Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Vatikanas pasisakė dėl transseksualų teisės būti krikštatėviais

Trečiadienį Vatikano doktrinos tarnyba, atsakydama į vieno vyskupo klausimus, pareiškė, kad transseksualai gali būti Romos katalikų krikšto krikštatėviais, liudininkais religinėse vestuvėse ir patys priimti krikštą.
Transseksualų grožio konkursas Izraelyje
Transseksualų grožio konkursas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau tarnyba, vadinama Tikėjimo doktrinos dikasterija, atsakydama į klausimą, ar tos pačios lyties asmenų pora gali Bažnyčioje krikštyti įvaikintą ar per surogatinę motiną gautą vaiką, buvo nekonkreti, sako naujienų agentūra „Reuters“.

Brazilijos Santo Amaro vyskupas Jose Negri liepą nusiuntė doktrinos tarnybai šešis klausimus apie LGBT asmenis ir jų dalyvavimą krikšto bei santuokos sakramentuose.

Tris puslapius klausimų ir atsakymų pasirašė departamento vadovas argentinietis kardinolas Víctoras Manuelis Fernándezas, o spalio 31 d. juos patvirtino popiežius Pranciškus. Trečiadienį jie buvo paskelbti departamento interneto svetainėje, vartojant itališką žodį „transseksualai“.

86 metų Pranciškus bandė padaryti Bažnyčią palankesnę LGBT bendruomenei, nekeisdamas Bažnyčios mokymo, įskaitant mokymą, kad potraukis tos pačios lyties asmenims nėra nuodėmingas, tačiau tos pačios lyties asmenų veiksmai yra nuodėmingi.

Atsakydama į klausimą, ar transseksualai gali būti pakrikštyti, doktrinos tarnyba teigė, kad jie gali būti pakrikštyti su tam tikromis sąlygomis ir tol, kol „nėra pavojaus sukelti viešą skandalą ar tikinčiųjų dezorientaciją“.

Jame teigiama, kad transseksualai vietos kunigo nuožiūra gali būti krikštatėviais per krikštą ir liudytojais per bažnytines vestuves, tačiau vietos kunigas, priimdamas sprendimą, turėtų būti „pastoraciškai apdairus“.

„Tai svarbus žingsnis į priekį, kad Bažnyčia į transseksualus žiūrėtų ne tik kaip į žmones (Bažnyčioje, kurioje kai kurie sako, kad jie iš tikrųjų neegzistuoja), bet ir kaip į katalikus“, – socialiniame tinkle X, anksčiau žinomame kaip „Twitter“, sakė tėvas Jamesas Martinas, žymus jėzuitų kunigas ir LGBT teisių Bažnyčioje šalininkas.

Pranciškus yra susitikęs su transseksualais, o liepos mėn. susitikime su vienu transseksualu teigė : „Net jei esame nusidėjėliai, jis (Dievas) artėja prie mūsų, kad mums padėtų. Viešpats myli mus tokius, kokie esame, tai beprotiška Dievo meilė“.

Dokumente sakoma, kad tos pačios lyties asmuo taip pat gali būti liudytojas katalikiškose vestuvėse, nurodė biuras, remdamasis galiojančiais Bažnyčios kanoniniais teisės aktais, kuriuose tokio draudimo nėra.

Ne taip aiškiai buvo atsakyta apie tos pačios lyties asmenų santykius ir jų vaidmenį krikštijant kūdikius, vaikus ar suaugusiuosius, kurie yra įvesdinami į Bažnyčią.

Brazilijos vyskupas prašė paaiškinti, ar tos pačios lyties asmenų pora, įsivaikinusi vaiką arba gavusi jį iš surogatinės motinos, gali jį pakrikštyti per katalikišką ceremoniją.

Atsakyme teigiama, kad norint pakrikštyti tos pačios lyties poros vaiką, turi būti „pagrįsta viltis, kad jis bus išauklėtas katalikų religijoje“.

Panašiai niuansuotas atsakymas buvo ir į klausimą, ar tos pačios lyties asmuo gali būti krikštatėviu per bažnytines krikštynas. Jame teigiama, kad asmuo turi „gyventi tikėjimą atitinkantį gyvenimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius