Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vidurio ir Rytų Europa susiduria su pavojingų sintetinių narkotikų plitimu

Vidurio ir Rytų Europa, kuri anksčiau buvo laikoma atsparia nuo Šiaurės Ameriką krečiančios opioidų krizės, stiprina kovą su pavojingų sintetinių narkotikų plitimu.
DOMINICK REUTER / AFP
DOMINICK REUTER / AFP
Temos: 2 Narkotikai Lenkija

Šiais metais Lenkijoje užfiksuota kelios dešimtys mirčių ir dar daugiau sulaikymų, susijusių su sintetiniais narkotikais, įskaitant mefedroną – kokaino alternatyvą, taip pat fentanilį ir nitazenus.

Lenkijos centrinis policijos tyrimų biuras šiais metais demaskavo 33 nelegalias sintetinių narkotikų gamyklas, pranešė jo atstovas spaudai Krzysztofas Wrzesniowskis (Kšištofas Vžesniovskis).

Dvi iš jų gamino tik mefedroną, naudojamą vietoj brangesnio kokaino.

Žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad tokios laboratorijos ne tik kelia problemų Lenkijoje, bet ir eksportuoja narkotikus į visą Europos Sąjungą, įskaitant kaimynines Čekiją ir Slovakiją.

„Tai nuolatinės lenktynės tarp nusikaltėlių, kurie gamina šias medžiagas [...], laboratorijų ir sanitarijos inspekcijos, – sakė Lenkijos vyriausiasis sanitarijos inspektorius Pawelas Grzesiowskis (Pavelas Gžesiovskis). – Jie nuolat ieško naujų medžiagų, naujų rūšių.“

Nėra nauja problema

Už dviejų valandų kelio į šiaurę nuo Varšuvos esantis Žuromino miestelis, kuriame gyvena apie 9 tūkst. žmonių, neoficialiai vadinamas regiono fentanilio sostine.

Kai kuriems tai primena mažus Jungtinių Valstijų miestelius, kurie pirmieji nukentėjo nuo opioidų epidemijos šalyje.

Birželį vietos policija iš viso konfiskavo 300 pleistrų šio narkotiko – nuo tokio kiekio gali apsvaigti 4,8 tūkst. žmonių – ir sulaikė keturis asmenis, įtariamus dalyvavus neteisėtoje fentanilio prekyboje.

Tačiau miesto gyventojams tai nėra nauja problema.

„Nuo pat pradžių man atrodė, kad ši problema yra marginalizuota, nepastebėta, katastrofiška“, – naujienų agentūrai AFP sakė Adamas Ejnikas (Adamas Einikas), mokytojas ir žurnalistas iš Žuromino.

Dar 2015 metais miestelio gyventojai vietos laikraštyje paskelbtame atvirame laiške prašė pagalbos.

„Joks kitas Lenkijos miestas neturi tokios statistikos“, – rašoma jame.

Reaguodama į didėjantį susirūpinimą, Lenkijos sveikatos apsaugos ministerija įdiegė opioidų receptų išrašymo stebėsenos sistemą, paremtą galiojančia politika, pagal kurią ribojamas atskirų gydytojų išrašomų receptų kiekis.

Dėl plačiai paplitusių nuogąstavimų ministras pirmininkas Donaldas Tuskas sušaukė susitikimą su generaliniu prokuroru, sveikatos apsaugos ministru ir policijos viršininkais.

„Niekas, kas dalyvauja šiame nešvariame narkotikų versle Lenkijoje, neliks saugus“, – pareiškime socialiniame tinkle „X“ sakė D. Tuskas.

Heroino pakaitalai

Jungtinių Tautų Narkotikų ir nusikalstamumo biuro vyresnysis tyrimų pareigūnas Thomas Pietschmannas (Tomas Pičmanas) AFP teigė, kad iki šiol fentanilio problema Europoje buvo gana nedidelė, išskyrus vieną reikšmingą išimtį.

„Ilgą laiką [...] šios istorijos kontekste iš tiesų išsiskyrė Estija“, – teigė jis, pridūręs, kad fentanilio problema čia pirmą kartą kilo 2001 metais dėl Talibano draudimų prekiauti heroinu.

„Estijoje vietoj heroino žmonės perėjo prie fentanilio“, – sakė T. Pietschmannas. Anot jo, narkotikai iš pradžių atkeliavo iš Rusijos.

Nuo to laiko sintetinių opioidų, įskaitant fentanilį, vartojimas didėja ir Lietuvoje, AFP sakė Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos atstovas spaudai Julijanas Gališanskis.

T. Pietschmannas, vienas iš pagrindinių 2024 metų pasaulinės ataskaitos apie narkotikus autorių, įspėjo, kad 95 proc. sumažėjus opijaus gamybai Afganistane, tai bus jaučiama rinkoje ir žmonės tikriausiai pereis prie kitų opiatų. Anot jo, problemiškiausi bus fentanilis arba nitazenai.

Nitazenai, kurie, anot JT, gali būti dar stipresni už fentanilį, taip pat atsirado dideles pajamas gaunančiose šalyse, įskaitant Latviją, Estiją ir Prancūziją.

Estijos nacionalinio sveikatos plėtros instituto vyresnysis specialistas Mikkas Oja (Mikas Oja) teigė, kad nitazenai yra viena iš pagrindinių problemų šalies narkotikų rinkoje.

„Dėl heroino trūkumo kitose šalyse gali padaugėti sintetinių opioidų, o kartu ir mirčių nuo perdozavimo“, – pridūrė jis.

Ekspertai įspėja, kad fentanilio, kuris yra 50 kartų stipresnis už heroiną ir 100 kartų stipresnis už morfiną, stiprumas kelia papildomą pavojų.

„Fentanilio, kaip labai efektyvaus narkotiko, pranašumas karteliams akivaizdus – nereikia gabenti dešimčių tonų, užtenka dešimčių kilogramų, – AFP sakė Čekijos vyriausybės kovos su narkotikais politikos direktorius Jindrichas Voborilas. – Turime būti atsargūs, nes problema gali iškilti gana greitai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi