Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Veltui bandė slėpti: Kinijoje nuskendo naujausias branduolinis povandeninis laivas

Gegužės pabaigoje arba birželio pradžioje laivų statykloje netoli Vuchano nuskendė naujausias Kinijos branduolinis povandeninis laivas. Nors Kinijos valdžios institucijos stengėsi tai nuslėpti, „The Wall Street Journal“ redakcija išsiaiškino, kad tai – didelė kliūtis vienai iš prioritetinių šalies ginkluotės programų.
Kinijos Wuchango laivų statykla
Kinijos Wuchango laivų statykla / „Reuters“/„Scanpix“

Tikėtina, kad povandeninis laivas nuskendo dar tada, kai buvo nebaigtos jo statybos.

„The Wall Street Journal“ pažymėjo, kad kalbinti JAV pareigūnai nežino, ar tuo metu, kai povandeninis laivas nuskendo, jame buvo branduolinio kuro. Tačiau JAV vyriausybei nepriklausantys ekspertai teigė, kad tai tikėtina.

Pasak straipsnio, incidentas įvyko, Kinijai visomis pastangomis siekiant plėsti savo karinio laivyno pajėgumus, įskaitant ir branduolinių povandeninių laivų arsenalą.

Povandeninės technologijos jau kurį laiką yra sritis, kurioje JAV yra pranašesnės, tačiau Kinija labai stengiasi sumažinti atotrūkį.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

„Kinija siekia įvairinti branduolinių povandeninių laivų gamybą. Gamyba buvo sutelkta šiaurės rytiniame Huludao mieste, tačiau dabar Kinija pereina prie branduolinių atakos povandeninių laivų gamybos Wuchango laivų statykloje netoli Vuhano“, – teigiama straipsnyje.

Remiantis praėjusiais metais paskelbta Pentagono ataskaita apie Kinijos karinę galią, 2022 m. pabaigoje Pekinas turėjo 48 dyzelinius atakos povandeninius laivus ir šešis branduolinius atakos povandeninius laivus.

Ataskaitoje taip pat pažymima, kad Kinija, kurdama naujus atakos povandeninius laivus, karinius laivus ir karinių jūrų pajėgų orlaivius, siekia atremti JAV ir jų partnerių pastangas konflikto atveju ateiti į pagalbą Taivanui. Pekino tikslas – pasiekti „jūrinį pranašumą“ pirmojoje salų grandinėje, teritorijoje nuo Japonijos salyno per Taivaną ir Filipinus iki Pietų Kinijos jūros.

Nuskendęs „Zhou“ klasės laivas yra pirmasis iš naujausių Kinijos branduolinių povandeninių laivų ir turi išskirtinį „X“ formos laivagalį, kuris sukurtas tam, kad laivas būtų manevringesnis.

Naujo branduolinio povandeninio laivo, pagaminto naujoje statykloje, nuskendimas sulėtins Kinijos planus didinti savo branduolinių povandeninių laivų laivyną.

Povandeninį laivą pastatė valstybinė bendrovė, o gegužės pabaigoje jis buvo pastebėtas šalia prieplaukos Jangdzės upėje, kai prieš išplaukiant į jūrą buvo atliekami paskutiniai jo įrengimo darbai, išskyrė „The Wall Street Journal“.

Kaip matyti iš palydovinių nuotraukų po nuskendimo birželio pradžioje į tą vietą atplaukė dideli antvandeniniai kranai, kad išgelbėtų povandeninį laivą iš upės dugno.

„Naujo branduolinio povandeninio laivo, pagaminto naujoje statykloje, nuskendimas sulėtins Kinijos planus didinti savo branduolinių povandeninių laivų laivyną, – įvertino Vašingtono analitinio centro „Heritage Foundation" vyresnysis mokslinis bendradarbis ir į pensiją išėjęs JAV karinio jūrų laivyno branduolinių povandeninių laivų karininkas Brentas Sadleris. – Tai labai svarbu.“

Straipsnyje pabrėžiama, kad nei Kinijos kariuomenė, nei vietos valdžios institucijos šio incidento nepripažino.

„Nenuostabu, kad Kinijos karinis jūrų laivynas bando nuslėpti faktą, jog jų naujas pirmasis savo klasės atominis atakos povandeninis laivas nuskendo prie krantinės, – žurnalistamst tvirtino vienas aukšto rango JAV gynybos pareigūnas. – Be akivaizdžių klausimų apie mokymo standartus ir įrangos kokybę, šis incidentas kelia gilesnių klausimų apie vidinę atskaitomybę Kinijos pajėgose ir Kinijos gynybos pramonės, kurią jau seniai kamuoja korupcija, priežiūrą.“

„Reuters“/„Scanpix“/Kinijos povandeninis laivas
„Reuters“/„Scanpix“/Kinijos povandeninis laivas

Pirmasis ženklas, kad laivų statykloje netoli Vuchano kažkas nutiko, pasirodė vasarą, kai Thomas Shugartas, buvęs JAV povandeninio laivo karininkas ir Naujojo Amerikos saugumo centro vyresnysis mokslinis bendradarbis, parašė seriją pranešimų socialiniuose tinkluose, kuriuose atkreipė dėmesį į neįprastą plaukiojančių kranų veiklą, užfiksuotą komerciniais palydovais.

Jis spėjo, kad galėjo įvykti incidentas, susijęs su naujo tipo povandeniniu laivu, tačiau tuo metu jis nežinojo, kad jis yra branduolinis.

„Ar galite įsivaizduoti, kad San Diege nuskęstų JAV branduolinis povandeninis laivas, o vyriausybė tai nutylėtų ir niekam apie tai nepraneštų? Šventa karve!“ – šią savaitę pareiškė Th.Shugartas, duodamas interviu „The Wall Street Journal“.

Nors povandeninis laivas buvo išgelbėtas, greičiausiai prireiks daug mėnesių, kol jį bus galima išleisti į jūrą.

„Visas laivas bus pilnas vandens, – kalbėjo amerikiečių povandeninio laivo karininkas. – Reikėtų išvalyti visą elektroniką. Gali tekti pakeisti elektros variklius. Būtų daug darbo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas