Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vis garsiau kalbama apie Ukrainos kontrpuolimą Chersono srityje, Rusijai nerimą kelia ir tikslus HIMARS sistemų panaudojimas

Jungtinės Amerikos Valstijose įsikūręs Karo studijų institutas naujausioje apžvalgoje atkreipė dėmesį, kad vis dažniau Ukrainos pusė kalba apie kontrpuolimo operacijas Chersono srityje.
Ukrainos kariuomenė Zaporižios srityje jau naudoja JAV raketines sistemas „Himars“
Ukrainos kariuomenė Zaporižios srityje jau naudoja JAV raketines sistemas „Himars“ / Ukrainos kariuomenės nuotr.

Šeštadienį Chersono civilinės ir karinės administracijos vadovo patarėjas Serhijus Chlanas pareiškė, kad šioje srityje Ukrainos pajėgos vykdo neįvardytus kontrpuolimo veiksmus. Penktadienį Volodymyras Zelenskis teigė, kad Ukrainos pajėgos „žingsnis po žingsnio“ žengia į priekį Chersono srityje.

„Iš jo pareiškimo neaišku, ar jis turi omenyje nedidelius, tebesitęsiančius ukrainiečių pasiekimus Chersono srityje, ar platesnio masto kontrpuolimą“, – teigiama apžvalgoje.

Liepos 24 d. Ukrainos operatyvinė vadovybė „Pietūs“ pranešė, kad šalies pajėgos apšaudo Rusijos transporto objektus Chersono srityje, siekdamos apsunkinti manevravimą ir logistinę paramą. Ši veikla atitinka paramą aktyviam kontrpuolimui arba būsimo kontrpuolimo sąlygų sudarymą. S.Chlanas taip pat sakė, kad Ukrainos smūgiais į Rusijos kontroliuojamus tiltus aplink Chersono miestą siekiama tik neleisti Rusijos pajėgoms perkelti technikos į miestą, o ne nesustabdyti maisto ir kitų būtiniausių atsargų patekimo.

Nerimas Rusijos nacionalistinėje informacinėje erdvėje toliau auga, nes Rusijos operacijų tempas lėtėja dėl sėkmingų Ukrainos smūgių HIMARS sistemomis svarbiausiems logistikos ir valdymo bei kontrolės mazgams, pastebi Karo studijų instituto ekspertai.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariuomenė Zaporižios srityje jau naudoja JAV raketines sistemas „Himars“
Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariuomenė Zaporižios srityje jau naudoja JAV raketines sistemas „Himars“

„Vidutinio dydžio Rusijos „Telegram“ kanalas „Moscow Calling“, turintis 31 tūkst. prenumeratorių, paskelbė visų Rusijos operacijų Ukrainoje nuo vasario 24 d. vertinimą. „Moscow Calling“ apibrėžė tris skirtingus karo etapus – pirmasis apima laikotarpį nuo pradinės invazijos iki Rusijos karių išvedimo iš Kyjivo, Sumų ir Černihivo sričių, o antrasis – nuo to momento iki Vakarų tiekiamų HIMARS įvedimo. „Moscow Calling“ ypač pabrėžė, kad HIMARS pasirodymas yra ryškus karo posūkis ir teigė, kad anksčiau Vakarų ginkluotės sistemos (tokios kaip NLAW, „Javelins“, „Stinger“ ir „Bayraktar“) labai menkai pasipriešino Rusijos artilerijos bombardavimui (jos nėra skirtos atremti artilerijos atakas), tačiau HIMARS pakeitė viską, kas susiję su Rusijos pajėgumais Ukrainoje“, – rašoma apžvalgoje.

Ekspertai taip pat atkreipė dėmesį, kad minėtama kanale užsiminta, jog pastaruoju metu pasipylę Ukrainos pajėgų smūgiai Rusijos sandėliams, ryšių mazgams ir užnugario bazėms daro pražūtingą ir galimai negrįžtamą poveikį būsimų Rusijos puolimų raidai.

„Šis pranešimas atitinka ankstesnius Vakarų gynybos pareigūnų pranešimus, kad Rusijos kariai mūšio lauke priversti taikyti įvairias HIMARS poveikio mažinimo taktikas, įskaitant maskuojamąsias priemones ir nuolatinį technikos grupių išdėstymo vietos keitimą. Ši poveikio mažinimo taktika trukdo Rusijos pajėgoms vykdyti masinius artilerijos apšaudymus, kuriuos jos plačiai taikė karo metu <...>“, – rašoma toliau.

Mykolajivo 79-osios oro desantininkų brigados nuotr./Sunaikinti Rusijos pajėgų tankai
Mykolajivo 79-osios oro desantininkų brigados nuotr./Sunaikinti Rusijos pajėgų tankai

Apžvalgoje Karo studijų instituto ekspertai pastebi, kad tikėtina, jog Kremlius susiduria su didėjančiu (nors vis dar labai ribotu) vidaus nepasitenkinimu etninių mažumų anklavuose, kuriems tenka neproporcingai didelė Kremliaus siekių kurti pajėgas našta.

„Vasilijus Matenovas, organizacijos “Rusijos azijiečiai„ įkūrėjas, liepos pradžioje pareiškė, kad jis oficialiai įregistravo organizaciją, siekdamas ginti “nykstančias ir mažalytes tautas, kurias diskriminuoja Rusijos valstybė.„ V.Matenovas pabrėžė, kad preliminarus “Rusijos azijiečių„ tikslas – sustabdyti karą Ukrainoje dėl triuškinančios statistikos apie mažumų grupių karių žūtis kovose. Panašiai Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka citavo ukrainiečių šaltinius, kurie teigia, kad Rusijos valdžia žuvusių karių šeimoms iš Maskvos moka trigubai didesnes sumas nei karių šeimoms iš Buriatijos regiono, kuriame dominuoja tautinės mažumos“, – teigiama apžvalgoje.

Dar keli svarbiausiai Karo studijų instituto pastebėjimai:

  • Ukrainos pareigūnai vis dažniau pripažįsta Ukrainos kontrpuolimo operacijas Chersono srityje.
  • Kremlius susiduria su didėjančiu (nors vis dar labai ribotu) etninių mažumų, kurioms tenka neproporcingai didelė Rusijos karo Ukrainoje našta, nepasitenkinimu šalies viduje.
  • Liepos 24 d. Rusijos pajėgos bandė surengti ribotus sausumos puolimus į šiaurės vakarus nuo Slovjansko, į rytus nuo Siversko ir į pietus nuo Bachmuto.
  • Per pastarąją savaitę ukrainiečių smūgiai apgadino visus tris Rusijos kontroliuojamus tiltus, vedančius į Chersono miestą.
  • Rusijos pajėgos bandė surengti ribotus sausumos puolimus Chersono srityje.
  • Kremlius toliau formavo regioninius savanorių batalionus ir naudojasi privačių karinių bendrovių vykdomomis verbavimo akcijomis, kad sukurtų kovinę galią.
  • Rusijos okupacinė valdžia toliau nustatinėjo sąlygas referendumams dėl aneksijos okupuotose teritorijose ir verbuoja Rusijos civilius gyventojus atstatymo darbams.
VIDEO: 5 mėnesiai po Rusijos-Ukrainos karo pradžios: kaip viskas vyko iki šiol?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas