Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietija ir Pietų Korėja pasauliui rodo, kad gyvenimas sušvelninus karantiną – ne toks, kokio visi tikėjosi

Koronavirusas neatpažįstamai pakeitė daugelio gyvenimą. Tačiau dvi šalys yra rodomos pavyzdžiu, kaip tvarkytis su pandemija: Pietų Korėja ir Vokietija.
Gyvenimas Pietų Korėjoje koronaviruso pandemijos metu
Gyvenimas Pietų Korėjoje koronaviruso pandemijos metu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo CNN, jų kovos su pandemija būdai iš esmės skiriasi, tačiau abi šios valstybės dabar gali sau leisti lengvinti apribojimus, kurie buvo priimti siekiant sumažinti viruso plitimą bei tikėtis, kad protrūkis nebepasikartos.

Tad kaip jos rengiasi sugrįžti į „normalų“ gyvenimą?

Tai galima apibūdinti vienu žodžiu: atsargiai. Ir tie, kurie šį procesą stebi iš šalies, gali pastebėti, jog daugelis dalykų lieka toli nuo to, ką būtų galima pavadinti normaliu.

Pietų Korėja vasarį buvo šalis, turėjusi didžiausią koronaviruso protrūkį po Kinijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gyvenimas Pietų Korėjoje koronaviruso pandemijos metu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gyvenimas Pietų Korėjoje koronaviruso pandemijos metu

Ji naudojo daugybę priemonių: platų visuomenės testavimo, labai greitą kontaktų nustatymo, griežtų visuomenės sveikatos priemonių naudojimo ir skaitmeninių technologijų derinį tam, kad nereikėtų visiškai užsiverti. Ji taip pat išlaikė griežtą karantino režimą.

Dėl šių priemonių ligos atvejų sumažėjo. Penktadienio duomenimis, mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius Pietų Korėjoje yra 256.

Atsižvelgiant į tai Pietų Korėjos Vyriausybė trečiadienį ėmė švelninti griežtas taisykles, tačiau šalyje galioja gairės, kurios vis tiek numato ribojimų kasdieniniame gyvenime.

Pagal jas, pajutę ligos simptomus arba įtariant susirgimą žmonės privalo likti namuose, viešumoje rekomenduojama laikytis 2 metrų atstumo nuo kitų žmonių, plauti rankas ne mažiau kaip 30 sekundžių, gerai vėdinti namus, juos dezinfekuoti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gyvenimas Pietų Korėjoje koronaviruso pandemijos metu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gyvenimas Pietų Korėjoje koronaviruso pandemijos metu

Žmonės, vyresni nei 65 metų bei esantys rizikos grupėje, privalo likti namuose, vengti viešų vietų. Nuo gegužės 13 dienos į mokyklas sugrįš vaikai. Šalies švietimo ministrė Yoo Eun-Hae mokiniams paaiškino, kad jiems teks valyti suolus, dažnai sėdėti prie atvertų langų, o kaukę bus galima nusiimti tik valgant.

Atsargus elgesys – pats geriausias

Oksfordo universiteto Saido verslo mokyklos pasaulio sveikatos ekspertas Peteris Dobracas teigė, kad atsargus elgesys šiuo atveju yra pats geriausias.

Anot jo, pirmiausiai būtina išlyginti susirgimų kreivę, arba kaip jis sako – ją sutraiškyti, kol naujų atvejų ima rastis labai mažai.

Atsivėrimas tuo metu, kai plitimas nesuvaldytas, kaip kad buvo kai kuriose JAV vietose, yra beprotybė.

„Atsivėrimas tuo metu, kai plitimas nesuvaldytas, kaip kad buvo kai kuriose JAV vietose, yra beprotybė“, – sakė jis CNN.

Anot jo, šalys privalo užtikrinti, kad jų sveikatos sistema pajėgi susitvarkyti, o medikai turi būtinų apsaugos priemonių. Taip pat būtina vykdyti plačius tyrimus.

„Kontaktų paieška – tam reikia tiek žmonių, tiek technologijų, taip pat plano, kaip bus izoliuoti nauji atvejai bei karantinuojami jų kontaktai. Izoliacija negali būti vykdoma namuose! Čia turime daugiausiai užkrėtimo atvejų, nesuprantu, kodėl Didžioji Britanija ir JAV tai ignoruoja“, – kalbėjo jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Gyvenimas Pietų Korėjoje koronaviruso pandemijos metu
„Scanpix“/AP nuotr./Gyvenimas Pietų Korėjoje koronaviruso pandemijos metu

Galiausiai, pasak P.Dobraco, būtina apsaugoti pažeidžiamas grupes.

Svarbiausia, anot jo, pamažu švelninant režimą išlaikyti plačias testavimo apimtis, kontaktų nustatymą, izoliavimą.

Lengva sakyti „testuokite, susekite, izoliuokite“, bet sunku padaryti.

Anot verslo mokyklos eksperto, kitos šalys turi ko pasimokyti iš Pietų Korėjos.

„Lengva sakyti „testuokite, susekite, izoliuokite“, bet sunku padaryti. Kai žvelgi į tvirtą Pietų Korėjos atsaką, tai yra puikus pavyzdys, kurį galima pakartoti“, – kalbėjo jis ir pabrėžė, kad dar vienas svarbus dalykas buvo skaidri komunikacija ir visuomenės pasitikėjimas.

Penktadienį Pietų Korėjoje nustatytas daugiau kaip tuzinas naujų atvejų nuo žmogaus, apsilankiusio trijuose naktiniuose klubuose, parodė, kaip greitai virusas gali ir vėl sugrįžti. Valdžia po šio atvejo paragino klubus ir barus užsidaryti mėnesiui.

Vokiečiai jau gali sau leisti šiek tiek drąsos

Vokietija taip pat žingsnis po žingsnio bando atverti galimybę veikti verslui po daugybės nedarbo savaičių.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel vokiečiams trečiadienį pareiškė, kad jie jau gali sau leisti šiek tiek drąsos, tačiau tuo pat metu įspėjo, kad jie privalo išlikti budrūs, kad pasiekimai neišslystų iš rankų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vokietijoje gyvenimas intensyvėja
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vokietijoje gyvenimas intensyvėja

Socialinio kontakto apribojimai šioje šalyje išliks iki birželio 5 dienos, tačiau žmonėms jau leidžiama susitikti su savo giminaičiais arba su vienos kitos šeimos nariais. Žmonės vis dar privalo laikytis 1,5 metro atstumo vieni nuo kitų, dengti burnas bei nosis viešose vietose.

Parduotuvės gali atsidaryti, tačiau privalo paisyti higienos normų. Pasak A.Merkel, pirmoji pandemijos fazė jau praeityje, tačiau, pasak jos, „mes esame pradžioje ir tai su mumis bus ilgai“.

Vokietijos reakcija į koronavirusą Europoje laikoma sėkmės istorija.

Šalyje COVID-19 aukų skaičius išliko nedidelis lyginant jį su kitomis šalimis, o Vokietijos puikiai veikianti sveikatos sistema net leido padėti kitoms šalims gydant jų ligonius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vokietijoje gyvenimas intensyvėja
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vokietijoje gyvenimas intensyvėja

Vienas iš svarbiausių dalykų buvo tai, kad ji buvo pajėgi pačioje viruso plitimo pradžioje taikyti platų žmonių testavimą.

Skaičiuojama, kad dabar Vokietija yra pajėgi ištirti 964 tūkst. žmonių per savaitę, tačiau pastarąją savaitę buvo panaudotas tik vienas trečdalis šio pajėgumo.

P.Dobracas mano, kad palyginti atsargus Vokietijos požiūris yra sveikintinas.

„Naujų atvejų per dieną skaičius sumenko iki kelių šimtų – jis nėra nereikšmingas, tačiau jis valdomas“, – pabrėžė jis.

P.Dobraco teigimu, didieji miestai vadeles turėtų atlaisvinti lėčiau negu kaimiškos vietovės.

„Tačiau Vokietija numatė, kad jei naujų ligos atvejų skaičius pakils aukščiau 50 šimtui tūkstančių gyventojų, palengvinimai bus stabdomi. Aš nežinau, ar tai padės, tačiau tai atrodo protingas požiūris“, – pabrėžė jis.

Kitur aršiai diskutuojama, kokie palengvinimai galimi bei kaip perkrauti ekonomiką, nepakenkiant pasiekimams valdant ligos protrūkį.

Ir net kiek atleidus vadeles, žmonės turi susitaikyti su visai kitokia realybe.

Pamaldos – tik su kaukėmis

Italijoje daugiau kaip 4 milijonai žmonių šią savaitę galėjo sugrįžti į darbus, o italams leista aplankyti tame pačiame regione gyvenančius gimines. Atsivėrė barai ir restoranai, bet juose maistas bei gėrimai – tik išsinešimui.

Vyriausybė ir Bažnyčios atstovai pranešė, kad nuo gegužės 18 dienos bus galima švęsti vestuves bei lankytis pamaldose, kurios buvo uždraustos beveik du mėnesius. Tačiau pamaldos nebus tokios, kokios jos buvo anksčiau.

Tikintieji bažnyčiose turės stovėti per metrą vienas nuo kito.

Nustatyta, kad kunigai ir tikintieji privalės dėvėti kaukes, kunigas komuniją galės dalinti tik mūvėdamas gumines pirštines – privaloma vengti kontaktų su tikinčiųjų rankomis.

Tikintieji bažnyčiose turės stovėti per metrą vienas nuo kito.

Prancūzija taip pat pamažu lengvina kai kuriuos apribojimus, tačiau pabrėžiama, kad tai bus ilgas ir labai atsargus procesas.

Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas sekmadienį turėtų kreiptis į visuomenę ir pranešti, kaip bus gyvenama toliau. Laikraščiai jau rašo, kad ketinama gerokai atlaisvinti draudimus. Tačiau užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas ketvirtadienį kalbėjo, jog priemonės bus tik laipsniškos ir palyginti kuklios.

Mes iš šio periodo turėsime pasimokyti ir suprasti, kas bus „normalu“ keletą artimiausių metų

P.Dobracas teigia, kad bandymai atlaisvinti apribojimus panašūs į dešimtis, jei ne šimtus, mažų eksperimentų, vykstančių visame pasaulyje.

„Mes iš šio periodo turėsime pasimokyti ir suprasti, kas bus „normalu“ keletą artimiausių metų“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai