Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virš Sirijos rusų naikintuvas pavojingai arti praskrido pro JAV karinį lėktuvą

Virš Sirijos vienas rusų naikintuvas labai arti praskrido pro JAV sekimo lėktuvą, dėl to atsidūrusį turbulencijos sraute, pirmadienį sakė amerikiečių pareigūnai.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / „Zuma press“/„Scanpix“

Pasak jų, dėl rusų lėktuvo manevro buvo iškilęs pavojus keturių amerikiečių lėktuvo įgulos narių gyvybei.

Pareigūnų teigimu, sekmadienį įvykęs incidentas yra reikšminga pastarųjų savaičių, kai būta nemažai JAV ir Rusijos orlaivių priešpriešos incidentų, eskalacija. Rusų Su-35 manevras prie amerikiečių MC-12 buvo naujas nesaugaus elgesio lygis, galintis reikšti avariją ar žmonių žūtį, sakė jie.

Pastarosiomis savaitėmis rusų naikintuvai ne kartą trukdė JAV dronams MQ-9, tačiau naujausias atvejis privertė labai sunerimti dėl sukelto pavojaus amerikiečių gyvybėms.

Pareigūnai, kurie apie kariškių operacijos detales kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, nesakė, kaip arti rusų lėktuvas praskrido pro JAV karo lėktuvą, vykdžiusi stebėjimą planuojant veiksmus prieš „Islamo valstybės“ (IS) grupes Sirijoje.

Dvimotoriais turbopropeleriniais MC-12 dažnai naudojasi specialiųjų operacijų pajėgos.

Per pastarąsias dvi savaites Rusijos naikintuvai ne kartą buvo pavojingai priartėję prie „MQ-9 Reaper“, paleisdami signalines raketas ir priversdami bepiločius atlikti vengimo manevrus. Tokių priešpriešų metu JAV ir Rusijos kariškiai dažnai bendrauja per specialią telefono liniją, protestuodami prieš kitos pusės veiksmus.

Pasak vieno aukšto rango gynybos pareigūno, JAV svarsto kelias karines galimybes, kaip kovoti su didėjančia Rusijos agresija Sirijos danguje, kuri apsunkino pastangas šį mėnesį smogti IS grupuotės lyderiui. JAV galiausiai pavyko suduoti smūgį ir nukauti kovotoją.

Minėtas pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, atsisakė detalizuoti svarstomus variantus, tačiau teigė, kad JAV neperleis jokios teritorijos ir toliau skraidys vakarinėje šalies dalyje vykdydamos kovos su IS misijas.

Rusijos karinė veikla, kurios dažnumas ir agresyvumas padidėjo nuo kovo, siejama su stiprėjančiu Maskvos, Teherano ir Sirijos vyriausybės bendradarbiavimu ir veiksmų koordinavimu, siekiant daryti spaudimą JAV palikti Siriją.

Šalyje yra apie 900 JAV karių, o kiti atvyksta ir išvyksta vykdyti misijų, nukreiptų prieš IS kovotojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas