Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 05 09 /16:36

Varšuvoje Rusijos ambasadorių „pavaišino krauju“ – į veidą šliūkštelėjo raudonų dažų

Rusijos ambasadorius Lenkijoje Sergejus Andrejevas buvo apipiltas raudonais dažais, kai dėjo gėlių vainiką sovietų karių kapinėse-mauzoliejuje gegužės 9-ąją. Kiek anksčiau ten pat ant vieno iš postamentų kažkas užrašė „Nužudyti Putiną“, praneša tvn24.pl. Užrašyta tai buvo mėlynos ir geltonos spalvos dažais.
Dažais aplietas Rusijos ambasadorius Varšuvoje
Dažais Varšuvoje apipiltas Rusijos ambasadorius / „Scanpix“/AP nuotr.

Gegužės 9-ąją, kai Rusija švenčia Pergalės dieną, nors visa Europa Antrojo pasaulinio karo pabaigos metines pažymi diena anksčiau, Varšuvoje nepraėjo be incidentų.

Lenkijos sostinėje viena iš vietų, kur šia proga paprastai ir lankydavosi Rusijos atstovai, yra sovietų karių kapinės-mauzoliejus, kur vidurdienį pasirodė ir Rusijos ambasadorius Sergejus Andrejevas.

Prie kapinių susirinko minia tų, kurie priminė, kad ši diena toli gražu nėra šventiška – jie protestavo prieš Rusijos invaziją į Ukrainą. Protestuotojai atėjo su Ukrainos ir Lenkijos vėliavomis, Rusijos diplomatus ir jų palyda pasitiko šūksniais „fašistai“, „žudikai“, „Putin ch...“ ir t. t.

Bandyta pulti ambasadorių, tačiau juos stūmė tolyn atėjusiuosius apsupę vyrai.

Vis dėlto vienu momentu ambasadorius neišvengė „smūgio“, po kurio atrodė lyg kruvinu veidu – jį apipylė raudonais dažais.

Anot tvn24.pl reporterių, vainikai taip ir nebuvo padėti ten, kur ketinta, atėjusieji jį paliko po medžiu, iš ten jį pastvėrė protestuotojai, sudraskė ir apmėtė Rusijos ambasados delegaciją.

Su susirinkusiais bendravę žurnalistai sako išgirdę, kad tie raudoni dažai simbolizuoja ne ką kita, o ukrainiečių kraują, kurį jie lieja Ukrainoje dėl rusų kaltės.

Po incidentų ambasadorių apsupo policijos pareigūnai, kurie palydėjo jį iki automobilio ir padėjo išvažiuoti, nes protestuotojai mėgino apsupti ir mašiną. Tvn24.pl žurnalistas sako turėjęs galimybę trumpai šnektelėti ir su ambasadoriumi, tačiau sako išgirdęs tas pačias rusiškosios propagandos frazes.

Gazeta.pl cituoja ambasadorių, kuris teigė esą net nežinąs, kaip tai pavadinti: „Tai yra kažkoks žaidimas, kuris neturi nieko bendro su civilizuoto elgesio taisyklėmis, kurių mūsų vakariečiai partneriai, tarp jų ir lenkai, taip mėgsta mus mokyti... Policija galų gale pasirodė, bet bachanalija ir taip įsisiūbavo. Sugadino mūsų šventę – Pergalės dieną.“

„Pareikšime formalų protestą, nors kaip sakiau, valdžia buvo informuota apie mūsų planus. Kai negavome leidimo platesniam renginiui, susitikome siauresniame rate. Atrodytų, iš valdžios pusės turėjo būti bent minimaliai užtikrinta elementari tvarka“, – piktinosi Rusijos ambasadorius Lenkijoje.

Dėl incidento jau pasisakė ir Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova, kuri pabrėžė, kad rusai negali leistis įbauginami, o šioje situacijoje esą savo tikrąjį veidą parodė „neonacizmo fanai“.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Zbigniewas Rau savo ruožtu pasmerkė šį incidentą ir pasakė, kad toks įvykis neturėjo įvykti.

Jo kolega vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis tai įvertino kiek iš kitos pusės, visų pirma pabrėždamas, kad Rusijos agresijos Ukrainoje, kur „kiekvieną dieną vyksta žmonių žudymas“, priešininkų protestas buvęs teisėtas. Be to esą Lenkijos valdžios institucijos nerekomendavo ambasadoriui gegužės 9 dieną viešai dėti gėles.

Lietuvoje gegužės 9-osios minėjimas vyksta gana ramiai. Kaune dažais buvo aprašinėti medžiai, Vilniaus Antakalnio kapinėse skambėjo šiai dienai Rusijoje būdingos dainos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas