Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Visiškas fiasko: Rusijos branduolinė raketa „Sarmat“ sprogo tiesiog šachtoje

Rusijoje branduolinė tarpžemyninė balistinė raketa RS-28 „Sarmat“ sprogo tiesiai per bandymą. Tai įvyko penktadienį arba šeštadienį, pranešė atvirų duomenų analitikai, remdamiesi „Planet Labs“ palydovinėmis nuotraukomis. Raketa, pasak tyrėjų, sprogo degalų papildymo metu bandymų vietoje.
Rusijos branduolinė tarpžemyninė raketa R-28 „Sarmat“
Rusijos branduolinė tarpžemyninė raketa R-28 „Sarmat“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„RS-28 Sarmat“ bandymai pasirodė esantys visiška nesėkmė. Raketa sprogo šachtoje, palikdama didžiulį kraterį ir sunaikindama bandymų poligoną. „Sarmat“ yra skystu kuru varoma raketa, todėl ši avarija galėjo įvykti atskirai nuo paties paleidimo...“, – pažymėjo analitikai.

Jie taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad į bandymų poligono teritoriją važiavo keturi gaisriniai automobiliai, kurie esą „reagavo į miško gaisrą“.

Atvirų duomenų analitikas MT_Anderson paskelbė Rusijos Plesecko kosmodromo palydovinę nuotrauką, kurioje matyti nepavykusio šios raketos bandymo rezultatas.

Kaip pažymėjo Defence-ua.com analitikai, tarpžemyninės raketos sprogimas bandymų metu yra nelaimė, kuri gali įvykti kartą per 50 metų, nes ankstesnis panašus atvejis buvo užfiksuotas 1960 m. spalį Baikonūro kosmodrome, kai sprogo raketa R-16.

Analitikai užsiminė, kad Kremlius vargu ar oficialiai pripažins patį „Sarmat“ katastrofos faktą.

Socialinių tinklų nuotrauka/Rusijos tarpžemyninė balistinė raketa „Sarmat“
Socialinių tinklų nuotrauka/Rusijos tarpžemyninė balistinė raketa „Sarmat“
„Wikipedia“/Rusijos tarpžemyninė balistinė raketa „Sarmat“
„Wikipedia“/Rusijos tarpžemyninė balistinė raketa „Sarmat“

RS-28 „Sarmat“ yra Rusijos penktosios kartos šachtose dislokuojamas strateginių raketų kompleksas, turintis daugiapakopę skystojo kuro tarpžemyninę balistinę raketą. Raketa yra 35 m ilgio, jos paleidimo masė – 208 tonos, o naudingojo krovinio masė – apie 10 tonų. Raketos veikimo nuotolis – 16 000 km.

Pirmasis bandomasis šios raketos startas įvykdytas 2022 metų balandžio 20 dieną, jau prasidėjus Rusijos plataus masto invazijai į Ukrainą. Po to Rusija paskelbė pradėjusi masinę šių raketų gamybą, o 2023 metų rugsėjo 1-ąją „Sarmat“ oficialiai priimta į ginkluotę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas