Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Viršininko nurodymus įvykdę pareigūnai giriami kaip protestuotojai prieš sistemą

Socialiniuose tinkluose vis pasirodantys vaizdo įrašai ar nuotraukos, kuriuose užfiksuoti protestuotojai ar savo darbo priemones žemėn metantys pareigūnai, pandemijos metu sudaro įspūdį, esą auga pasipriešinimas karantino ribojimams. Dažnai šie vaizdai būna iš gerokai ankstesnio laiko ir ar net visai neatspindi jokio protesto.
Odesos pareigūnai skydus krauna ant žemės
Odesos pareigūnai skydus krauna ant žemės / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Vienas naujausių „atradimų“ – Odesos pareigūnai, kurie esą atsisakydami paklusti valdžios nurodymams ant žemės sumeta savo skydus. Toks įvykis buvo, tačiau skydai ant žemės atsidūrė ne protestuojant, o dėl policijos viršininko neapdairumo.

Prieš ką protestuoja, suprasti sunku

„Odesos policija atsisako eiti prieš savo piliečius! – tokiais žodžiais įrašą palydėjo viena socialinio tinklo „Facebook“ vartotoja. – Absurdas savus piliečius žudyti ir juos luošinti! Ne su savais reikia kariauti, o su bloga sistema! Suprato, kokias nesąmones daro…“

Vos ilgesniame nei pusės minutės įraše matyti gatvėje išsirikiavęs specialiųjų pajėgų kordonas. Prieš skydais prisidengusius pareigūnus stovintys keli žmonės ramiai dairosi aplink. Nei vieni, nei kiti neatrodo ką nors puolantys ar agresyviai protestuojantys, kad reikėtų tokios griežtos apsaugos.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Ukrainiečių pareigūnų akcija interpretuota netiksliai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Ukrainiečių pareigūnų akcija interpretuota netiksliai

Netrukus pareigūnai vienas po kito išeina iš rikiuotės ir pradeda skydus krauti ant žemės. Paskui matyti, kaip jie ramiai nužingsniuoja gatve tolyn. Fone tebegirdėti ant žemės guldomų metalinių skydų žvangesys.

Iš trumpo įrašo sunku suprasti, kas ir kada jame užfiksuota, ar išties prieš kažką protestuojama, jei taip – prieš ką.

Nors komentare apie tai nekalbama, jo turinys, įrašo paskelbimo laikas ir kontekstas (daugelis žmonių viešumoje reiškia nepasitenkinimą dabartine situacija) daro įspūdį, esą veiksmas vyksta karantino metu, o pareigūnai taip protestuoja prieš valdžios nurodymus, pavyzdžiui, riboti žmonių veiklą.

Per gerą savaitę po įrašu atsirado vos keli komentarai, tačiau juo pasidalijo net 2,6 tūkst., teigiamai įvertino daugiau nei 800 žmonių.

Įrašas – 7 metų senumo

Nors įraše nuskamba keli rusiški žodžiai, iš užrašo ant pareigūnų nugaros – міліція (ukr. milicija) – galima suprasti, kad filmuota Ukrainoje. Ant vieno pareigūno peties matyti prisiūtas Ukrainos milicijos ženklas.

Tačiau kaip tik iš šių dviejų detalių galima suprasti, kad įrašas darytas ne šiomis dienomis ir net ne pandemijos metu.

Ukrainoje milicijos jau seniai nebėra. 2015 m. lapkritį ją pakeitė nacionalinė policija. Kartu pasikeitė ir jos ženklas – vietoj skydo su dviem kardais atsirado ant aštuoniakampės žvaigždės nupieštas šalies herbas. Tad įrašas galėjo būti padarytas prieš gerus penkerius metus.

Jis yra tikras ir skydai išties buvo kraunami ant žemės, tik tai neturi nieko bendro su karantino ribojimais. Čia, čia ir čia aprašyta, kas nutiko.

Ekrano nuotr. iš fishki.net/Skydus ukrainiečių pareigūnai ant žemės sudėjo prieš 7 metus
Ekrano nuotr. iš fishki.net/Skydus ukrainiečių pareigūnai ant žemės sudėjo prieš 7 metus

Pareigūnai skydus ant žemės guldė 2014 m. gegužės pradžioje. Tą patį įrašą galima rasti, pavyzdžiui, čia, o čia – ilgesnį variantą. Juo buvo aktyviai dalijamasi internete, pasirodė ir keli straipsneliai (čia, čia ir čia). Juose buvo rašoma, kad buvo nufilmuota, kaip „Odesos milicininkai bėga miesto milicijos valdybos šturmo metu“.

Gegužės 4-osios popietę, praėjus vos dviem dienoms po kruvino Maidano šalininkų ir priešininkų susirėmimo Odesos Kulikovo aikštėje, prorusiškų aktyvistų minia patraukė Puškino gatve miesto milicijos pastato link. 150-200 žmonių, be jokio teisėsaugininkų pasipriešinimo įsiveržę į milicijos valdybos vidinį kiemą, pareikalavo paleisti sulaikytus Antimaidano aktyvistus ir marodierius.

Aliaus Koroliovo nuotr./Sekmadienio mitingas Maidane: prašoma vakarų paramos 2014 m. vasario 02 d.
Aliaus Koroliovo nuotr./Sekmadienio mitingas Maidane: prašoma vakarų paramos 2014 m. vasario 02 d.

Antimaidanas buvo atsakas į prieš pusmetį Kijeve prasidėjusią vadinamąją Orumo revoliuciją. Šios pretekstu tapo 2013 m. lapkričio 21 d. paskelbtas tuometės vyriausybės sprendimas stabdyti pasirengimą Ukrainos ir Europos Sąjungos (ES) Asociacijos sutarties pasirašymui. Dokumentas turėjo būti pasirašytas lapkričio 28-29 d. ES Rytų partnerystės viršūnių susitikime Vilniuje.

Iškart centrinėje Kijevo Nepriklausomybės aikštėje, dabar visam pasauliui žinomoje Maidano (bendrinio žodžio, ukrainiečių kalba reiškiančio aikštę) vardu, ėmė rinktis protestuotojai. Tai buvo tris mėnesius trukusios, daugiau nei šimto gyvybių pareikalavusios, bet Kremliaus statytinių režimą nuvertusios revoliucijos pradžia.

Milicininkų „akcija“ – po derybų dėl sulaikytųjų

„Šiandien internete buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip milicininkai meta savo skydus ant Preobraženskio gatvės grindinio ir išeina, skambant protestuotojų aplodismentams“, – buvo rašoma kitą dieną.

Per policijos pastato šturmą gatvėje likę protestuotojai apdaužė keletą milicijos mašinų ir bandė išlaužti statinio duris. Po maždaug 10 minučių visi sulaikytieji buvo paleisti, jie lauke buvo sutikti aplodismentais ir šūksniais „Herojai!“.

Per tą laiką specialiosios paskirties būrio pareigūnai, prisidengę skydais, suspėjo išsirikiuoti skersai Preobraženskio gatvės. Bet dar po kelių minučių įvyko tai, kas įamžinta minėtame vaizdo įraše, – maždaug 30 žmonių skydus suguldė ant žemės ir pasitraukė.

Vėliau milicijos atstovai paaiškino, esą pareigūnai skydus numetė ne iš baimės, kuri kai kuriuos buvo apėmusi gegužės 2-ąją, o iškviesti apginti patalpą, kur laikomi ginklai. Ji esą buvo ten, kur buvo išleisti sulaikytieji. Patekti vidun su skydais esą buvo neįmanoma.

Tiesa, šią versiją iškart paneigė vienas žurnalistas. Jis matė, kaip pasišalinę pareigūnai už kampo sustojo parūkyti su aktyvistais, kurie atėjo su reikalavimu paleisti bendraminčius.

Žinomas žurnalistas Sergejus Dibrovas po trejų metų papasakojo, kas iš tiesų nutiko. Vaizdo įraše 6-ą sekundę matyti, kaip milicininkas į kišenę įkiša mobilųjį telefoną ir sukomanduoja: „Короче, щиты оставили!“ (rus. „Taigi, palikti skydus!“) ir parodo pirštu, kur.

Netrukus jis nurodo išsirikiuoti į koloną po du ir pareigūnai patraukia gatve palei rausvą pastatą. Tai – kaip tik tas statinys, kurį ką tik buvo šturmavę protestuotojai ir kurio viduje vyko derybos dėl sulaikytųjų išlaisvinimo.

Šis pareigūnų poelgis tapo proga juos sukritikuoti ir apkaltinti išdavyste – esą buvusio specialiosios paskirties būrio „Berkut“ (likviduoto vos pora mėnesių anksčiau) nariai metė skydus ir išsilakstė.

„Scanpix“/AP nuotr./Daug buvusių „Berkut“ pareigūnų perėjo į Rusijos pusę
„Scanpix“/AP nuotr./Daug buvusių „Berkut“ pareigūnų perėjo į Rusijos pusę

Tačiau milicininkai skydus ant žemės sukrovė pagal komandą ir „išsilakstė“ kaip tik ta kryptimi, kur tuomet buvo karščiausias taškas.

Anot S.Dibrovo, kol pareigūnai stovėjo gatvėje, protestuotojų minia išdaužė stiklus, išlaužė duris ir pateko į milicijos pastatą, kur yra laikinojo sulaikymo izoliatorius. Ten prasidėjo derybos tarp valdybos viršininko Dmitrijaus Fučedži, kuris netrukus dėl gegužės 2-osios susirėmimų buvo atleistas, ir buvusio miesto tarybos nario ir milicininko Sergejaus Bovbalano.

Galiausiai D.Fučedži sutiko: „Gerai, paleidžiame žmones, tik ginkluotės nelieskite“. S.Bovbalanas atsakė apie ją visai pamiršęs. Policijos viršininkas suprato prasitaręs per daug, todėl teko skubiai gelbėti situaciją.

Jis telefonu davė komandą milicijos specpadalinio vadui – kaip tik tas momentas užfiksuotas įraše. Iškart po to šis nurodė skydus sukrauti ant žemės ir išsivedė pareigūnus užimto pastato link. Su skydais greitai prasiveržti pro minią nebūtų pavykę.

Pastato viduje pareigūnai savo kūnais užtvėrė koridorių, vedantį į patalpas su ginkluote. Antimaidano aktyvistai nesiryžo šturmuoti darsyk ir išėjo be ginklų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi