stiprėjančias kampanijas prieš Palestinos žmones“.

Jungtinės Valstijos pareiškė, kad Izraelis turi teisę ginti savo žmones nuo teroristinių grupuočių, tačiau paragino apsaugoti civilius gyventojus.

Nuo metų pradžios dėl Izraelio ir palestiniečių konflikto jau žuvo mažiausiai 187 palestiniečiai, 25 izraeliečiai, ukrainietis ir italas, praneša naujienų agentūra AFP, remdamasi abiejų pusių oficialiais šaltiniais.

Tarp žuvusiųjų palestiniečių pusėje yra kovų dalyvių ir civilių. Tarp Izraelyje žuvusių žmonių yra trys arabų mažumos nariai.

Palyginimui, per visus 2022 metus Izraelyje ir palestiniečių teritorijose žuvo mažiausiai 26 izraeliečiai ir 200 palestiniečių. Dauguma jų žuvo Vakarų Krante.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas