Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Apsiskaičiavo: Volodymyro Zelenskio mėnesio pajamos nesiekia 11 mln. dolerių

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio turtas – vėl po melagienų ir sąmokslo teorijų skleidėjų padidinamuoju stiklu. Socialiniuose tinkluose jau ne pirmą kartą skelbiama, esą jam priklauso keliolika namų, įskaitant 35 mln. dolerių vertės būstą Floridoje, ir 1,2 mlrd. dolerių užsienio banko sąskaitoje, o mėnesio pajamos siekia 11 mln. dolerių.
Nėra jokių įrodymų, kad Floridoje Volodymyrui Zelenskiui priklauso panašus namas
Nėra jokių įrodymų, kad Floridoje Volodymyrui Zelenskiui priklauso panašus namas / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Platina jau metus

Neseniai viena „Facebook“ vartotoja pasidalijo paveiksliuku, kuriame greta V.Zelenskio nuotraukos, Ukrainos vėliavos ir krūvos JAV dolerių parašytas toks tekstas: „Ukrainos prezidentas turi 35 mln. JAV dolerių vertės namą Floridoje ir 1,2 mlrd. JAV dolerių užsienio banko sąskaitoje.

V.Zelenskis turi 15 namų, 3 privačius lėktuvus, o jo mėnesio pajamos siekia 11 mln. JAV dolerių. Kodėl niekam nekyla klausimų, kur keliauja mūsų pagalba?“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Informacija apie didžiulį Volodymyro Zelenskio turtą niekuo nepagrįsta
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Informacija apie didžiulį Volodymyro Zelenskio turtą niekuo nepagrįsta

Jį moteris paskelbė kaip komentarą po šiuo įrašu – filmuku, kuriame kritiškai, ironiškai ir pašaipiai vaizduojamas Ukrainos lyderis bei jo prašymai suteikti paramos užpultai šaliai.

Pastarojo autorė paveiksliuką, kuris jau pažymėtas kaip melagingas, pakomentavo su nuostaba: „Įdomu, kodėl FB slepia, – seniai įrodyta tiesa…“

Tuo pačiu paveiksliuku pastarosiomis savaitėmis buvo aktyviai dalijamasi ir užsienyje (čia, čia, čia). Ta pati ar panaši, tik kitaip pateikta informacija internete plinta kone nuo karo pradžios (čia, čia, čia, čia, čia, čia).

Šie įrašai atitinka prokremliškos propagandos naratyvus, kuriais mėginama menkinti V.Zelenskio patikimumą.

Pavyzdžiui, kad jis esą juodojoje rinkoje, netgi Rusijai, parduoda Vakarų skirtus ginklus ir kitą karinę techniką, o už gautus pinigus ar tiesiog finansinę paramą perka nekilnojamąjį turtą ir lėktuvus. Tai tariamai slepiama nuo karą išgyvenančios visuomenės.

Taip pat skaitykite: Susipainiojo meluose: ar tikrai Ukraina rusams pardavė prancūzų skirtas haubicas?

Bene anksčiausias atvejis, kuomet internete pasirodė panašūs teiginiai apie prezidento turtą, buvo šis straipsnis tinklalapyje „EPrimeFeed“. Nuorodą į tekstą, kuris buvo paskelbtas Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą išvakarėse, iki šiol galima rasti tituliniame tinklalapio puslapyje.

Rašinyje cituojamas susirašinėjimų programėlės „Telegram“ kanalas „Nezygar“. Tyrėjai esą rado nežinomo turto, priklausančio Ukrainos prezidentui. Jis neva turėjo daugiau kaip 3 mln. dolerių Vokietijos banko „Dresdner Bank“ Kosta Rikos padalinyje.

Taip pat skaitykite: Olandų populistai užsipuolė V.Zelenskį: apkaltino neteisėtu praturtėjimu

„Tyrėjams pavyko gauti aiškių nuotraukų, kuriose užfiksuotas grynųjų pinigų įplaukų į V.Zelenskio sąskaitą Kosta Rikoje laikas ir kiekis, – rašoma tekste. – Jie taip pat patikrino kai kurias jo sąskaitos Jungtinėse Valstijose išlaidas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įrašuose apie didžiulį Volodymyro Zelenskio turtą panaudoti net su tuo visiškai nesusiję vaizdo įrašai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įrašuose apie didžiulį Volodymyro Zelenskio turtą panaudoti net su tuo visiškai nesusiję vaizdo įrašai

Tarp kai kurių asmeninių pirkinių buvo 4 200 kv. pėdų (390 kv. m) ploto penkių miegamųjų namas Majamyje su keturiais baseinais ir žaidimų kambariu, taip pat 3 mln. dolerių vertės Ahrendų šeimos paveikslas.“

Dar 2018 m. tiriamosios žurnalistikos tinklalapyje „Proekt“ buvo paskelbta, kad minėtas kanalas kontroliuojamas Rusijos vyriausybės.

Remiasi „Pandoros popieriais“

Nė viename iš įrašų socialiniuose tinkluose ar tinklalapiuose nepateikiama įrodymų, kad V.Zelenskio šeimai tikrai priklauso minimi turtai: jo paties patvirtinimų, pirkimo sandorių ar pervedimų į sąskaitas / pirkinių internetu kopijų, nuotraukų, kuriose prezidentas su artimaisiais būtų įamžintas minimuose namuose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Pandoros popieriai“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Pandoros popieriai“

Šiame įraše socialiniame tinkle „Twitter” dar pernai balandį buvo paminėtas tokios informacijos šaltinis: „Tęsiantis konfliktui, V.Zelenskis uždirba 11 mln. dolerių per mėnesį. Manote, kad jis greitai susiderės dėl taikos? Detalės – „Pandora Papers“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Jau seniai platinama įvairi informacija apie didžiulį Volodymyro Zelenskio turtą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Jau seniai platinama įvairi informacija apie didžiulį Volodymyro Zelenskio turtą

Vadinamieji „Pandora Papers” („Pandoros popieriai, dokumentai”) yra finansiniai dokumentai, kuriuos 2021 m. paskelbė Tarptautinis tiriamosios žurnalistikos konsorciumas (ICIJ) ir kurie atskleidė, kaip šimtai politikų bei turtingi asmenys iš įvairių šalių naudojosi ofšoriniais mokesčių rojais, o kai kuriais atvejais – pinigų plovimu, kad nuslėptų savo turtą.

Dokumentuose buvo rašoma, kad V.Zelenskis ir jo artimi bendražygiai naudojosi ofšorinių bendrovių ir nekilnojamojo turto valdų tinklu.

2021 m. spalį Tarptautinis žurnalistinių tyrimų centras (Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP) paskelbė, kad „V.Zelenskis ir jo komedijų gamybos partneriai galėjo valdyti su savo verslu susijusių ofšorinių bendrovių Britų Mergelių salose, Kipre ir Belize, tinklą“.

Apie tai pranešė Ukrainos faktų tikrinimo tinklalapis „StopFake“. Tačiau OCCRP žurnalistai esą nerado jokių tiesioginių įrodymų, kad V.Zelenskis atvirai dalyvavo didelės vertės nekilnojamojo turto sandoriuose būdamas Ukrainos prezidentu.

Taip pat skaitykite: Volodymyro Zelenskio karikatūra – vėl Madride, bet jos iš tiesų ir vėl nėra

„Be to, net ir šis nepriklausomas tyrimas neparodė tariamo milijardinio V.Zelenskio turto ar kitų pajamų šaltinių, kurie galėtų būti su juo susiję“, – apibendrino ukrainiečių žurnalistai.

OCCRP teigimu, minėtos bendrovės buvo įsteigtos dar 2012 m. Jomis dabartiniam Ukrainos vadovui artimi žmonės per kelerius metus pasinaudojo įsigydami kelis brangius nekilnojamojo turto objektus Londone.

„Pandoros dokumentuose“ neatskleidžiama, kiek pinigų buvo laikoma ofšorinėse bendrovėse, neminimi 35 mln. dolerių vertės namas Floridoje, privatūs lėktuvai ar 11 mln. dolerių siekiančios mėnesio pajamos. Aišku tik tiek, kad V.Zelenskiui priklausė trys ofšorinės bendrovės, nekilnojamasis turtas ir automobiliai.

Turtus sukrovė vaidyba

Ukrainos nacionalinei korupcijos prevencijos agentūrai pateiktoje deklaracijoje už 2020 m. buvo nurodyta, kad V.Zelenskis tąmet gavo 336 tūkst. grivinų atlyginimą, 4,6 mln. grivinų dydžio honorarus ir 13,4 mln. grivinų iš nekilnojamojo turto pardavimo. Apie tai yra rašęs Ukrainos naujienų portalas „Ukrinform“.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Informacija apie didžiulį Volodymyro Zelenskio turtą plinta įvairiuose socialiniuose tinkluose
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Informacija apie didžiulį Volodymyro Zelenskio turtą plinta įvairiuose socialiniuose tinkluose

Pagal dabartinį karo laiko kursą šios sumos būtų mažesnės (pavyzdžiui, atlyginimas būtų lygus vos 8 360 eurų). Tačiau, kaip pernai balandį rašė „StopFake“, tuo metu jo pajamos siekė maždaug 623 tūkst. dolerių.

Prezidentu tapęs V.Zelenskis uždirbdavo maždaug 930 dolerių (kiek daugiau nei 850 eurų) per mėnesį, tačiau jam, tinklalapio „Celebrity Net Worth“ duomenimis, tuomet priklausė 25 mln. dolerių vertės turto. Jau vos išrinktas jis atskleidė su žmona Olena vien sąskaitose turintys per 950 tūkst. dolerių.

Taip pat skaitykite: Olenos Zelenskos vizito Paryžiuje atgarsiai: ar ji tikrai keliavo išlaidauti?

Iki pasukdamas į politiką V.Zelenskis darė karjerą pramogų pasaulyje: būdamas vos 17-os pradėjo dirbti komiku, netrukus prisijungė prie Rusijos komedijų konkurso KVN.

Vėliau jis subūrė savo grupę „Kvartal 95“, kuri 1998-2003 m. gastroliavo kartu su KVN. Grupė tapo bendrove ir kūrė televizijos laidas bei filmus.

„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

2015-2019 m. komikas satyriniame komiškame TV seriale „Liaudies tarnas“ vaidino Ukrainos prezidentą. Laisvai ne tik gimtąja rusų ir ukrainiečių, bet ir anglų kalbomis bendraujantis V.Zelenskis yra vaidinęs ir keliuose rusakalbiuose filmuose, įgarsinęs kelis filmus ukrainiečių kalba.

Didžiumą savo ankstesnių pajamų dabartinis prezidentas gavo iš veiklos pramogų industrijoje. V.Zelenskiui priklausė 25 proc. bendrovės „Kvartal 95“ akcijų – tai buvo didžiausias jo likvidus turtas, kurias po rinkimų perleido partneriams.

Beje, nei „Forbes Ukraine“, nei kituose vietos leidiniuose neminimas jokiuose pastaruosiuose 100 turtingiausių ukrainiečių sąrašuose.

Taip pat skaitykite: Iš Volodymyro Zelenskio šaiposi toliau, bet Briuselyje jo karikatūros nenupiešė

Teiginius apie didžiulius V.Zelenskio turtus, kurių šaltinis greičiausiai slypi Rusijoje, jau pernai paneigė ir tokios faktų tikrinimo organizacijos, kaip „FactCheck“ ir „PolitiFact“.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Volodymyras Zelenskis
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Volodymyras Zelenskis

Nei jos, nei žinomas leidinys „Forbes“ nerado patvirtinimų, kad prezidentui priklausytų 35 mln. dolerių vertės būstas Floridoje ar kad jis kas mėnesį gautų 11 mln. dolerių pajamas. Oficialiai deklaruojamo turto ir pajamų vertė toli gražu nesiekia tokių sumų.

„Apskaičiavome, kad jis ir jo žmona O.Zelenska turi bendrą banko sąskaitą, kurioje yra maždaug 2 mln. dolerių grynaisiais ir vyriausybės obligacijomis, – rašė „Forbes“. – Jų kito turto, kurį sudaro du automobiliai ir juvelyriniai dirbiniai, vertė neviršija 1 mln. dolerių.

V.Zelenskis artimiausiu metu nepateks į „Forbes“ milijardierių sąrašą. Tačiau jo galvoje yra kur kas svarbesnių dalykų.“

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas