Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 13

Virš Kremliaus ir V.Putino kaupiasi vis tamsesni debesys: yra tik du pasirinkimai

Kai Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas pernai vasario 24 dieną pradėjo karą Ukrainoje, jis tikėjosi žaibiško karo, kuris po kelių dienų baigsis Ukrainos vyriausybės nuvertimu ir šalies grįžimu į Rusijos įtakos sferą. Tačiau viskas klostėsi ne pagal nusikalstamą autokrato planą. Dabar, kai karas tęsiasi beveik pusantrų metų, V.Putinui pritrūksta galimybių ne tik išvengti pralaimėjimo, bet ir išlaikyti savo viziją apie Rusiją kaip karinę galią. Niūri atrodo ir V.Putino režimo ateitis – virš Kremliaus kaupiasi vis tamsesni debesys.
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „AFP“/„Scanpix“

Per visą istoriją šalys pradėjo karus įvairiais tikslais.

Agresijos ir karo prieš kitą šalį priežastis gali būti tiek noras užkariauti teritorijas, tiek pastangos pakeisti priešiškų šalių režimą ar įgyti sąjungininkų palaikymą, sako Londono karališkojo koledžo karinių studijų profesorius emeritas Lawrence'as Friedmanas.

Rusijos paradoksas

Vienas iš karo paradoksų yra tas, kad tautos nuolat didina savo galią ir net kai pradiniai karo tikslai tampa nepasiekiami arba jų iš viso atsisakoma, vis svarbesnis tampa poreikis vengti būti vertinamiems pralaimėtojais. Net tada, kai pergalė nebeįmanoma, šalis vis tiek atkakliai stengsis įrodyti aplinkiniams, kad ji nenugalėta, pabrėžia L.Friedmanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas