„Nuo vakar dienos yra labai intensyviai tikrinami visi šalies prekybos centrai ir turgavietės. Šią minutę turimais duomenimis, nei turguose, nei parduotuvėse ispaniškų agurkų Lietuvoje nėra apskritai jokių. Daugiausiai parduodami lenkiški arba lietuviški agurkai“, – 15min.lt sakė VMVT atstovė spaudai Jurgita Savickaitė.
Vis dėlto mikrobiologinei taršai nustatyti yra imami kitų ispaniškų, Lietuvoje parduodamų, daržovių mėginiai. Pasak J.Savickaitės, šie mėginiai išvežti į laboratoriją tirti, VMVT šiuo metu laukia atsakymo.
„Situacija Lietuvai dėkinga, nes prasidėjo sezonas. Be to, teigiama, kad užteršti agurkai yra iš vadinamųjų biologinių ūkių. Tai pakankamai brangios daržovės, iki Lietuvos jos ir taip nėra atvežamos“, – sakė tarnybos atstovė spaudai.
Patvirtino oficialiai
Šią minutę turimais duomenimis, nei turguose, nei parduotuvėse ispaniškų agurkų Lietuvoje nėra apskritai jokių.Kad dvi gyvybes Vokietijoje nusinešusios pavojingos žarnyno infekcijos priežastis yra natūraliai užauginti agurkai iš Ispanijos, oficialiai patvirtino Vokietijos atsakingos institucijos. Skelbiama, kad infekcijos sukėlėjas išskirtas agurkuose, atvežtuose iš dviejų Ispanijos provincijų – Almerijos ir Malagos.
Europos Komisijos išplatintoje informacijoje teigiama, kad dėl E. coli protrūkio Vokietijoje be oficialiai patvirtintų dviejų mirties atvejų, bendras užsikrėtusiųjų skaičius yra 214. Daugelis sergančiųjų yra vyresni nei 18 metų, 68 proc. užsikrėtusiųjų – moterys.
Švedijoje yra užregistruoti 10, Danijoje – 4, Jungtinėje Karalystėje – 3 ir Olandijoje – 1 užsikrėtimo atvejis. Didžiausias užsikrėtusių žmonių skaičius užregistruotas Vokietijos Hamburgo regione, o visi kitose šalyse registruoti atvejai taip pat tiesiogiai susiję su Vokietija: susirgę žmonės arba neseniai lankėsi Vokietijoje, arba turėjo kontaktų su iš Vokietijos atvykusiais asmenimis.
Išplatino 23 tonas užterštų agurkų
Kaip praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Ispanijos atsakingos institucijos šiuo metu vykdo intensyvius patikrinimus nurodytose Ispanijos provincijose, norėdami nustatyti konkrečius ekologinius ūkius, kuriuose buvo užaugintos užterštos daržovės.
Manoma, kad Vokietijos kompanija „Turan Gastronomie-Service GmbH“ iš Ispanijos įsigijo ir išplatino daugiau nei 23 tonas užterštų agurkų.
Europos Komisija taip pat ragina tuos Europos gyventojus, kurie neseniai lankėsi Vokietijoje, daugiau dėmesio skirti savo sveikatos būklei ir ligos simptomams, tokiems kaip viduriavimas su kraujo priemaišomis, ir nedelsiant susisiekti su savo šeimos gydytoju.
Vartotojai raginami atidžiau laikytis asmeninės higienos ir maisto ruošimo saugos reikalavimų. Pavyzdžiui, plauti rankas prieš valgį ar prieš pradedant ruošti maistą, atidžiai plauti vaisius ir daržoves po tekančiu vandeniu, ruošiant maistą vengti kryžminės taršos ir saugoti maisto produktus tinkamoje temperatūroje.
Visos Europos šalių atsakingos institucijos raginamos įvertinus riziką, aktyviai vykdyti maisto produktų taršos stebėsenos programas tam, kad būtų laiku identifikuojami galimi taršos šaltiniai ir užkirstas kelias protrūkiui plisti.