Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vienišas delfinas kaltinamas 16 išpuolių prieš nieko neįtariančius japonų plaukikus

Vienišas ir galimai seksualiai nusivylęs delfinas kaltinamas dėl padažnėjusių išpuolių prieš Japonijos pajūrio miestelio plaukikus, rašo BBC naujienų tarnyba.
Delfinas
Delfinas / 123RF.com nuotr.

Spėjama, kad vienas afalinos šeimos delfinas yra atsakingas už 18 išpuolių netoli Mihamos miesto Japonijoje. Vienam moksleiviui prireikė net 20 siūlių pirštui susiūti.

Pasak BBC, pernai per išpuolius buvo sužeisti mažiausiai šeši žmonės, vienam plaukikui sulaužyti šonkauliai. Dar vienas asmuo buvo sužeistas per 2022 m. išpuolį.

Pasikartojantys išpuoliai paskatino pareigūnus išplatinti informaciją, kad šie iš pažiūros mieli žinduoliai ne tik gali „įkąsti aštriais dantimis ir sukelti kraujavimą“, bet ir „įtempti į jūrą, o tai gali kelti pavojų gyvybei“.

Nepaisant to, kad delfinai garsėja kaip draugiški gyvūnai, jų užpuolimai gali būti mirtini.

1994 m. Brazilijoje delfinas užpuolė du plaukikus vyrus, kurie bandė juo jodinėti, ir vieną iš jų užmušė, o kitą sužeidė. Manoma, kad prieš tai delfinas, pramintas Tiao, buvo sužeidęs mažiausiai 22 žmones.

Japonijos Mie universiteto cetologijos profesorius Tadamichi Morisaka pažymėjo, kad delfino, pastebėto Tsurugos - uostamiesčio, esančio šalia Mihamos - paplūdimyje ir įkandusio vyrui į pirštus, nugarinis pelekas atitiko 2,5 m ilgio delfino, pernai pastebėto prie Fukui provincijos krantų, nugarinį peleką.

Nugarinis pelekas yra tarsi delfinų pirštų atspaudai, nes kiekvienas jų turi savitas įpjovas, briaunas ir pigmentaciją.

Fotolia nuotr./Delfinas
Fotolia nuotr./Delfinas

„Galima daryti prielaidą, kad tai tas pats individas, nes žaizdos ant uodegos peleko panašios į pernai pakrantėje stebėto delfino žaizdas, o delfinams, kurie paprastai juda grupėmis, retai pasitaiko būti vieniems tokį ilgą laiką“, - įvertino profesorius.

Jis atkreipė dėmesį, kad delfinų patinai bendrauja žaidimo forma galynėdamiesi vienas su kitu, todėl, anot mokslininko, „jie nesiekia sužeisti žmonių, bet bendrauja su jais taip kaip su delfinais“.

Anot BBC, esama ir kitų teorijų, kodėl vienas tos pačios rūšies žinduolis galėtų norėti pulti žmones, tarp jų - ir fizinio suartėjimo poreikis.

„Afalinos yra labai socialūs delfinai ir šis socialumas gali būti išreikštas labai fiziškai“, - komentavo biologas ir pagrindinis "Shark Bay" delfinų tyrimų projekto tyrėjas daktaras Simonas Allenas.

Jo teigimu, kai kuriuos gyvūnus kaip ir žmones veikia hormonų svyravimai, seksualinis nusivylimas ar noras dominuoti, kas gali paskatinti delfinus žaloti žmones, su kuriais jie bendrauja.

"Kadangi jie yra tokie galingi gyvūnai, tai gali lemti rimtus žmonių sužalojimus“, - tvirtino tyrinėtojas.

S.Allenas pridūrė, kad delfinas galėjo būti „išstumtas iš savo bendruomenės ir ieškoti alternatyvios draugijos“.

Singapūro nacionalinio universiteto jūrų žinduolių ekspertas daktaras Matthiasas Hoffmannas-Kuhntas spėjo, kad delfinas taip pat galėjo gintis.

123rf.com nuotr./Delfinas
123rf.com nuotr./Delfinas

„Mano patirtis rodo, kad dažniausiai tai yra gynybinis elgesys, kai žmonės per daug priartėja prie šių delfinų ir nežino, kaip elgtis“, - aiškino jis, turėdamas omenyje pranešimus apie žmones, bandančius jodinėti ant gyvūnų arba kišančius pirštus į delfinų oro pūtimo angas.

„Todėl nenuostabu, kad gyvūnai tampa agresyvūs arba bent jau saugosi žmonių vandenyje“, - pridūrė ekspertas.

M.Hoffmanno-Kuhnto nuomone, gali būti, kad šis delfinas jau anksčiau susidūrė su žmogumi ir turėjo labai neigiamą patirtį, todėl dabar tą santykį projektuoja į visus kitus sutiktus žmones.

„Jie turi gerą atmintį, panašiai kaip drambliai, kurie prisimins, kas anksčiau su jais blogai elgėsi“, - reziumavo mokslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas