Sportas gyvai
06 30 /13:19

Vengrijos premjeras V. Orbanas siekia suformuoti naują Europos Parlamento frakciją

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas sekmadienį paskelbė, kad kartu su Austrijos kraštutinių dešiniųjų partija ir buvusio čekų premjero Andrejaus Babišo Čekijos centristų frakcija nori sudaryti naują aljansą Europos Parlamente (EP).
Vengrijos premjeras V. Orbanas siekia suformuoti naują Europos Parlamento frakciją / TOBIAS STEINMAURER / AFP
Vengrijos premjeras V. Orbanas siekia suformuoti naują Europos Parlamento frakciją / TOBIAS STEINMAURER / AFP

„Prisiimame atsakomybę įkurti šią naują platformą ir naują frakciją. Noriu aiškiai pasakyti, kad tai yra mūsų tikslas“, – teigė V. Orbanas žurnalistams bendroje spaudos konferencijoje su Austrijos Laisvės partijos (FPOe) lyderiu Herbertu Kicklu (Herbertu Kikliu) ir A. Babišu iš ANO, ragindamas kitas partijas paremti.

Kad naujasis aljansas, pristatomas kaip „Patriotai už Europą“, būtų pripažintas frakcija EP, jam turės pritarti partijos iš dar keturių šalių.

„Čia prasideda nauja era, o pirmasis, galbūt lemiamas šios naujos eros momentas – naujos Europos politinės frakcijos, kuri pakeis Europos politiką, sukūrimas“, – sakė V. Orbanas.

Trys politikai pasirašė „patriotinį manifestą“, kuriame, anot V. Orbano, žadama „taika, saugumas ir vystymasis“, o ne „karas, migracija ir sąstingis“, kuriuos atnešė „Briuselio elitas“.

Pirmadienį Vengrija rotacijos tvarka šešiems mėnesiams pradės pirmininkavimą ES.

Pirmininkavimo laikotarpiu Vidurio Europos šalis pažadėjo siekti „stiprios Europos politikos“ su šūkiu „Padarykime Europą vėl didžią“, perinterpretuojant buvusio JAV prezidento, V. Orbano „gero draugo“ Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) rinkimų kampanijos šūkį.

V. Orbano partija „Fidesz“ buvo centro dešiniosios Europos liaudies partijos (ELP) – didžiausios Europos Parlamento frakcijos – narė, kol 2021 metais pasitraukė iš jos, kilus ginčams dėl kaltinimų Vengrijai tolstant nuo demokratijos.

H. Kicklo FPOe priklauso Identiteto ir demokratijos frakcijai, kuriai taip pat priklauso Prancūzijos Nacionalinis sambūris (RN) ir Italijos „Lyga“.

Milijardieriaus, buvusio premjero ir euroskeptiko A. Babišo centristinis judėjimas ANO praėjusią savaitę paskelbė, kad palieka „Atnaujinkime Europą“ (Renew Europe).

FPOe dabar turi šešis europarlamentarus, ANO – septynis, o „Fidesz“ – 11. Visos trys partijos birželio pradžioje vykusiuose EP rinkimuose laimėjo savo šalyse.

V. Orbanas aukščiausiojo lygio susitikime Briuselyje ketvirtadienį balsavo prieš Ursulą von der Leyen (Urzulą fon der Lajen) kaip Europos Komisijos pirmininkę, susilaikė balsuojant dėl estų premjerės Kajos Kallas (Kajos Kalas) kaip ES užsienio politikos vadovės ir balsavo už portugalų premjerą Antonio Costa (Antoniju Košta) kaip EVT pirmininką, teigė vienas ES diplomatas.

Vengrijos premjeras pasmerkė, jo žodžiais, gėdingą susitarimą dėl aukščiausių Europos Sąjungos postų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius