Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 09 02 /20:47

Vokietija skelbia, kad A.Navalnas apnuodytas „Novičiok“, A.Merkel reikalauja Rusijos atsakomybės

Rusų opozicionierius Aleksejus Navalnas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ – tai parodė atlikti tyrimai, – paskelbė Vokietijos vyriausybė. Tuo tarpu Berlyno klinika „Charite“, kurioje gydomas A.Navalnas, pranešė, kad jis vis dar yra komoje.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Merkel: Rusija privalo atsakyti į klausimus

„Sukrečiantis įvykis, kad Aleksejus Navalnas tapo atakos, per kurią panaudota cheminė nervus paralyžiuojanti medžiaga, Rusijoje auka“, – pareiškė vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas.

„Novičiok“ grupės medžiagų pėdsakus A.Navalno organizme rado Vokietijos ginkluotųjų pajėgų farmacijos ir toksikologijos laboratorija.

Vokietijos vyriausybės pranešime pabrėžiama, kad Rusijos valdžia turi pateikti paaiškinimus dėl šio įvykio.

Vėliau Vokietijos kaclerė Angela Merkel paskelbė, kad A.Navalnas tapo nusikaltimo auka, ir pareiškė, kad Rusija privalo atsakyti į iškilusius klausimus. A.Merkel manymu, tie, kurie apnuodijo A.Navalną, bandė jį nutildyti.

„Nusikaltimas prieš A.Navalną nukreiptas prieš fundamentalias vertybes ir teises, kurias mes giname“, – pabrėžė A.Merkel.

Imsis priemonių prieš Rusiją

Vokietijos vyriausybė taip pat paskelbė, kad apie šio tyrimo rezultatus praneš savo partneriams ES ir NATO. Pranešime teigiama, kad su partneriais aukščiausiu lygiu bus tariamasi dėl tolesnės politikos Rusijos atžvilgiu. Apie tyrimą taip pat bus informuota Cheminio ginklo uždraudimo organizacija.

Tuo tarpu Rusijos, neigiančios, kad A.Navalnas galėjo būti nunuodytas, prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Kremlius iš Vokietijos dar negavo oficialios informacijos apie A.Navalno apnuodijimą. Rusijos Generalinė prokuratūra oficialiai kreipėsi į Vokietiją prašydama duomenų apie tai, kokios medžiagos galėjo būti rastos A.Navalno organizme, kokiais vaistais jis gydomas.

VIDEO: A.Navalno bendražygiai paskelbė jo tyrimą, nufilmuotą vos kelios dienos prieš apnuodijimą

Sibire A.Navalną gydę rusų gydytojai ne kartą užginčijo Vokietijos ligoninės medikų išvadas ir atmetė apnuodijimo diagnozę. Jie sakė, kad jų atlikti tyrimai neparodė A.Navalno organizme esant nuodų pėdsakų.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas pranešė, kad trečiadienį į ministeriją buvo iškviestas Rusijos ambasadorius. Jam „aiškiai“ buvo perduotas Vokietijos raginimas „visiškai ir skaidriai“ ištirti A.Navalno apnuodijimo atvejį.

„Mes žinome, kad tai buvo ataka nervus paralyžiuojančia medžiaga, – sakė H. Maasas. – Dėl to reikia dar skubiau nustatyti, kas [už tai] yra atsakingas Rusijoje, ir priversti juos atsakyti.“

„Rusija pati turėtų būti rimtai suinteresuota palaikyti gerus santykius su savo kaimynėmis Europoje, – pareiškė H. Maasas. – Dabar jau tikrai atėjo laikas ryžtingai prie to prisidėti.“

Gydymas bus ilgas

Netrukus po vyriausybės pranešimo klinika „Charite“ paskelbė, kad A. Navalnas toliau yra gydomas intensyviosios terapijos skyriuje, prijungtas prie dirbtinio plaučių ventiliavimo aparato, tačiau jo būklė „toliau gerėja“.

„Panašu, kad atsigavimas užtruks ilgai, – sakoma pranešime. – Kol kas per anksti vertinti ilgalaikes pasekmes, kurias gali turėti šis sunkus apnuodijimas.“

Už to stovi Rusijos pareigūnai

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius tviteryje rašo, kad už A.Navalno apnuodijimą atsakingi Rusijos pareigūnai.

„Negali šios medžiagos nusipirkti parduotuvėje. Už to stovi Rusijos pareigūnai. Atsakingi už tokį cinišką nusikaltimą turi sulaukti pasekmių. Nedaug linijų lieka neperžengtų“, – rašo L.Linkevičius.

„Rusija pasirengusi bendradarbiauti“

Rusijos URM savo ruožtu pareiškė, kad vis dar laukia iš Berlyno atsakymo į rusų generalinės prokuratūros užklausą dėl situacijos su A. Navalnu.

Rusijos prezidento V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas kiek vėliau sakė, kad jo šalis yra pasirengusi visapusiškai bendradarbiauti su Vokietija aiškinantis situaciją, bet irgi pažymėjo, kad Berlynas Maskvai nepateikė atsakymų į jos oficialias užklausas.

„Apskritai mes patvirtiname, kad esame pasirengę ir norime visapusiškai bendrauti ir keistis duomenimis šia tema su Vokietija“, – trečiadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė D. Peskovas.

Tačiau atsakydamas į agentūros klausimą, kaip Kremlius reaguos į Berlyno pareiškimą apie nuodingos medžiagos iš „Novičiok“ grupės pėdsakų aptikimą A.Navalno organizme, Kremliaus atstovas sakė: „Šiuo metu mes negalime kompetentingai atsakyti į minėtus pareiškimus.“

„RF Generalinė prokuratūra išsiuntė oficialų prašymą Vokietijos pusei, tikėdamasi, kad bus pateiktas oficialus atsakymas. Mūsų gydytojai taip pat oficialiai pasiūlė keistis duomenimis ir, deja, dar negavo atsakymo iš kolegų iš Vokietijos“, – tvirtino D.Peskovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas

Jis pabrėžė, kad „prieš paciento išvežimą į Berlyną, laikantis visų tarptautinių standartų, mūsų šalyje buvo atliktas visas tyrimų kompleksas, jokių nuodingų medžiagų nerasta“.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova savo ruožtu paragino nepolitizuoti A.Navalno situacijos.

„Panašūs dalykai – viskas, kas susiję su diagnozėmis, spėjimais apie sveikatos būklę, konkrečiomis ir aiškiomis formuluotėmis, susijusiomis su diagnoze – yra medikų kompetencija. Kai tik politikai pradeda perimti medicinos įstaigų ir gydytojų vaidmenį, galima iškart kalbėti apie absoliutų nešvarumą“, – trečiadienį televizijos „Rossija 1“ eteryje pareiškė M.Zacharova.

„Ką tai turi bendra su politikais, kuo čia dėta Vokietijos užsienio reikalų ministerija, Vokietijos vadovai?“ – stebėjosi ji.

„Mums reikia formulių, mums reikia medicinos įstaigų pareiškimų, mums reikia dokumentinės medžiagos, kuri turi būti pateikta atsakant į oficialią Rusijos atstovų užklausą“, – sakė diplomatė.

„Surašykite savo duomenis popieriuje, perduokite juos Rusijai. Mūsų ambasada dirba visą parą ir laukia šios medžiagos. Visa kita vadinama paprastai: informacine kampanija. Mes visa tai jau girdėjome“, – pridūrė URM atstovė.

Jos nuomone, „dabar iš esmės ant kortos pastatyta Berlyno reputacija, nes šiaip sau tokiais dalykais užsiimti negalima“.

JK: Rusija „privalo pasakyti tiesą“

Britų užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas trečiadienį pareiškė, kad Rusija „privalo pasakyti tiesą“ apie tai, kas nutiko jos opozicijos veikėjui Aleksejui Navalnui.

Rusijos vyriausybė „privalo pasakyti tiesą apie tai, kas nutiko p. Navalnui“, sakė D.Raabas.

Šia Sovietų Sąjungoje sukurta medžiaga 2018 metais Jungtinės Karalystės Solsberio mieste buvo apnuodytas buvęs rusų šnipas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija. Jie abu išgyveno.

VIDEO: Rusijos opozicijos lyderis A.Navalnas atsidūrė komoje – įtariamas tyčinis apnuodijimas

Londonas dėl išpuolio kaltina du Rusijos saugumo tarnybų pareigūnus, kurie, kaip įtariama, pateikę suklastotus pasus atvyko į JK. Maskva tokius kaltinimus kategoriškai neigia.

44-erių Kremliaus kritikas ir kovos su korupcija aktyvistas prastai pasijuto praėjusią savaitę būdamas lėktuve, skridusiame iš Tomsko į Maskvą. Politikas dvi dienas praleido Omsko ligoninėje komos būklės, o po to jį leista perkelti į Berlyno kliniką „Charite“. Rusijos gydytojai tvirtino, kad A.Navalno organizme nerasta jokių nuodų pėdsakų.

A.Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo (FBK) direktorius Ivanas Ždanovas pasirodžius Vokietijos vyriausybės pareiškimui tviteryje pareiškė, jog išvados apie „Novičiok“ panaudojimą rodo, kad už apnuodijimą galėjo būti atsakinga tik Rusijos valstybė.

„Novičiok“ gali panaudoti tik valstybė (GRU, FSB). Tai nekelia jokių pagrįstų abejonių“, – parašė jis, paminėdamas karinę žvalgybos tarnybą (GRU) ir Federalinę saugumo tarnybą (FSB).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas