Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 06 /15:10

JAV valstybės sekretoriaus tikslas – suderinti Amerikos ir Ukrainos pozicijas

Netikėto vizito į Kyjivą trečiadienį atvyko JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, pranešė žiniasklaida. Pranešta, kad jis lankosi Ukrainos sostinėje norėdamas susitikti su svarbiausiais valdžios atstovais bei suderinti Jungtinių Valstijų ir Ukrainos pozicijas prieš vėliau šį mėnesį vyksiantį Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos posėdį.
JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba
JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba / „Reuters“/„Scanpix“

Per savo dviejų dienų vizitą, kurio metu pirmą kartą nuo Rusijos invazijos 2022 m. vasarį Ukrainoje pareigūnas sostinėje praleis naktį, A.Blinkenas tikriausiai paskelbs apie naują JAV paramos paketą, kurio vertė – daugiau kaip 1 mlrd. dolerių, naujienų agentūra „Reuters“ citavo vienas aukšto rango Valstybės departamento pareigūną, kuris žurnalistams surengė trumpą spaudos konferenciją apie vizitą.

Pranešta, kad žiniasklaida apie galimą JAV valstybės sekretoriaus A.Blinkeno vizitą sužinojo antradienį, tačiau JAV valstybės departamentas atsisakė patvirtinti šią informaciją.

Trečiadienį ryte Ukrainos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad A.Blinkenas jau yra Kyjive.

„JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas savo vizitą Ukrainoje pradėjo apsilankymu Berkoveckio kapinėse, kur kartu su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba pagerbė žuvusių Ukrainos didvyrių atminimą“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Reuters“/„Scanpix“/JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba
„Reuters“/„Scanpix“/JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba

Manoma, kad A.Blinkenas susitiks su prezidentu Volodymyru Zelenskiu, iš kurio jis gali tikėtis tiesioginės ataskaitos apie Ukrainos pastangas atgauti žemes aplink rytinį Bachmuto miestą – antradienį Ukrainos vadovas ten lankėsi su savo kariais.

JAV vyriausiojo diplomato vizitas – tai tuo pačiu galimybė Jungtinėms Valstijoms ir Ukrainai suderinti pozicijas prieš vėliau šį mėnesį vyksiantį Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos posėdį, žurnalistams sakė kartu su A.Blinkenu keliaujantis aukšto rango Valstybės departamento pareigūnas.

„Ukrainiečiai Niujorke turi svarbią misiją toliau aiškinti – savo sąjungininkams ir partneriams visame pasaulyje – kas vyksta ir kad jiems ir toliau reikia paramos. Ir mums svarbu toliau vadovauti šioms pasaulinėms pastangoms juos paremti“, – pažymėjo valdžios atstovas. – Galimybė pasitarti ir suderinti veiksmus prieš vykstant į Niujorką yra labai, labai svarbi“.

Nors kai kurie JAV pareigūnai privačiai kritikavo Ukrainos kontrpuolimo strategiją, pareigūnas nenorėjo gilintis į konkrečius dalykus, tik sakė, kad dabar yra tinkamas laikas „atvykti ir įvertinti“, kaip vyksta kontrpuolimas.

„Norime pamatyti ir išgirsti, kaip jie ketina judėti į priekį artimiausiomis savaitėmis“, – tvirtino pareigūnas, pridurdamas, kad JAV mato, jog šalis „pastarosiomis dienomis ir savaitėmis padarė įspūdingą pažangą ypač pietuose, taip pat rytuose“.

A.Blinkeno vizitas Kyjive vyksta praėjus mažiau nei mėnesiui po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas paprašė Kongreso skirti daugiau nei 24 mlrd. dolerių Ukrainai padėti įveikti Rusiją vykstančiame kare, nes, kaip rodo kai kurios apklausos, Amerikos visuomenės parama tolesniam finansavimui pradeda silpnėti.

Šis vizitas padės administracijai įtikinti Amerikos žmones, kad parama turi būti tęsiama, pabrėžė pareigūnas.

Į vizitą sureagavo Kremlius

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, paklaustas apie trečiadienį į Kyjivą atvykusio Jungtinių Valstijų valstybės sekretoriaus A.Blinkeno vizitą, atsakė, kad akivaizdu, jog Vašingtonas planuoja ir toliau finansuoti Ukrainos karo veiksmus „iki paskutinio ukrainiečio“.

„AP“/„Scanpix“/Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas
„AP“/„Scanpix“/Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas

Anksčiau pranešta, kad A.Blinkenas trečiadienį atvyko į Kyjivą, taip išreikšdamas paramą ukrainiečiams, nes kontrpuolimas prieš Rusijos pajėgas tęsiasi jau ketvirtą mėnesį, o laimėjimai yra nedideli.

„Girdėjome pakartotinių pareiškimų, kad jie (amerikiečiai – red.) ketina ir toliau padėti Kyjivui tiek, kiek reikės“, – žurnalistams pareiškė D.Peskovas.

„Kitaip tariant, jie ketina ir toliau remti Ukrainą karo padėtyje ir vesti šį karą iki paskutinio ukrainiečio, negailėdami tam pinigų. Taip mes tai suvokiame, mes tai žinome. Tai neturės įtakos „specialiosios karinės operacijos eigai“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito