Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokiečių ekonomistas: Baltarusijai kyla grėsmė prarasti intelektualinį elitą

Vokiečių ekonomistas Guido Friebelas mano, kad dėl represijų Baltarusijai gresia intelektualinio elito praradimas, itin skaudus būtų informacinių technologijų sektoriaus pasitraukimas.
Protestuotojai Minske
Protestuotojai Minske / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

„Didžiausią pavojų matau tame, kad jei politinė situacija ir toliau aštrės, Baltarusija gali prarasti savo intelektualinį elitą. Gali susiklostyti situacija, kai išsilavinusiems, iniciatyviems, inovatyviai mąstantiems žmonėms prireiks palikti savo šalį“, – „Deutsche Welle“ sakė G.Friebelas.

Pasak ekonomisto, Baltarusijos ekonomikai labai svarbus dinamiškai besivystantis IT sektorius, kuriame dirba labai mobilūs žmonės.

VIDEO: Baltarusiai ir toliau kas vakarą tvindo gatves – vakarykštę eiseną lydėjo skanduotės, plevėsavo nešamos vėliavos

„Būtų fatališka, jei jiems reikėtų išvykti. Žmogiškojo kapitalo, kuriuo Baltarusija yra labai turtinga, praradimas, mano nuomone, galėtų tapti rimčiausia problema“, – tikino ekonomistas.

15min jau rašė, kad Baltarusijos IT kompanijos jau iškelia darbuotojus ir verslą į užsienį.

G.Friebelo teigimu, politinė destabilizacija gali lemti Baltarusijos kredito reitingo sumažėjimą.

„Tačiau nepamirškime: reitingų agentūros, analizuojančios šalių kreditingumą, atsižvelgia į demokratijos būklę ir žmogaus teisių bei laisvių situaciją, tai yra jų sisteminio vertinimo dalis.

Mes savo laiške, pavyzdžiui, nurodome, kad ekonominei laisvei kyla grėsmė, kai valstybė perima didelio privataus banko kontrolę, kaip įvyko Baltarusijoje“, – sakė G.Friebelas.

G.Friebelas – vienas iš daugiau nei 150 ekonomistų iš daugiau nei 25 šalių, pasirašiusių atvirą laišką, skirtą Baltarusijos vadovams. Laiške – įspėjimas, kad „karinės jėgos ir tolesnio žmogaus teisių bei ekonominių laisvių pažeidinėjimo atveju neišvengiami katastrofiniai padariniai Baltarusijos piliečiams“.

Masiniai protestai Baltarusijoje kilo rugpjūčio 9 dieną, kai valdžia paskelbė, esą juose nugalėjo ilgametis šalies vadovas Aliaksandras Lukašenka. Rinkimai vyko be tarptautinių stebėtojų, ES nepripažįsta jų rinkimų rezultatų.

Pirmosiomis dienomis protestai buvo malšinami smurtu, ligi šiol tęsiasi taikių demonstrantų sulaikymai. Iš viso sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių, dalis jų buvo paleisti. Į laisvę iš izoliatorių išėję asmenys ir sulaikytuosius gydantys medikai pasakoja apie kankinimus.

Rinkimų nugalėtoja pasiskelbusi Sviatlana Cichanouskaja buvo priversta išvykti iš šalies – šiuo metu ji veiklą vykdo būdama Lietuvoje. Po rinkimų S.Cichanouskajos šalininkai suformavo Koordinacinę tarybą, raginančią pradėti dialogą, kuriame taip pat būtų aptartas pakartotinių prezidento rinkimų organizavimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento