Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokiečiai atskleidė slaptus Rusijos planus Baltijos jūroje

Rusija, prisidengdama moksliniais tyrimais, sistemingai šnipinėja Baltijos ir Šiaurės jūrose, išsiaiškino televizijos kanalai NDR ir WDR bei laikraštis „Süddeutsche Zeitung“. Kaip rodo tyrimas, Rusija daugiausia dėmesio skiria ypatingos svarbos infrastruktūrai bei NATO.
Rusijos karinių jūrų pajėgų laivas
Rusijos karinių jūrų pajėgų laivas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusija sistemingai renka informaciją apie dujotiekius, duomenų perdavimo kabelius, vėjo jėgaines ir karinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Tokią išvadą padarė tyrimą atliekantys žurnalistai, vykdydami tarptautinį projektą „Rusijos šnipų laivai“.

Rusija šnipinėja iš ginkluotųjų pajėgų laivų

Jų teigimu, Rusija šnipinėdama ypatingos svarbos infrastruktūrą naudoja vadinamuosius „tyrimų laivus“, kuriuose įrengta jautri hidroakustinė ir radiolokacinė įranga. Oficialiai šie laivai atlieka okeanografinius tyrimus, tačiau iš tikrųjų dauguma jų yra priskirti Rusijos gynybos ministerijai arba Rusijos kariniam jūrų laivynui, teigia tyrimo autoriai.

Pasak žurnalistų, kurie, be kita ko, išanalizavo daugiau kaip tūkstantį Morzės abėcėle perduotų Rusijos laivų pranešimų, taip pat palydovines nuotraukas, nuo Rusijos karo prieš Ukrainą pradžios mažiausiai 72 tokie laivai atliko daugiau kaip 400 reisų.

Šiaurės ir Baltijos jūros – Rusijos šnipų taikinyje

Tyrimo rezultatai rodo, kad Šiaurės ir Baltijos jūros buvo Rusijos šnipų taikinyje. Toliau pažymima, kad Rusijos laivai bent 60 kartų atliko įtartinus, itin lėtus zigzaginius plaukimus, daugeliu atvejų su išjungta automatine atpažinimo sistema. Tokie manevrai ne kartą buvo atliekami netoli ypatingos svarbos infrastruktūros objektų.

Ekspertų teigimu, tokie metodai naudojami siekiant tiksliai išmatuoti objektus, kad būtų galima pasirengti galimam sabotažui. Atsakydamas į tyrimo autorių užklausą, Vokietijos federalinės žvalgybos tarnybos vadovas Bruno Kahlas teigė, kad grėsmė buvo „labai konkreti“. Pasak jo, Rusija spartina savo veiksmus, kad nepraleistų progos veikti prieš Vakarus karinėje srityje.

Rusai rinko duomenis apie NATO, vėjo jėgainių parką ir dujotiekius

Tarp įtariamų Rusijos šnipinėjimo taikinių – NATO povandeninių laivų nėrimo vieta, vėjo jėgainių parkas prie Riugeno salos Baltijos jūroje ir dujotiekis „Balticconnector“. Praėjus kuriam laikui po įtartinų Rusijos laivų veiksmų, šį Suomiją ir Estiją jungiantį dujotiekį apgadino Kinijos laivo inkaras – Estijos tyrimas teigė, kad tai buvo sabotažas. Šiaurės jūroje Rusijos laivai, matyt, rinko informaciją apie dujotiekį „Europipe“ iš Norvegijos į Vokietiją, nurodė žurnalistai.

Tyrėjų grupei pavyko gauti patvirtinimą apie šiuos Rusijos veiksmus iš buvusio mokslinių tyrimų laivo „Sibiriakov“ įgulos nario. Jis teigė, kad Rusija yra strategiškai suinteresuota užsienio kritine infrastruktūra, nes karo atveju ją sunaikinusi įgytų pranašumą. „Todėl tiesioginė mokslinių tyrimų laivų funkcija yra skenuoti jūros dugną ir teikti šią informaciją kariuomenei“, – aiškino jis.

Tyrime dalyvavo ne tik Vokietijos žiniasklaidos atstovai, bet ir Nyderlandų žiniasklaidos bendrovės „Pointer“, Belgijos VRT, Estijos ERR, Norvegijos NRK ir Suomijos YLE žurnalistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas