Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrijoje pasirašytas įstatymas, keliantis grėsmę Vidurio Europos universitetui

Vengrijos prezidentas Janosas Aderis pirmadienį pasirašė prieštaringai vertinamą įstatymą, kuris, daugelio nuomone, yra nukreiptas prieš Vidurio Europos universitetą (CEU), turintį didelį autoritetą, įkurtą Amerikos finansininko George'o Soroso.
Vengrijoje surengtas didelis protestas dėl Soroso universiteto įstatymo
Vengrijoje pasirašytas įstatymas, keliantis grėsmę CEU / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naują aukštojo mokslo įstatymą prezidentas pasirašė nepaisydamas protestų šalyje ir užsienyje.

Padėjęs savo parašą, J.Aderis pašalino paskutinę kliūtį įsigalioti šiam teisės aktui, kuris išprovokavo didžiausias demonstracijas Vengrijoje per kelerius metus.

Sekmadienį Budapešte protesto akcijoje prieš šį įstatymą dalyvavo dešimtys tūkstančių demonstrantų. Jie skandavo: „Nepasirašyk, Janosai!“ ir laikė plakatus su užrašu „Veto!“.

Praėjusį mėnesį Vengrijos parlamentas perrinko J.Aderį prezidentu antrai kadencijai. Jis yra artimas premjero, griežto kurso šalininko, Viktoro Orbano politinis sąjungininkas. Prezidento pareigos Vengrijoje yra daugiau reprezentacinio pobūdžio.

Minėtas teisės aktas, nauja 2011 metais priimto aukštojo mokslo įstatymo variantas, nepažeidžia teisės į mokslą ar mokymo teisės, įtvirtintos Vengrijos konstitucijoje, pažymėjo J.Aderis savo pareiškime, kurį paskelbė valstybinė naujienų agentūra MTI.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vengrijos prezidentas Janosas Aderis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vengrijos prezidentas Janosas Aderis

Iki 22 val. (23 val. Lietuvos laiku) prie Budos pilies, kur įsikūrusi prezidentūra, keli šimtai žmonių buvo susirinkę protestuoti prieš J.Aderio sprendimą pasirašyti kontroversišką įstatymą.

„Jau esu sakęs, kad norime susėsti prie bendro stalo su Vengrijos vyriausybe ir rasti sprendimą, kuris leistų CEU likti Budapešte ir toliau veikti, kaip veikė pastaruosius 25 metus“, – sakė universiteto rektorius Michaelas Ignatieffas.

„Tačiau akademinė laisvė negali būti derybų objektas. Tai principas, turintis tapti bet kokio būsimo susitarimo pamatu“, – pažymėjo jis.

JAV registruotą CEU, kuriame dėstoma anglų kalba, 1991 metais Budapešte įsteigė Vengrijoje gimęs JAV milijardierius G.Sorosas, siekdamas padėti regionui pereiti nuo komunizmo prie demokratijos.

Įstatymas sulaukė daugelio iškilių akademinio pasaulio atstovų pasmerkimo, taip pat Vašingtono ir Briuselio kritikos.

Naujos taisyklės, kurioms antradienį vėlai vakare pritarė įstatymų leidėjai, draudžia švietimo institucijoms iš Europos Sąjungai nepriklausančių valstybių teikti vengriškus diplomus be susitarimo tarp šalių vyriausybių.

Iš tokių institucijų taip pat reikalaujama vykdyti veiklą ir savo šalyje. CEU savo mokymo bazės JAV, kur yra registruotas, neturi.

Šis įstatymas sulaukė daugelio iškilių akademinio pasaulio atstovų pasmerkimo, taip pat Vašingtono ir Briuselio kritikos.

JAV Valstybės departamentas ragino nepriimti šio teisės akto. Atvirą laišką su analogišku raginimu pasirašė daugiau nei 900 mokslininkų iš viso pasaulio, tarp jų 18 Nobelio premiją laimėjusių ekonomistų.

Įstatyme konkrečiai CEU neminimas. Tačiau universitetas įsitikinęs, kad jis yra pagrindinis taikinys, ir įspėjo, jog gali būti priverstas užsidaryti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Orbanas

Kritikai tai laiko dar vienu V.Orbano išpuoliu prieš G.Sorosą, kurį premjeras, pats buvęs šio Amerikos filantropo stipendininku, kaltina siekiu daryti įtaką šalies politikai ir skatinti masinę imigraciją į Europą per savo finansuojamas nevyriausybines organizacijas.

Praėjusią savaitę vyriausybė paskelbė įstatymo projektą, kuriuo nevyriausybinės organizacijos, gaunančios didesnį nei tam tikra nustatyta riba finansavimą iš užsienio, bus įpareigotos užsiregistruoti kaip užsienio finansuojamos organizacijos ir taip žymėti visas publikacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas