Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vašingtonas testuoja savo karines galimybes atremti Kiniją: pavyko vienas reikšmingas bandymas

Jungtinės Valstijos su sąjungininkais ruošiasi galimo JAV ir Kinijos konflikto scenarijams. Pasak CNN, per vienas iš karinių pratybų buvo treniruojamasi tolimojo nuotolio ginklais iš bombonešio B-2 sunaikinti laivą. Analitikai šį bandymą vadina labai reikšmingu, nes pakako pigios raketos, kad iš laivo liktų tusčia vieta.
Nematomas radarams bombonešis B-2
Nematomas radarams bombonešis B-2 / airforse-technology.com nuotr.

Ginklo, kurį JAV karinės oro pajėgos pavadino „Quicksink“ bandymas įvykdytas liepos 19 d. Tuomet pagal „stealth“ technologiją sukurtas amerikiečių bombonešis B-2 pataikė į nedidelio lėktuvnešio dydžio laivą „USS Tarawa“.

„Šis pajėgumas – tai atsakas į skubų poreikį minimaliomis sąnaudomis greitai neutralizuoti jūrines grėsmes didžiuliuose vandenyno plotuose visame pasaulyje“, – sakoma išplatintame JAV karinio jūrų laivyno 3-iojo padalinio pranešime spaudai.

B-2 bombonešis šiuo metu yra pažangiausias JAV kariuomenės orlaivis. Karinės oro pajėgos tvirtina, kad jo slaptos savybės leidžia prasiskverbti pro gerai apsaugotas teritorijas ir dideliame aukštyje skristi su maža tikimybe būti aptiktam radarų. Dėl to B-2 jutikliams matomas mūšio laukas, kurio negali matyti žemiau skrendantys orlaiviai.

airforse-technology.com nuotr./Nematomas radarams bombonešis B-2
airforse-technology.com nuotr./Nematomas radarams bombonešis B-2

JAV teigimu, derinant jį su palyginti pigiomis ir akivaizdžiai veiksmingomis tiksliosiomis bombomis, kurių kovinės galvutės sveria iki 907 kg., šiems bombonešiams būtų galima suteikti „priešlaivinio mirtinumo“.

„Karinio jūrų laivyno povandeninis laivas bet kada gali sunaikinti laivą viena torpeda, tačiau paleisdamas šį ginklą jis išduoda savo buvimo vietą ir tampa taikiniu“, – paaiškino Karinių oro pajėgų tyrimų laboratorija.

„Quicksink" galėtų būti „nebrangus metodas, leidžiantis iš oro suduoti panašius į torpedų smūgius laivynui daug didesniu greičiu ir daug didesniame plote, nei tą gali padaryti povandeninis laivas“.

JAV karinės oro pajėgos pirmą kartą „Quicksink" išbandė 2022 m., kai naikintuvas F-15 paleido GBU-31 jungtinę tiesioginio puolimo amuniciją (JDAM) į taikinį Meksikos įlankoje..

Pasak analitikų, iš bombonešio B-2 paleistas „Quicksink“ suteiks galimybę iš naujo įvertinti savo pajėgumus galimo konflikto vakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje, įskaitant tokius karštuosius taškus kaip Taivanas, Filipinai ir pietinės Japonijos salos, atveju.

„Tai labai svarbu. Negalima ignoruoti ginklo, kuris vienu smūgiu gali paskandinti daugiau kaip 25 tūkst. tonų sveriantį laivą“, – pažymėjo buvęs JAV Ramiojo vandenyno vadavietės Jungtinio žvalgybos centro vadovas Carlas Shusteris.

Bet kokiame konflikte netoli savo namų krantų Kinija turi aiškų pranašumą, rašo CNN.

Ji turi tūkstančius raketų žemyninėje Kinijos dalyje, didžiausią pasaulyje karinį laivyną, kuris dominuoja gretimose jūrose, ir galimybę užtikrinti šių laivų oro apsaugą iš antžeminių orlaivių.

„Wikipedia“ nuotr./Strateginis bombonešis „B-2 Spirit“
„Wikipedia“ nuotr./Strateginis bombonešis „B-2 Spirit“

Tačiau, analitikų teigimu, karinių pratybų metu išbandytos B-2 bombonešių ir kitos sistemos gali panaikinti kai kuriuos Kinijos tolimojo nuotolio pranašumus.

„Tai išplečia atstumą, kuriuo potencialiems priešams galima grasinti pažangiais ginklais, išlaikant didelį slaptumo laipsnį. Iš esmės tai reiškia, kad nesate saugūs, kad ir kur būtumėte šiame didžiuliame teatre“, – įvertino Londono karališkojo koledžo karo ir strategijos profesorius Alessio Patalano.

„USS „Tarawa“ pasirinkimas nuskandinimo taikiniu atspindi Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkų susirūpinimą dėl Kinijos jūrinės galios vystymosi ir stiprėjimo“, – teigiama leidinoi „Global Times" komentare.

Anksčiau sekmadienį amerikiečių leidinys „The Wall Street Journal“ paskelbė, kad Vašingtonas žengia istorinį žingsnį ir norėdamas išlakyti įtaką Indijos-Ramiojo vandenyno regione bei apsaugoti sąjungininkus, įsteigs karinę vadovybę Tokijuje, iš kurios bus galima daug greičiau koordinuoti veiksmus tokiu atveju, jei sustiprėtų Kinijos agresija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas