Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 19 /20:59

V.Putinas susitikimą su A.Lukašenka pavadino produktyviu

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį atvyko reto vizito į Minską derėtis su savo artimu sąjungininku Aliaksandru Lukašenka, leidusiu Maskvai pasinaudoti Baltarusijos teritorija užpuolant Ukrainą.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos valstybinė televizija parodė, kaip V.Putinas išlipa iš lėktuvo apsnigtame Minsko oro uoste ir kaip jį šiltai pasveikina autoritarinis Baltarusijos prezidentas.

Susitikimą su Baltarusijos režimo lyderiu A.Lukašenka V.Putinas pavadino „labai produktyviu“, pranešė Baltarusijos valstybinė žiniasklaida. Anot jo, jie aptarė „visą spektrą klausimų, susijusių su Baltarusijos ir Rusijos santykiais“, rašo „Belta“.

Pasak JAV Karo tyrimų instituto analitikų, V.Putino susitikimas su Baltarusijos prezidentu A.Lukašenka greičiausiai yra dalis tų pačių pastangų parodyti aktyvumą, taip pat pastangų sudaryti informacines sąlygas naujam karo etapui.

Analitikai atkreipia dėmesį, kad prieš kelias dienas įvyko ir V.Putino susitikimas su Rusijos karine vadovybe, kuriame aptarti artimiausi ir vidutinės trukmės karo tikslai bei Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu vizitas Rusijos okupuotose Ukrainos teritorijose.

„V.Putino susitikimas su Rusijos vadovybe, tariamas S.Šoigu vizitas fronte ir V.Putino bei A.Lukašenkos susitikimas kartu rodo, kad prasideda naujas karo pristatymo, planavimo ir vykdymo etapas. Be to, gali būti, kad artimiausiais mėnesiais bus atnaujintos puolamosios operacijos prieš Ukrainą“, – rašo analitikai.

Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas komentuodamas susitikimą pareiškė, kad V.Putinas neketina versti Baltarusijos dalyvauti kare prieš Ukrainą, tačiau užsiminė, kad A.Lukašenkos režimas sprendimą turėtų priimti savo noru.

D.Peskovas pavadino „kvailas ir nepagrįstas“ publikacijas, kad V.Putinas vyksta į Minską, kad priverstų Baltarusiją dalyvauti „specialioje operacijoje“.

„Tai reikėtų traktuoti kaip visiškai kvailas, nepagrįstas mintis. Baltarusija yra Rusijos Federacijos sąjungininkė ir partnerė numeris vienas.

Būtent su Baltarusija turime pažangiausią integracijos režimą, todėl niekas nieko neverčia, visi imasi veiksmų, kurie geriausiai atitinka mūsų tautų ir mūsų sąjunginės valstybės interesus“, – kalbėjo jis.

A.Lukašenka ragina „sunkiais laikais“ laikytis vienybės su Maskva

Baltarusijos autoritarinis lyderis A.Lukašenka pirmadienį, per retą Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizitą Minske, paragino plėsti šalių karinį bendradarbiavimą.

„Sunkiais laikais turime turėti politinės valios ir sutelkti dėmesį tai, kaip pasiekti rezultatų visomis dvišalės darbotvarkės temomis“, – V.Putinui pasakė A.Lukašenka.

„Pagrindiniai klausimai pastaruoju metu buvo gynyba ir saugumas“, – pridūrė jis.

Karinės pratybos

Kelios valandos prieš tai, kai V.Putino lėktuvas nusileido Minske, Rusija paskelbė, kad jos pajėgos dalyvauja bendrose su baltarusiais karinėse pratybose.

Gynybos ministerija paskelbė filmuotos medžiagos iš šių pratybų Baltarusijoje. Išplatintuose vaizduose matyti tankų, artilerijos ir snaiperių mokymai sniegu padengtame poligone.

„Nuo ryto iki vakaro sutemų nėra nė sekundės tylos Baltarusijos poligonuose“, – paskelbė ministerija.

Ji nenurodė, kur vyksta pratybos ir kiek laiko jos truks.

Spalio mėnesį Minskui paskelbus apie steigiamas bendras su Maskva regionines pajėgas, į Baltarusiją atvyko keli tūkstančiai rusų karių. Tai pakurstė susirūpinimą, kad ir Minskas gali pasiųsti savo karių į Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas